ÎN URMA SCOATERII LA PRIVATIZARE A SOCIETĂŢILOR DE PE PLATFORMA NITRAMONIA Compania S&T Oil ar putea cere despăgubiri statului român

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 octombrie 2005

Compania americană S&T Oil Equipment and Machinery Ltd ar putea cere despăgu-biri statului român la o instanţă internaţională, în urma scoaterii la privatizare a cinci societăţi de pe platforma Nitramonia Făgăraş, considerînd că acestea se găsesc în continuare în proprietatea sa, a declarat, ieri, reprezentantul legal al societăţii, Cristian-Dan Săvulescu. "Cele cinci societăţi care au fost scoase la privatizare nu au făcut obiectul contractului cadru de preluare a companiei-mamă Nitramonia Făgăraş de compania noastră, contract care a fost reziliat, şi deci nu pot fi scoase la vînzare fără a ne provoca prejudicii importante", a spus Săvulescu, citat de Rompres.

Avocatul companiei S&T a anunţat că despăgubirile ar putea depăşi suma de cinci milioane de dolari, cît cere Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru vînzarea pachetului majoritar de acţiuni la aceste cinci societăţi, deoarece între timp s-au realizat investiţii, au fost încheiate contracte şi s-au plătit salarii şi taxe statului român.

Despăgubirile vor viza şi contractul de privatizare a firmei - mamă, Nitramonia Făgăraş, şi vor viza atît sumele plătite de AVAS pentru preluarea societăţii, dar şi investiţiile ulterioare realizate.

Istoria privatizării Nitramonia a început în octombrie 2003, atunci cînd S&T Oil a preluat pachetul majoritar de acţiuni al societăţii, pentru circa 800.000 de dolari, la care se adaugă alte 500.000 de dolari pentru cesiunea acţiunilor fos-tului proprietar Fletcher Group LLC.

Contractul prevedea o condiţie rezolutorie, în care AVAS ar fi trebuit să convertească datoriile istorice ale societăţii Nitramonia SA Făgăraş în acţi-uni, care să constituie apoi aport la capitalul social, lucru care nu s-a întîmplat, astfel că contractul dintre S&T şi AVAS a fost stins de drept în februarie 2005.

După preluarea Nitramonia, S&T a decis să divizeze compania în şapte societăţi: Nitrofertilizer, Nitroexposives, Nitroservice, Nitrocontrol, Nitrotrans, Nitrosere şi Edelweiss Hotel SA, care, potrivit firmei americane, nu fac parte din contractul de privatizare a Nitramonia SA.

"Aceste entităţi, din care cinci au fost scoase la privatizare, sînt distincte din punct de vedere juridic de Nitramonia SA, şi deci nu pot fi vîndute deoarece se află sub proprietatea S&T Oil, iar AVAS-ul comite un act de ilegalitate", a explicat avocatul companiei americane.

Acesta a declarat că, la ora actuală, S&T Oil a dat în judecată AVAS pentru rezilierea contractului de privatizare a societăţii Nitramonia şi a înaintat de asemenea o plîngere penală împotriva AVAS la Inspectoratul General de Poliţie, care vizează privatizarea celor cinci societăţi rezultate de pe platforma Nitramonia.

AVAS a primit trei oferte pentru privatizarea Nitrofertilizer SA, Nitroexplosives SA, Nitrocontrol SA, Nitrotrans SA şi Nitroservice SA, costul la care sînt evaluate pachetele majoritare ale acestor companii fiind de cinci milioane de dolari. Au prezentat oferte companiile Nitrogenmuvek RT din Ungaria, Agrosem SA Timişoara şi consorţiul Someş Dej şi SADA Cluj-Napoca.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb