ÎN URMA TAXĂRII INVERSE, Baciu, LAPAR: "Nu mai avem evaziune fiscală la exportul de cereale"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 12 septembrie 2012

Baciu, LAPAR: "Nu mai avem evaziune fiscală la exportul de cereale"

Guvernul va solicita CE prelungirea termenului până la care poate fi aplicată taxarea inversă la cereale

"Măsura este o povară pentru agricultori, care creditează finanţele", potrivit lui Laurenţiu Baciu

Guvernul va solicita Comisiei Europene (CE) prelungirea, cu încă doi ani, a termenului până la care ţara noastră poate aplica taxarea inversă la cereale.

Această măsură a fost adoptată în vara anului trecut şi urmează să expire în luna mai 2013, scopul implementării ei fiind reducerea evaziunii fiscale din domeniu şi eliminarea de pe piaţă a firmelor "fantomă" care făceau comerţ cu cereale.

La un an după ce taxarea inversă la cereale a intrat în vigoare, evaziunea fiscală din domeniu a fost redusă substanţial, după cum ne-a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), care ne-a spus că "nu mai avem evaziune fiscală la export".

Domnia sa ne-a declarat: "Taxarea inversă este un lucru bun pentru buget, însă funcţionează pe jumătate. Noi am cerut ca această măsură să fie aplicată până la tejghea, dar s-a oprit undeva la procesatori. Pe acest segment pe care este aplicată, evaziunea fiscală, care depăşea 70% din piaţă, s-a redus aproape de tot, dar pe cealaltă verigă tot se mai face evaziune fiscală, însă mult mai greoi. Cert este că nu mai avem evaziune fiscală la exportul de cereale".

Domnia sa ne-a precizat că nu producătorii, ci intermediarii făceau evaziune fiscală, adăugând că, de când a fost adoptată această măsură, "s-a uniformizat şi preţul la cereale".

Deşi ne-a declarat că este de acord cu prelungirea termenului de aplicare a taxării inverse, Laurenţiu Baciu ne-a spus că această măsură îi dazavantajează pe agricultori.

Reprezentantul LAPAR ne-a mai spus: "Iniţiatorii acestei măsuri suntem chiar noi, agricultorii. Cerem aplicarea ei de prin 2007, ca să putem vinde în linişte. Cu toate acestea, ne dezavantajează, pentru că, de când a intrat în vigoare, ne recuperăm TVA cu o întârziere de cinci-şase luni. Taxarea inversă a devenit o povară pentru noi, agricultorii creditează finanţele. Cu toa-te acestea, este un lucru bun pentru buget şi de aceea suntem de acord cu prelungirea termenului de aplicare".

Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, ne-a spus că "toată lumea laudă această măsură".

Domnia sa consideră că CE dis-cută la nivel regional despre taxarea inversă la cereale, întrucât, "de regulă, evaziunea pe cereale se face între statele din regiune".

Executivul urmează să facă solicitarea menţionată bazându-se inclusiv pe faptul că Bulgaria şi Ungaria au cerut, la rândul lor, o astfel de derogare, iar un refuz ar genera discriminări.

Scrisoarea adresată CE privind prelungirea acestei derogări a fost semnată, luni, de Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Fi-nanţelor Publice.

Oficialul a precizat, citat de Mediafax, că, în luna iulie, a avut o dis-cuţie pe această temă cu comisarul european pentru Fiscalitate Algirdas Semeta, în care a anunţat intenţia României de a solicita prelungirea termenului până la care poate fi aplicată taxarea inversă la cereale şi că scrisoarea semnată la începutul acestei săptămâni urmează să fie transmisă la Bruxelles.

Ministerul Finanţelor estima, anul trecut, că taxarea inversă la cereale şi plante tehnice va genera venituri bugetare suplimentare de 240 de milioane de lei, în 2011, şi de 410 milioane lei, în 2012.

Iniţial, Guvernul a solicitat o derogare de la regimul normal de aplicare a TVA, prin taxarea inversă pentru livrările de bunuri din interiorul ţării la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahăr, făină, pâine şi produse de panificaţie. Cererea a fost, însă, respinsă de oficialii de la Bruxelles, iar Executivul a restrâns sfera produselor pentru care solicita derogare la cereale şi plante tehnice, respectiv pentru porumb, grâu, orz, orzoaică, secară, soia, rapiţă, floarea soarelui şi sfeclă de zahăr.

Potrivit datelor oficiale, ţara noastră pierde anual, din comerţul cu cereale, sume de ordinul miliardelor de lei, din neplata TVA la bugetul de stat de către firmele de tip "fantomă".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb