Băncile din Uniunea Europeană ar putea majora creditarea cu aproape o treime dacă organismele de reglementare aplică cerinţele de capital în acelaşi mod ca omologii lor din SUA, se arată într-un studiul realizat de Federaţia bancară europeană şi firma de consultanţă Oliver Wyman, transmite Agerpres.
Reglementarea bancară este coordonată pe plan internaţional de autorităţile de reglementare, dar rămân diferenţe în modul în care regulile sunt implementate şi cum funcţionează în practică. "O revizuire a actualelor cerinţe de capital şi a proceselor de supervizare ar putea elibera fonduri de aproximativ 4-4.500 miliarde de euro pentru majorarea creditării, în cel mai bun scenariu, ceea ce ar reprezenta o creştere de aproape 30% faţă de actualul nivel al creditării", se arată în raport.
Documentul arată că modul diferit în care sunt calculate costurile la băncile din UE faţă de cele din SUA poate explica un decalaj de 0,8 - 1 punct procentual al rentabilităţii capitalului propriu, un indicator al profitabilităţii.
"Autorităţile trebuie să-şi extindă eforturile de a finaliza uniunea bancară şi a pieţelor de capital", se arată în raport, cu referire la proiectele UE de extindere a pieţei de capital şi de a crea o piaţa bancară transfrontalieră mai competitivă.
Recent, comisarul european pentru servicii financiare, stabilitate financiară şi uniunea pieţelor de capital, Mairead McGuinness, declara că au fost făcute progrese în construirea uniunii pieţelor de capital din UE (CMU) dar că mai trebuie făcuţi paşi pentru a reduce dependenţa companiilor şi economiilor de finanţarea oferită de bănci. "Este încă devreme pentru uniunea pieţelor de capital. Aceasta nu va fi construită peste noapte", a spus McGuinness.
În studiul realizat de Federaţia bancară europeană se arată că: "De asemenea, băncile trebuie să se concentreze pe îmbunătăţirea eficienţei operaţionale şi a digitalizării, să se poziţioneze faţă de aşteptatul proces de consolidare din zona euro, care va duce la o mai bună alocare a resurselor în UE".
În prezent, băncile deţin mai mult capital, după ce au fost salvate cu bani publici în urma crizei financiare din 2008.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2023, 13:44)
este foarte periculos ce se cere!!!
tocmai cu dolar ciclic tare! stim unde se va duce dolarul si unde se va duce "SPECULATIA" in europa!!
e groasa treaba.
vad ca se aseaza in fata preludiul unui film prost.
s c cret
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2023, 13:46)
intrebare?
in 2008 unde era dolarul? pe index?
dar in 90?
intreb nu dau cu parul.
s c cret
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.01.2023, 12:28)
Și în momentul în care dau bancile faliment confiscam depozitele populației.
Pai suntem capitaliști doar când e rost de profit și dividende dar când e vorba de pierderi le suporta fraierii. BANCI = CAMATARI = CARITAS