Premierul Călin Popescu Tăriceanu a solicitat ieri, directorilor SRI şi SIE să trimită de urgenţă la Palatul Victoria informaţiile care l-au determinat pe şeful statului, acum două zile, să susţină că există pericolul ca anumiţi miniştri să intre sub influenţa unor grupuri de interese economice. Premierul a declarat că, în urma anchetei care se va desfăşura pe baza informaţiilor primite, Executivul va lua măsurile care se impun potrivit legii.
Tăriceanu subliniază că atît la nivel politic, reprezentat de miniştri sau secretari de stat, cît şi la nivel administrativ, structurile Guvernului nu au voie să se lase influenţate de anumite grupuri de interese. "Serviciile de informaţie au datoria să mă informeze dacă au identificat vreun caz în care o persoană din structurile Guvernului îşi foloseşte funcţia pentru interese private sau de grup, pentru a putea lua măsuri imediat," a mai adăugat şeful Executivului.
Preşedintele Traian Băsescu nu a dat ieri mai multe detalii despre posibilele încrengături care ar putea să ia naştere între membrii Cabinetului Tăriceanu şi anumite grupuri influente din sfera economică. Cu toate acestea, avertizarea lansată în contextul unei întîlniri care a avut ca temă integrarea în UE, a căpătat proporţii alarmante. Şi asta, pentru că problema corupţiei este principalul obstacol în calea integrării în Uniunea Europeană. Semnalul dat ieri de şeful statului putea fi considerat ca o nouă lovitură dată de Traian Băsescu integrităţii Cabinetului Tăriceanu. Reacţia promptă a prim-ministrului arată, însă, că nu a fost deloc pus în dificultate, ba mai mult, şeful Executivului pare că a prins din zbor afirmaţiile preşedintelui ca să arate că nu are nimic de ascuns.
Reacţia preşedintelui de, luni, prin care avertiza asupra unor posibile legături periculoase între unii miniştri şi grupuri economice cu interese majore în ţara noastră, vine în continuarea unor afirmaţii făcute, de-a lungul acestui an, de către şeful statului şi chiar de către premier. Recent, preşedintele Băsescu a acuzat anumite grupuri mafiote că încearcă să controleze direct sau indirect mass-media. O poziţie similară a avut în primăvără şi premierul Tăriceanu, în cadrul unei întîlniri privind publicitatea de stat, însă premierul a ţinut atunci ca declaraţia sa să nu fie difuzată de presă. Acum, avertismentul şefului statului priveşte chiar coruperea unor miniştrii. Despre ce grupuri de interese ar putea fi totuşi vorba? În lipsa unui răspuns oficial, ne putem imagina probabil că preşedintele s-a referit la afacerile care au avut probleme de la începutul acestui an şi care încearcă să-şi găsească un punct de sprijin în Guvern. O dată cu schimbarea puterii politice mai multe afaceri au fost blocate sau au început să fie cercetate mai atent de Justiţie. În acest sens, putem aminti mai multe afaceri, cu precizarea că nu există informaţii care să incrimineze vreuna din ele: Bechtel, EADS, Petromidia, Rafo, "Dracula Park", vînzarea acţiunilor SNP către salariaţi sau "Athenee Hilton".