ÎN URMĂTORUL AN, Preţul gazelor interne se dublează pentru marii consumatori

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 noiembrie 2013

Preţul gazelor interne se dublează pentru marii consumatori

Preţul gazelor de producţie internă pentru consumatorii industriali va creşte la 380 de dolari pe mia de metri cubi anul viitor, în acest moment preţul fiind la jumătatea acestui nivel, a declarat, ieri, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în cadrul unei conferinţe pe tema pieţei gazelor. În prezent, preţul gazelor de import este 420 de dolari pe mia de metri cubi, adică 130 de lei pe MWh.

Potrivit Agerpres, preţul gazelor de producţie internă pentru consumatorii industriali este, în prezent, de 68 de lei pe MWh. Gazele de producţie internă acoperă circa trei sferturi din consumul naţional.

Domnul Havrileţ a precizat: "Paritatea dintre preţul de import şi cel de producţie internă este acum de 1 la 2. În 2014, preţul gazelor de import ar putea ajunge la 380 de dolari pe mia de metri cubi, iar gazele de producţie internă vor fi şi ele tot în jurul acestei valori". El a subliniat faptul că preţul gazelor de import a scăzut odată cu majorarea celui de producţie internă, ca urmare a calendarului de liberalizare a pieţei.

Preşedintele ANRE a subliniat: "S-a observat că, atunci când am crescut preţul de producţie internă, a scăzut preţul de import. La aceasta s-a adăugat scăderea consumului, astfel că în vară am văzut şi preţuri de 370-380 de dolari pe mia de metri cubi la gazele de import. Din coşul format din gaze interne, gaze de import şi gaze din depozite, există posibilitatea formării unui preţ favorabil pentru marii consumatori".

Potrivit calendarului de liberalizare, la finele anului 2014, piaţa va fi complet dereglementată pentru consumatorii industriali. Un articol din Legea energiei şi a gazelor prevede posibilitatea prelungirii cu un an, până la finele anului 2015, a perioadei de liberalizare a pieţei pentru consumatorii industriali, însă Havrileţ spune că nu s-a discutat intenţia prelungirii termenului.

Întrebat dacă noua taxă pe construcţiile speciale se va reflecta în tarifele finale, Havrileţ a răspuns că ANRE va evalua documentele pe care le vor prezenta în acest sens operatorii de distribuţie şi transport.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb