ÎNAINTEA REUNIUNII BCE Euro - la cel mai redus curs din ultimii doi ani, faţă de dolar

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 decembrie 2014

Jens Weidmann, Bundesbank: "Manipularea cursului valutar este periculoasă"

Moneda unică europeană (euro) a coborât ieri, pe pieţele externe, până la cel mai redus curs din ultimii doi ani, raportat la dolar, pe fondul amplificării semnalelor potrivit cărora slăbiciunea economiei regiunii va determina Banca Centrală Europeană (BCE) să ia noi măsuri de stimulare în reuniunea programată pentru astăzi.

Euro a scăzut cu 0,5% la ora 10:36, pe piaţa din New York, ajungând la 1,2321 dolari. Mai devreme, cursul a atins 1,2309 dolari - cel mai redus nivel din august 2012 până în prezent.

"Aşteptăm o depreciere până la cel puţin 1,20 dolari/euro", anticipează Mark McCormick, strateg valutar la divizia din New York a băncii franceze "Credit Agricole" SA. În opinia sa, euro va scădea semnificativ anul viitor, raportat la dolar.

La rândul său, Steven Barrow, analist la "Standard Bank" din Londra, este de părere că tendinţa de scădere a euro va continua, probabil, "ca urmare a ceea ce se întâmplă în afara Statelor Unite, întrucât acest fapt este la fel de important, dacă nu chiar mai important decât ce se întâmplă în SUA".

Consiliul guvernatorilor BCE se întruneşte astăzi în şedinţa lunară de politică monetară, urmând să analizeze necesitatea luării unor noi măsuri de stimulare a economiei europene.

Menţionăm că preşedintele băncii centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, respinge sugestiile conform cărora BCE ar putea să ia în mod deliberat măsuri pentru deprecierea euro şi a avertizat că orice manipulare a cursului de schimb ar fi "periculoasă".

Weidmann a participat recent la o întâlnire ce a avut loc la Berlin, între miniştrii de finanţe din Germania şi Franţa şi guvernatorii băncilor centrale din cele două ţări. Întrebat de jurnalişti dacă au existat discuţii privind necesitatea ca BCE să ia măsuri pentru deprecierea euro, oficialul german a răspuns: "Nu".

"Desigur că rata de schimb joacă un rol important pentru noi, întrucât face parte din grupul de date statistice care afectează creşterea economiei şi viitoarele evoluţii ale inflaţiei", a menţionat reprezentantul Bundesbank, adăugând: "În mod cert, o abordare diferită a politicii monetare pe fiecare parte a Atlanticului are un rol important în determinarea nivelului cursului de schimb. Cursul este, de asemenea, o variabilă importantă. Aş face o diferenţă între acest lucru şi manipularea cursului pentru obţinerea unor avantaje concurenţiale".

Weidmann, care este şi membru în consiliul guvernatorilor BCE, a avertizat că manipularea "este o politică periculoasă, care nu corespunde obiectivelor BCE şi care va sfârşi într-o cursă a deprecierii prin care toată lumea va avea de pierdut".

Anul acesta, euro a pierdut peste 9% faţă de dolar, în condiţiile în care investitorii anticipează că BCE va începe achiziţia de obligaţiuni pentru stimularea redresării zonei euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb