Încălcarea drepturilor omului ne situează în afara Europei

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Politică / 19 iunie 2009

România trebuie să revizuiască legislaţia care a permis încălcarea repetată a unor drepturi fundamentale ale omului, altfel riscă să fie exclusă din Consiliul Europei, a declarat, pentru ziarul Bursa, Gheorghe Piperea, membru coordonator al casei de avocatură "Piperea şi Asociaţii".

Domnia sa atrage atenţia că ţara noastră întârzie aplicarea noilor cerinţe ale CEDO, deşi a fost avertizată în repetate rânduri că legislaţia trebuie schimbată.

Reprezentantul "Piperea şi Asociaţii" a menţionat: "România trebuie să-şi revizuiască cadrul legislativ care a permis încălcarea Convenţiei, cu scopul ca astfel de încălcări să dispară şi să nu mai fie nevoie de alte condamnări ale Curţii în aceeaşi materie".

Refuzul de raliere a legislaţiei din ţara noastră la cea europeană poate fi pedepsit prin aplicarea de dobânzi moratorii sau de sancţiuni stabilite de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

În ultimul caz menţionat, Comitetul Miniştrilor poate decide excluderea ţării noastre din Consiliul Europei, avertizează domnul Piperea.

Domnia sa a completat: "Nicio ţară membră UE nu a fost în această postură ingrată. Nici campioanele absolute la condamnări CEDO, democraţiile "stabile şi seculare" din Rusia şi din Turcia nu sunt în acest pericol şi nu ne pot oferi un precedent. Personal, consider o sinucidere politică nepăsarea României faţă de executarea acestor hotărâri. Excluderea semnifică ieşirea pe uşa din dos din spaţiul ţărilor democratice, cu repercusiuni inimaginabile şi din cele mai tragice".

Un semnal puternic de alarmă de care autorităţile ar trebui să ţină seama este faptul că peste 20.000 cetăţeni au considerat că statul român le-a încălcat drepturile fundamentale, din 1994 şi până în prezent.

Reprezentantul "Piperea şi Asociaţii" a mai precizat: "Aceste condamnări nu au dus la responsabilizarea nimănui. Cine suportă penalizările care curg din cauză că aceste condamnări nu sunt plătite la timp? De ce hotărârile nu sunt executate în termen, de ce nu se modifică legislaţia contrară CEDO?"

În plus, continuă domnia sa, Consiliul Europei nu va înghiţi niciodată "fixaţia regimului Boc/Băsescu-"nu am bani, este criză"- şi nici reeşalonări de plată sau alte "inginerii pentru a trage de timp şi a transforma un drept efectiv într-unul iluzoriu", întrucât respectarea drepturilor omului este primordială în spaţiul european.

Raportul Consiliului Europei pe anul 2008 arată că statul nostru avea de plătit, la sfârşitul anului trecut, o despăgubire de 12,2 milioane de euro către cetăţenii cărora le-au fost încălcate drepturile omului.

La suma datorată de statul român către cetăţenii reclamanţi la CEDO se adaugă şi dobânda aplicată ca urmare a întârzierilor, cumulând, în prezent, o datorie totală de circa 15 milioane de euro .

Din totalul despăgubirilor datorate de stat reclamanţilor români de la Strasbourg în 2008, numai 5% dintre acestea au fost achitate la timp(6 la număr), în timp ce 20% s-au efectuat după termen (24 de dosare).

Într-o proporţie de 75% din cazuri, sentinţele nu fuseseră puse în executare până la sfârşitul anului 2008 sau erau în curs de verificare(93 de cazuri).

Potrivit domnului Piperea, în ultimii 10 ani, Curtea Europeană a Drepturilor Omului(CEDO) a primit 23.641 de acuzaţii de încălcare a drepturilor omului din partea cetăţenilor români împotriva statului român.

Domnia sa a concluzionat:

"Numai în 2008 au fost trimise Curţii 5.242 de cereri de judecată împotriva statului român. Din 1994 şi până în prezent, România a fost condamnată de 431 de ori pentru violarea a cel puţin unui articol din Convenţie".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb