INDICELE DE PERCEPŢIE A CORUPŢIEI 2015:  Transparency: "Corupţia e încă în floare, dar 2015 a prezentat umbre de speranţă"

A.G.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 28 ianuarie 2016

Transparency: "Corupţia e încă în floare, dar 2015 a prezentat umbre de speranţă"

Anul 2015 a arătat că oamenii care lucrează împreună pot avea succes în lupta împotriva corupţiei. Deşi corupţia este încă răspândită la nivel global, mai multe ţări şi-au îmbunătăţit scorurile în ediţia 2015 a Indicelui de Percepţie a Corupţiei (IPC) lansat ieri de Transparency International.

În general, două treimi din cele 168 de ţări din Indicele pe 2015 au avut un scor sub 50, pe o scală de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate).

Cu toate acestea, în locuri precum Guatemala, Sri Lanka şi Ghana, cetăţeni activişti au muncit din greu, în grupuri şi pe cont propriu, pentru a-i alunga pe corupţi, trimiţând un mesaj puternic, care ar trebui să încurajeze şi pe alţii să ia măsuri decisive în 2016, notează Transparency International într-un comunicat.

José Ugaz, preşedintele Transparency International, a declarat: "Corupţia poate fi învinsă dacă lucrăm împreună. Pentru a elimina abuzul de putere, luarea de mită şi a arunca lumină asupra înţelegerilor secrete, cetăţenii trebuie să le spună împreună guvernelor lor că s-au săturat. Indicele de Percepţie a Corupţiei 2015 arată clar că fenomenul corupţiei rămâne o problemă în întreaga lume. Dar 2015 a fost şi un an în care oamenii au ieşit din nou în stradă pentru a protesta împotriva corupţiei. Oamenii de pe tot globul au trimis un semnal puternic către cei de la putere: este timpul de a aborda marea corupţie". În acest an, Transparency International face apel la toţi oamenii să acţioneze votând la "unmaskthecorrupt.org", pentru a şti ce cazuri crede publicul că merită atenţie urgentă, în vederea transmiterii mesajului că va fi luată atitudine împotriva marii corupţii.

Brazilia a înregistrat cea mai mare scădere în indice, scăzând 5 puncte şi 7 poziţii până la o poziţie de 76. Scandalul Petrobras aflat în desfăşurare a scos oamenii în stradă în 2015 şi începutul procesului judiciar poate ajuta Brazilia să oprească corupţia.

Ocupăm locul 58

Conform Indicelui de Percepţie a Corupţiei (IPC) 2015 lansat ieri de Transparency International, România se clasează pe locul 58 în topul statelor lumii, cu un scor de 46 de puncte raportat la o medie a statelor Uniunii Europene de 65,36 de puncte şi sub media europeană, printre ţările UE incluse în index cu cel mai mic punctaj, alături de Bulgaria, Grecia sau Italia.

Pe primul loc, cu cel mai bun punctaj, s-a situat Danemarca, fiind astfel ţara cu cel mai mic nivel perceput al corupţiei la nivel mondial. Pe ultimul loc s-au situat Coreea de Nord şi Somalia, care au obţinut punctajul 8.

Danemarca este percepută a fi cea mai curată pentru al patrulea an consecutiv, cu un scor de 91 de puncte pe o scară de 100 a ONG-ului cu sediul la Berlin. Ea este urmată de Finlanda, pe locul doi, şi Suedia pe locul trei.

Coreea de Nord şi Somalia obţin cel mai scăzut scor de 8, neschimbat faţă de anul trecut, notează agenţia Kyodo.

Japonia marchează 75 de puncte, un scor aproape neschimbat de la 76 cu un an înainte.

Japonia a coborât pe locul 18 în rândul celor 168 de ţări conform IPC 2015, în timp ce Coreea de Nord se află în partea de jos a listei pentru al cincilea an consecutiv, potrivit Agerpres.

China, care şi-a intensificat campaniile anticorupţie sub conducerea preşedintelui Xi Jinping, obţine un scor de 37, plasându-se pe locul 83 împreună cu Columbia şi Sri Lanka.

Punctajul unei ţări/unui teritoriu indică nivelul perceput al corupţiei pe o scală de la 0 - 100, unde 0 înseamnă că ţara este percepută ca fiind extrem de coruptă şi 100 că ţara este percepută ca fiind foarte curată. În index au fost incluse 168 de ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb