ÎN URMĂTOARELE SĂPTĂMÂNI, "Societe Generale" speră să soluţioneze litigiile legate de Libor şi Libia

Ziarul BURSA #Internaţional / 20 martie 2018

"Societe Generale" speră să soluţioneze litigiile legate de Libor şi Libia

"Societe Generale", a treia mare bancă din Franţa, a anunţat ieri că speră să soluţioneze în următoarele săptămâni investigaţia din SUA legată de dosarul manipulării dobânzii Libor şi diferendul comercial cu fondul suveran de investiţii din Libia, Libyan Investment Authority (LIA), transmit Financial Times şi Reuters, conform Agerpres.

Discuţiile cu Departamentul Justiţiei din SUA şi Comisia Federală de Reglementare a Tranzacţiilor Futures (CFTC) sunt aproape de final, se arată într-un comunicat al "SocGen".

"Societe Generale a intrat într-o fază a discuţiilor mai activă cu autorităţile SUA şi în următoarele săptămâni sperăm să ajungem la un rezultat", potrivit comunicatului.

Banca a anunţat că a pus deoparte 2,3 miliarde de euro pentru soluţionarea litigiilor, din care aproximativ un miliard de euro pentru investigaţiile legate de Libor şi Libia.

În 2017, "Societe Generale" a ajuns la o înţelegere cu Libyan Investment Authority pentru a pune capăt unui litigiu vizând tranzacţiile financiare operate între 2007 şi 2009, litigiu care a dat naştere unei proceduri juridice la un tribunal civil din Marea Britanie. LIA acuzase banca franceză că a dat mită pentru a câştiga contracte de investiţii în perioada 2007 - 2009. Conform documentelor depuse la Londra, Fondul Suveran de Investiţii al Libiei susţine că în urma tranzacţiilor "SocGen" s-au înregistrat pierderi de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

De asemenea, procurorii americani susţin că, în perioada mai 2010 - octombrie 2011, angajaţi ai "Societe Generale" au furnizat date false privind dobânzile care au fost utilizate la stabilirea ratei Libor pentru dolari americani. Aceste date false trimise de inculpaţi au dus la dobânzi Libor mai mici pentru dolarul american, afectând milioane de tranzacţii care aveau legătură cu acest indicator şi provocând pagube de peste 170 de milioane de dolari pieţelor financiare globale.

Surse: "Societe Generale" vrea să obţină licenţă bancară în Australia

"Societe Generale" a solicitat o licenţă bancară în Australia deoarece se pregăteşte să-şi reia afacerile de creditare, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

În 2010, a treia mare bancă din Franţa şi-a redus semnificativ activitatea pe piaţa australiană şi şi-a mutat activităţile diviziei de tranzacţionare a materiilor prime din Sydney la Hong Kong, renunţând câţiva ani mai târziu la licenţa bancară.

Dar, "Societe Generale" şi-a păstrat un birou la Sydney şi, în ultimii ani, şi-a reconstruit gradual prezenţa pe piaţa australiană.

Banca s-a implicat în mod activ în sectorul energiei regenerabile din Australia, care înregistrează un avans semnificativ, prin creditarea unor proiecte, prin intermediul centrului din Hong Kong.

"SocGen" a participat la creditul sindicalizat pentru proiectul parcului eolian de la Stockyard Hill din statul australian Victoria şi pentru proiectul unei centrale solare la Bungala, în sudul ţării.

În 12 martie, creditorul şi-a înregistrat noul nume - "Societe Generale Sydney Branch" - conform documentelor depuse la Comisia de Valori Mobiliare şi Investiţii din Australia.

Un purtător de cuvânt din Hong Kong al băncii franceze a refuzat să comenteze informaţia privind licenţa bancară, afirmând: "Suntem dedicaţi pieţei australiene şi aşteptăm cu nerăbdare să explorăm noile oportunităţi care se potrivesc cu modelul nostru de afaceri".

"Societe Generale", unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume.

"Societe Generale" a redus cu un sfert bonusurile pentru traderii săi, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, conform Agerpres.

Reducerea a fost comunicată angajaţilor în ultimele săptămâni, susţin sursele.

Un purtător de cuvânt al "SocGen" a refuzat să comenteze informaţia.

Declinul semnificativ al bonusurilor vine pe fondul performanţei slabe a activităţilor de tranzacţionare din cadrul grupului bancar francez. În trimestrul patru din 2017, veniturile diviziei de instrumente cu venit fix, valute şi materii prime au scăzut cu aproximativ 7%, la 515 milioane de euro (633 milioane de dolari), din cauza volatilităţii de pe pieţele financiare.

Reducerea bonusurilor vine după ce directorul general Frederic Oudea a afirmat că la activităţile de tranzacţionare compensaţiile vor veni în urma performanţelor.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb