INDUSTRIA DE GAMBLING, DESPRE PROIECTUL PARLAMENTARILOR PSD: "Piaţa păcănelelor va dispărea"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 8 aprilie 2014

"Piaţa păcănelelor va dispărea"

Aparatele tip slot-machine ar putea funcţiona doar în cadrul agenţiilor Loto şi în cazinouri

Sorin Constantinescu, AOCR: "Este o nebunie care va face prăpăd în piaţă"

Piaţa "păcănelelor" va dispărea dacă va fi aprobat noul proiect legislativ iniţiat, în mare parte, de parlamentari PSD, care prevede ca jocurile de noroc de tip slot-machine să poată funcţiona doar în cazinouri şi în agenţiile Loto, afirmă, la unison, reprezentanţii sectorului de gambling.

Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România (AOCR), spune că iniţiativa "este o nebunie care va face prăpăd în piaţă".

Toate cele 72.000 de maşini care funcţionează cu licenţă, la nivelul întregii ţări şi care aduc la buget circa 200-300 de milioane de euro pe an vor fi închise, ne-a spus domnul Constantinescu, apreciind: "Este vorba, printre altele, despre taxele pe aparat, dar şi despre alte impozite, cum ar fi cele pe salarii, în industrie lucrând aproximativ 30.000 de angajaţi. De asemenea, sunt afaceri colaterale care vor avea de suferit, cum ar fi localurile, barurile, sălile de pariuri ce nu pot vieţui fără aceste aparate. Cel mai probabil este un mare interes politic la mijloc, întrucât urmează să presteze doar Loteria aceste servicii, cazinourile fiind foarte puţine".

Domnia sa susţine că aparate care funcţionează acum în piaţă nu pot fi mutate în incinta agenţiilor Loto, întrucât acestea nu deţin condiţiile optime pentru o astfel de activitate - nu au un management bun, nu au spaţiul necesar, nu au grupuri sanitare etc.

"Încasările Loteriei nu vor creşte niciodată din închiderea sloturilor. În schimb, piaţa neagră din domeniu va creşte de trei-patru ori", ne-a mai declarat domnia sa.

Cristian Pascu, AOPJNR: "Jumătate din sălile de pariuri se vor închide"

Noua iniţiativă înseamnă blocarea completă a pieţei, închiderea ei, consideră şi Cristian Pascu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor şi Producătorilor de Jocuri de Noroc din România (AOPJNR), care susţine că proiectul este "aberant".

Domnia sa susţine că tot ceea ce înseamnă locuri unde aceste aparate sunt amplasate, inclusiv sălile mari, cunoscute, care operează cu peste 15 maşini, vor fi afectate: "Prin aprobarea noului proiect, piaţa va fi dată VLT-urilor (n.r. video lottery terminal - aparate pentru care Loteria deţine monopol), iar piaţa privată se va opri. Cazinourile sunt şapte, dar şi dacă ar fi mai multe, acolo impulsul este de zece până la 100 de ori mai scump, jucătorii fiind cu totul alţii. Monitorizare avem şi noi pentru a putea urmări dacă angajaţii acceptă minori în sală, faptă pedepsită cu încetarea activităţii lor. Cei care plătesc taxe şi impozite, care au acţiuni de responsabilizare socială, vor dispărea".

Jumătate din sălile de pariuri se vor închide, consideră Cristian Pascu, subliniind că în toate aceste locuri sunt amplasate şi aparate de joc, care contribuie la realizarea veniturilor de către organizatori.

Irina Siminenco, ROMSLOT: "Ungaria vrea să redeschidă segmentul de sloturi, după o explozie incontrolabilă a pieţei negre"

Reprezentanţii Asociaţiei Organizatorilor de Sloturi (ROMSLOT) susţin că proiectul legislativ este bazat pe manifestări comportamentale asociate majoritar cu efectele jocului pe piaţa neagră, unde aparatele nu respectă regulile impuse de Biroul Român de Metrologie Legală şi unde nu există nicio responsabilitate faţă de jucător.

"Piaţa legală de sloturi este extrem de bine reglementată şi controlată, derulează programe de «Joc responsabil» şi este, la bază, o industrie de entertainment, fiind un contributor semnificativ la bugetul de stat, plătind în avans toate taxele aferente exploatării acestui tip de joc de noroc, la un nivel de sute de milioane de euro".

În opinia ROMSLOT, efectele pe termen lung ale noii iniţiative vor fi dăunătoare atât societăţii, cât şi statului: "Proiectul distruge, astfel, o piaţă legală pentru a rezolva probleme generate majoritar de piaţa neagră, care nu va fi eliminată prin adoptarea acestui act normativ, ci încurajată - deci proiectul nu îşi va atinge obiectivul scontat".

Cei 100 de parlamentari care au iniţiat proiectul consideră că, dacă acesta va fi adoptat, vor fi reduse cazurile de "ludomanie" (manie a jocurilor) şi de violenţă domestică.

Senatorul PSD Niculae Bădălău, unul dintre iniţiatori, susţine că "anumite zone, mai periculoase pentru copii, ar trebui delimitate".

Potrivit unui studiu realizat de GfK România şi citat de ROMSLOT, doar 3% dintre românii cu vârsta mai mare de 18 ani participă la jocuri de tip slot-machines şi doar 1% dintre aceştia joacă săptămânal la "păcănele". "Pentru a avea o perspectivă de ansamblu, la Loto participă 20% din populaţia ţării de peste 18 ani", arată sursele citate.

Reprezentanţii ROMSLOT aduc în discuţie experienţele anteriorare din ţări precum Ungaria, Ucraina sau Rusia, "care au demonstrat că interzicerea jocurilor de tip slot-machines în aproape toate tipurile de locaţii conduce la o explozie a pieţei negre şi o migrare a jucătorilor către medii mai greu gestionabile". Irina Siminenco, director executiv ROMSLOT, a precizat: "Chiar şi Ungaria, cel mai recent exemplu, lucrează la redeschiderea pieţei de sloturi, după ce s-a confruntat cu o explozie incontrolabilă a pieţei negre".

Specialiştii: "Loteria Română şi cine este în spatele ei au de câştigat din acest proiect de lege"

Specialiştii din domeniu afirmă că nu există prevederi legale care să protejeze victimele ludomaniei. Aceştia spun că atât ROMSLOT, cât şi AOPJNR derulează programe de joc responsabil, în care jucătorilor le sunt puse la dispoziţie adresele unor psihologi, ROMSLOT având chiar o linie telefonică gratuită cu doi psihologi angajaţi care oferă consultaţii gratuite. "În momentul acesta, Loteria nu are niciun fel de programe privind jocul responsabil sau protecţia minorilor", susţin sursele citate.

Reprezentanţii domeniului ne-au precizat: "Proiectul de lege este foarte prost făcut. Nu s-a obosit nimeni nici măcar să pună problema cum această lege va fi implementată în cadrul normativ actual. Se mai vorbeşte de interconectarea jackpot-urilor, care nu vedem ce relevanţă are aici, dar probabil pentru că în OUG 77 sunt descrise activităţi de bingo, pariuri sportive, cazinouri, slot-machine şi jackpot, au luat jocurile de tip slot-machine şi jackpot şi le-au pus în aceeaşi oală".

În opinia surselor citate, dacă proiectul va fi aprobat, printre altele, "piaţa neagră va înflori, după ce Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) reuşise să o combată până aproape de zero; nu se rezolvă problema socială pentru că jocurile de tip slot-machine se regăsesc în agenţiile Loteriei unde nu există niciun fel de programe de protecţie a minorilor şi nici de joc responsabil; se vor pierde 37.000 de locuri de muncă şi circa 250 de milioane de euro la bugetul de stat".

Specialiştii din piaţă mai susţin că Loteria Română "şi cine este în spatele ei" au de câştigat din acest proiect de lege: "Acciza pe carburanţi va aduce 500 de milioane de euro la buget, deci statul riscă să piardă jumătate din aceste încasări printr-un proiect de lege care nu va rezolva nimic".

Iniţiativa legislativă prevede ca, pentru jocurile de tip slot-machine, numărul minim de mijloace de joc care pot fi exploatate de acelaşi operator economic să fie de 50 de aparate, în acelaşi loc sau în locuri diferite. În locaţiile autorizate pentru activitatea Companiei Naţionale Loteria Română, numărul de maşini va fi de minim două, dar nu mai mult de cinci.

Operatorii licenţiaţi care vor opera în alte locaţii decât în cazinouri sau agenţiile Loto şi care vor deţine o autorizaţie de funcţionare la momentul în care noua reglementare va intra în vigoare vor putea desfăşura acest tip de activitate până la expirarea respectivei autorizaţii, potrivit notei de fundamentare a proiectului de lege.

Iniţiatorii arată că, prin această propunere legislativă, "se urmăreşte reducerea drastică a cazurilor de dependenţă patologică faţă de jocurile de tip slot-machine, precum şi crearea unui climat mai sănătos de educaţie pentru populaţia de minori".

Printre iniţiatorii propunerii legislative se numără: Gabriela Firea, Mihai Sturzu, Liviu Pop, Damian Drăghici, Mihaela Popa, Niculae Bădălău, Mihai Fifor, Gheorghe Emacu, Marian Enache, Natalia Intotero, Claudiu Manda, Gavril Mîrza, Adrian Solomon, Anghel Stanciu, Tudor Ciuhodaru, Aurel Vainer.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb