ÎN VIZITĂ LA COTROCENI Antiprezidenţialii se aliniază la ideile lui Băsescu

Florian Goldstein
Ziarul BURSA #Politică / 29 mai 2007

Antiprezidenţialii se aliniază la ideile lui Băsescu

Sub presiunea votului de la Referendum, politicienii din arcul antiprezidenţial au început să vehiculeze ideile lansate de Traian Băsescu, doar-doar vor reintra în graţiile electoratului care i-a amendat.

Preşedintele PSD Mircea Geoa­nă a acceptat ideea de alegeri anticipate (idee pentru care Băsescu are o fixaţie), doar că le-ar amâna pentru iunie 2008, coincident cu data alegerilor locale. Geoană preia de la Băsescu şi ideea că guvernul trebuie să fie transparent sprijinit în Parlament, iar nu pe şest. În sfârşit, Geoană mai este de acord şi cu ideea preşedintelui că este necesar un guvern nou.

La rândul său, preşedintele PNL Călin Popescu Tăriceanu, zguduit de votul liberal masiv pentru Băsescu, preia de la preşedinte sloganuri care îi sunt proprii aces­tuia: "să ne întoarcem cu faţa la populaţie" şi "să trăiţi bine".

Amândoi liderii de partide îşi pun cenuşă-n cap, recunoscându-şi înfrângerea în confruntarea cu Băsescu şi afirmând că îşi asumă "res­ponsabilitatea" eşecului.

Doar că o fac de ochii lumii, ca să-şi reţină electoratul scârbit de penibilul declaraţiilor lor, imediat după Referendum, când n-au vrut să recunoască semnificaţia votului.

În realitate, "asumarea res­ponsabilităţii eşecului" nu este, doar, o formulă verbală; dacă şi-ar asuma-o, întradevăr, atunci ar demisiona din funcţiile politice.

Când decizi să te aliezi într-un grup de cinci partide, şi-ţi frângi gâtul, "asumarea responsabilităţii" înseamnă demisia conducerii partidului, iar nu doar sunetele unei propoziţii goale de conţinut, fără corespondenţă în realitate.

Dar, politicienii noştri nu duc grija realităţii, ci, doar a imaginii ei. De aceea, nu putem credita cu bună credinţă consultările care au avut loc ieri, la Cotroceni, între preşedintele Băses­cu şi preşedinţii partidelor parlamentare (cu excepţia PRM, care le-a refuzat).

Consultările vor fi fost, dar, formalul gest de supunere al "rebelilor", pe care aceştia să-l poată invoca în faţa propriului electorat. Şi afirmarea acordului pentru unele din subiectele programului prezidenţial (cum ar fi votul uninominal, despre care toată lumea este de acord - cu unele nuanţe UDMR-iste -, dar de ani de zile, nimeni nu face nimic).

Doar Vadim a refuzat să-şi îndoaie genunchiul în faţa lui Băsescu.

S-o fi gândit că nu mai contează dacă-şi pierde 40% din simpatizanţi (procentul din PRM-işti care, conform sondajelor, a votat pentru Băsescu, la Referendum).

Boc: "PD mai are nevoie de 15 semnături pentru introducerea moţiunii de cenzură"

Emil Boc, preşedintele Partidului Democrat, a declarat că PD va iniţia o moţiune de cenzură împotriva Guvernul Tăriceanu. Boc a spus la finalul consultărilor avute cu preşedintele Traian Băsescu, că democraţii mai au nevoie doar de 15 semnături din totalul de 117 necesare. Moţiunea democrată va avea ca principală temă asumarea eşecului la referendumul din 19 mai, în contextul în care premierul Călin Popescu-Tăriceanu "a fost învins de votul popular".

Preşedintele democraţilor, Emil Boc a declarat : "Susţinem varianta proiectului uninominal în varianta Asociaţiei Pro Democraţia. Credem că preşedintele ar trebui, pe baza unui acord cu partidele politice, să demareze procedurile de revizuire a Constituţiei. Ar trebui să se realizeze un mega-sondaj, la care să participe toate marile institute, să aflăm dacă românii vor să-şi mai aleagă preşedintele".

În opinia lui Boc, organizarea alegerilor anticipate concomitent cu cele europene ar duce la economisirea a douăzeci de milioane de euro, ar clarifica scena politică şi ar aduce un guvern stabil.

Mircea Geoană vrea alegeri anticipate peste un an

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Mircea Geoană, apreciază că trebuie reluat dialogul politic, "într-o atmosferă normală, deschisă".

În opinia liderului pesedist, România are nevoie de un guvern stabil, eficient, care să-şi ducă mandatul până la capăt. Anticipatele ar putea fi organizate anul viitor, eventual în acelaşi timp cu alegerile locale.

La finalul consultărilor cu preşedintele Traian Băsescu, Mircea Geoană a declarat: "Suntem optimişti că vom putea formula o lege privind sistemul de vot uninominal. Următoarele alegeri parlamentare se vor desfăşura cu siguranţă în baza sistemul de vot uninominal şi e nevoie de aproximativ un an pentru a le pregăti. Preşedintele a propus ca şi preşedinţii consiliilor judeţene să fie aleşi prin vot uninominal şi credem că este o idee bună".

Şeful pesediştilor a subliniat că este nevoie de reformarea Constitutiei. Momentul schimbării ar fi anul 2009, în acelaşi timp cu alegerile pentru Parlamentul European.

"Un guvern performant trebuie să aibă miniştrii de o excelentă calitate profesională şi impecabili în moralitate şi cinste", a adăugat Geoană. El este de părere că un guvern stabil trebuie să beneficieze de o majoritate parlamentară.

Premierul Tăriceanu este de acord cu votul uninominal

Călin Popescu Tăriceanu a spus că introducerea votului uninominal este o initiaţivă liberală. Premierul a declarat : "Acum ne dăm seama ce ar fi însemnat să avem alegeri europarlamentare în acelaşi timp cu un referendum pentru demiterea preşedintelui. Astfel că decizia de amânare a alegerilor europarlamentare a fost una corectă. La începutul lunii aprilie, Parlamentul a dat vot de încredere acestui guvern, iar această realitate nu poate fi ocolită".

Prim-ministrul Tăriceanu a cerut clasei politice să lase subiectele de tip politicianist pe planul doi şi să se întoarcă la cetăţean. El a spus că va iniţia o discuţie cu partidele parlamentare în vederea stabilirii datei pentru alegerile europarlamentare.

Marko Bela ar putea accepta alegerile anticipate

"Am discutat pe teme cu care suntem de acord că sunt prioritare", a declarat la ieşirea de la consultări, preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), Marko Bela.

Şeful UDMR este sceptic în ceea ce priveşte modificarea Constituţiei. El este de părere că România este o ţară multicoloră şi are nevoie de reprezentarea proporţională a diferitelor curente şi minorităţi.

"Propunerea noastră este adoptarea sistemului de vot preferenţial pe listă", a subliniat Marko Bela.

Preşedintele UDMR este de acord cu asigurarea accesului la arhivele PCR şi cu stabilirea cât mai rapidă a datei alegerilor europarlamentare. UDMR ar putea să accepte alegeri anticipate, deşi nu crede că e singura soluţie. (E.O.O.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb