"Încă nu avem o lege a viei şi vinului care să fie armonizată cu reglementările europene"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 23 februarie 2015

La prima vedere, Valeriu şi Cristiana Stoica nu păreau a fi destinaţi să devină podgoreni. Amândoi conduc o renumită societate de avocaţi din Bucureşti. Valeriu, profesor de drept, a avut o contribuţie la procesul construcţiei democratice, după prăbuşirea regimului comunist, fiind numit ministru de justiţie, la 43 de ani. Soţia sa, Cristiana, este activă în domeniul arbitrajului comercial internaţional.

La prima vedere, Valeriu şi Cristiana Stoica nu păreau a fi destinaţi să devină podgoreni. Amândoi conduc o renumită societate de avocaţi din Bucureşti. Valeriu, profesor de drept, a avut o contribuţie la procesul construcţiei democratice, după prăbuşirea regimului comunist, fiind numit ministru de justiţie, la 43 de ani. Soţia sa, Cristiana, este activă în domeniul arbitrajului comercial internaţional.

Interviu cu doamna Cristiana Irinel Stoica, proprietar al cramei Avincis

"Am putea fi o ţară exemplu cu vinurile care se produc aici"

Crama Avincis şi conacul de la Dobruşa reprezintă un proiect al familiei Cristiana şi Valeriu Stoica, în sensul că reabilitarea locului s-a realizat ca replică la faptul că acest domeniu a fost preluat abuziv, lipsind familia de proprietatea sa timp de peste 50 de ani.

Doamna Cristiana Irinel Stoica ne-a povestit, într-un interviu, despre investiţia de la Crama Avincis, dar şi despre piaţa vinului de la noi din ţară.

Reporter: Cum a evoluat piaţa vinului din ţara noastră, în ultima vreme? Ce lipsuri are domeniul şi ce soluţii vedeţi pentru rezolvarea lor)?

Cristiana Irinel Stoica: Piaţa producătorilor de vin a evoluat pozitiv în ultimii ani, multe plantaţii au fost înfiinţate prin reconversie sau prin replantare; vinul este din ce în ce mai bun.

Totuşi, este greu de crezut că, în anul 2014, încă nu avem o lege a viei şi vinului care să fie armonizată cu reglementările europene, că sectorul de distribuţie este aproape complet nereglementat (sau defectuos reglementat), că mai sunt încă producători sau comercianţi care falsifică produsele etc.

Rezolvarea stă într-o mai bună coordonare a celor care gândesc şi acţionează pozitiv, cu concursul autorităţilor din domeniu, pentru a legifera în spiritul legii europene.

Reporter: Ce estimări aveţi legate de sectorul vitivinicol din ţara noastră?

Cristiana Irinel Stoica: România ar putea fi o ţară exemplu cu vinurile care se produc aici. Ne lipseşte, însă, o lege care să creeze cadrul normativ necesar, în spiritul legislaţiei europene, aşa cum am arătat anterior. Dacă acest lucru nu se va realiza curând, pierdem o bună ocazie de a dovedi că suntem buni în acest domeniu. Să fim însă optimişti, pentru că noi credem în viitorul viticulturii româneşti, atîta timp cât sunt destui producători care îşi doresc să fie prezenţi pe piaţă cu produsele lor, de calitate recognoscibilă.

Reporter: Care este investiţia totală, până în prezent, în crama Avincis şi conacul de la Dobruşa?

Cristiana Irinel Stoica: În cazul de faţă vorbim despre o investiţie de suflet, mai întâi de toate. Crama Avincis şi conacul de la Dobruşa reprezintă un proiect de familie, în sensul că reabilitarea locului s-a realizat ca replică la faptul că acest domeniu a fost preluat abuziv, lipsind familia noastră de proprietatea sa timp de peste 50 de ani. Readucerea domeniului în patrimoniul de familie şi reabilitarea acestuia sunt rodul unei stăruinţe, dar şi al unei mari pasiuni pentru a ne putea bucura din nou de magia locului, aşa cum s-au bucurat în trecut cei de la care l-am moştenit, străbunicii noştri Maria şi Iancu Râmniceanu.

Aceştia au cumpărat domeniul de pe dealul Dobruşa, în podgoria Drăgăşani, în anul 1927. Domeniul, ca plantaţie, şi conacul, în stil brîncovenesc, existau, însă, încă din 1905. Regimul comunist a preluat abuziv această proprietate, plantaţiile fiind exploatate în mod dezordonat de către statul comunist. Conacul a supravieţuit în mod miraculos, însă când l-am preluat spre reabilitare, totul era în paragină. Arhitectul Alexandru Beldiman, împreună cu echipa sa, au reuşit să transforme ruină într-o superbă construcţie în stil românesc, păstrînd toate elementele de detaliu exterior şi interior iniţiale, dar care au fost confecţionate cu materiale moderne.

Reporter: Câţi salariaţi lucrează în crama Avincis şi la conacul de la Dobruşa?

Cristiana Irinel Stoica: Există un personal de bază, care se ocupă de lucrările în vie, de cultură şi de lucrările de vinificatie, echipa fiind coordonată de un manager executiv. Pe timpul lucrărilor specifice se recurge la munca zilierilor, săteni din împrejurimi, bucuroşi că pot avea posibilitatea de a lucra. De asemenea, familia se implică în observarea activităţii în ansamblul ei şi în stabilirea strategiei generale operaţionale şi comerciale.

Reporter: Câte locuri de cazare aveţi la Dobruşa?

Cristiana Irinel Stoica: În prezent sunt disponibile 14 camere duble, în spaţii special create pentru primirea vizitatorilor la cramă.

Reporter: Cum caracterizaţi anul viticol 2014, atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ?

Cristiana Irinel Stoica: Anul 2014 a fost unul greu pentru podgoria Drăgăşani - a plouat destul de mult şi a bătut grindina. De aceea, unele dintre vinurile de vîrf, pentru a respecta standardele de calitate, nu au fost făcute. Cantitativ, estimăm în jurul a 50% din producţia anului precedent.

Reporter: Ce cantitate de vin aţi produs în 2014?

Cristiana Irinel Stoica: Estimăm în jurul a 70 de hl de vin îmbuteliat (Crama Avincis produce doar vin îmbuteliat).

În anul 2014 a fost lansată o nouă gamă, Domnul de Rouă, în două variante-cupaj alb şi cupaj roşu, între soiuri româneşti şi internaţionale; este vorba de un vin premium mai accesibil tinerilor, în primul rînd. Apoi, am lansat două vinuri premium roşii de excepţie-Merlot 2011 şi Cuvee Grandiflora, un cupaj de Cabernet Sauvignon şi Merlot, 2011. Sunt vârfuri de gamă la care s-a lucrat foarte serios din punct de vedere oenologic.

Reporter: Aţi declarat, în urmă cu câţiva ani, că vinurile pe care le produceţi sunt destinate, exclusiv, HoReCa. Vă menţineţi această poziţie sau vă veţi îndrepta şi către retail?

Cristiana Irinel Stoica: Pînă acum, toate vinurile produse de Avincis au fost destinate segmentului HoReCa. Vinurile Avincis sunt toate DOC (adică au dreptul de a menţiona pe etichetă că aparţin unei regiuni viticole recunoscute ca podgorie viticolă autorizată, Drăgăşani). Din păcate, piaţa din România nu este încă suficient de pregătită pentru aceste vinuri, nici financiar, nici ca produs în sine (care necesită o minimă cunoaştere sub aspectul tipicităţii soiurilor, de exemplu, şi al trasabilităţii). De aceea, este posibil să ne gândim în viitor la crearea unuia sau a mai multor sortimente destinate exclusiv segmentului de retail, fără însă să renunţăm la parametrii de calitate pe care ni i-am propus.

Reporter: Ce cantitate din producţie merge la export? În ce ţări exportaţi?

Cristiana Irinel Stoica: Avem o activitate de export şi de comerţ intracomunitar la scară redusă, pentru moment.

Reporter: Ce cifră de afaceri aţi realizat în primele nouă luni ale anului trecut şi ce estimări aveţi pentru întregul an?

Cristiana Irinel Stoica: În viticultură şi vinificaţie cifrele de afaceri nu sunt un reper pentru consumatori, ci produsul contează, calitatea acestuia. Oricum, amortizarea unei investiţii în domeniul vitivinicol se face extrem de anevoios, putem spune de la o generaţie la alta. Important în acest sector este să realizezi în primul rând un profit operaţional.

Reporter: Cu ce cifră de vânzări aţi terminat anul 2013?

Cristiana Irinel Stoica: Deficitul de numerar din piaţă se simte serios în vânzările de vin. În sectorul HoReCa, atât distribuitorii cât şi unităţile de consum - restaurante, baruri de vin, magazinele specializate - nu reuşesc să plătească la timp şi, din păcate, recuperarea creanţelor este destul de greoaie. Ne străduim, ca mulţi alţi producători, să îmbunătăţim ritmul încasărilor pentru a permite acoperirea cheltuielilor şi a obţine un profit operaţional la un nivel mulţumitor, în această etapă dificilă din punct de vedere economic pentru România.

Reporter: Ce investiţii aţi derulat anul trecut?

Cristiana Irinel Stoica: În sens pur economic nu putem vorbi de investiţii în 2014, ci de cheltuieli alocate operării cramei şi dezvoltării activităţii turistice (oenoturism). Atragerea vizitatorilor şi iubitorilor de vin la cramă este una din ţintele noastre, întrucât astfel oamenii pot învaţa direct la sursă despre magia fabricării vinului, dar şi despre frumuseţile locului, domeniul Vila Dobruşa fiind la câţiva zeci de km distanţă de mănăstirile din nordul Olteniei şi de Horezu.

Reporter: Câte hectare de vie aveţi în prezent şi câte sunt pe rod?

Cristiana Irinel Stoica: Avem circa 32 ha pe rod, din 40 de ha de vie. Raportat la România, este vorba de un domeniu viticol mic-spre mediu, cu profil de «boutique», care se concentrează pe vinuri premium, de nişă.

Reporter: V-aţi extins suprafaţa de vie în ultimul an?

Cristiana Irinel Stoica: Am avut doar aproximativ 1-2 ha plantate în acest an, cu Crimpoşie Selecţionată.

Reporter: Aţi accesat fonduri europene şi în ce sumă?

Cristiana Irinel Stoica: Sumele atrase cu acest titlu au fost destul de mici, pentru refacerea unor plantaţii (câteva zeci de mii de euro în total).

Reporter: Ce soiuri de vin aveţi plantate?

Cristiana Irinel Stoica: Avem atât soiuri internaţionale - Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir - cît şi soiuri locale - Fetească Regală, Crimpoşie, Tămâioasă Românească, Negru de Drăgăşani.

Reporter: Credeţi că mai este loc pentru alţi producători de vin de calitate la noi?

Cristiana Irinel Stoica: Este încă loc destul pentru producătorii de calitate.Viticultura ar putea deveni un mod de viaţă în România. S-ar putea trăi, chiar bine, din producerea strugurilor de calitate şi din vânzarea vinului făcut cum se cuvine, cu tehnologie modernă, cu specialişti în vinificatie.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre consumatorii de vin şi educaţia din domeniu?

Cristiana Irinel Stoica: E încă de lucru la acest capitol. Dar tânăra generaţie promite că învaţă repede şi că aplică la fel de repede. Un vin bun cu adevărat a devenit din ce în ce mai apreciat. Toţi trebuie să ne unim forţele - producători, autorităţi, consumatori - să învăţăm cât mai multe despre consumul de vin (moderat, fireşte). E un exerciţiu anevoios, dar care ne deschide un orizont nou, extrem de interesant.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O inventive pur romaneasca: se cultiva direct vinul. Inventator, ziarista ANCUŢA STANCIU. 

    Dovada, intrebarea din interviu: 

    Reporter: Ce soiuri de vin aveţi plantate? Noi avem plantate soiuri de vita; vinul se obtine din strugurii de soiul...... 

    S-o fi pus intrebarea la un final de degustare?.

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb