Cele mai mari creşteri ale producţiei înregistrate în primele nouă luni ale anului au fost în industria de prelucrare a lemnului. Astfel, producţia de plăci înnobilate a crescut cu 1310%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, totalizînd peste 1.976 mii metri pătraţi, conform Institutului Naţional de Statistică (INS). Aceasta a fost urmată de producţia de panel, care a fost mai mare cu peste 456%, totalizînd pe nouă luni 5.250 mii metri pătraţi.
De altfel, Grupul de Economie Aplicată a estimat recent într-un studiu că anul viitor vor înregistra creşteri producţia de mobilier (+10%) şi industria prelucrării lemnului (+9%).
Pe primele nouă luni, după industria de prelucrare a lemnului, cea mai mare creştere au înregistrat-o aparatele electrocasnice: producţia de aspiratoare de praf pentru uz caznic a crescut cu peste 231%, însumînd peste 231 mii bucăţi la sfîrşitul lunii septembrie.
• Ritm de creştere diminuat în producţia de vată minerală
O evoluţie pozitivă a producţiei în primele nouă luni (+65%), dar mai lentă decît în primul semestru (+97%), au avut-o firele subţiri de in, cînepă.
Din industria materialelor de construcţii, producţia de vată minerală s-a majorat cu 18% în primele nouă luni, în timp ce ritmul de creştere din semestrul I a fost de 30%.
Similar, producţia de cheres-tea pe primele nouă luni a fost cu +27% mai mare decît în cea din perioada similară a anului trecut, ritm în scădere faţă de cel din primul semestru cînd a fost de 34%.
• Industria chimică scade accelerat
Scăderile cele mai mari ale producţiei în perioada ianuarie - septembrie, raportate la aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost înregistrate în indus-tria chimică, ramura substanţelor şi produselor chimice. Şi anume, producţia acidului sulfuric (echivalent monohidrat) a fost mai mică cu 57%, totalizînd aproape 11 mii tone.
De asemenea, producţia de corpuri de încălzit s-a micşorat cu 55%, valoarea acesteia fiind de 212 tone pe primele nouă luni. Producţia de televizoare a scăzut cu 52%, însumînd peste 24 mii bucăţi.
• Producţia de cauciuc sintetic a scăzut semnificativ în trimestrul III
În unele ramuri, producţia a scăzut semnificativ în trimes-trul III, trecînd de la creşteri înregistrate în primul semestru, comparativ cu primul semestru din anul trecut, la scăderi pe perioada primelor nouă luni.
Într-o astfel de situaţie se află producţia de cauciuc sintetic: +61% în primul semes-tru şi -15% pe primele nouă luni.
De asemenea, producţia de betoane şi mortare: +18% în semestrul I, la -5% pe perioada ianuarie-septembrie.