Industria de prelucrare a lemnului - în creştere

Andreea Rachieru
Ziarul BURSA #Companii / 21 noiembrie 2005

Cele mai mari creşteri ale producţiei înregistrate în primele nouă luni ale anului au fost în industria de prelucrare a lemnului. Astfel, producţia de plăci înnobilate a crescut cu 1310%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, totalizînd peste 1.976 mii metri pătraţi, conform Institutului Naţional de Statistică (INS). Aceasta a fost urmată de producţia de panel, care a fost mai mare cu peste 456%, totalizînd pe nouă luni 5.250 mii metri pătraţi.

De altfel, Grupul de Economie Aplicată a estimat recent într-un studiu că anul viitor vor înregistra creşteri producţia de mobilier (+10%) şi industria prelucrării lemnului (+9%).

Pe primele nouă luni, după industria de prelucrare a lemnului, cea mai mare creştere au înregistrat-o aparatele electrocasnice: producţia de aspiratoare de praf pentru uz caznic a crescut cu peste 231%, însumînd peste 231 mii bucăţi la sfîrşitul lunii septembrie.

Ritm de creştere diminuat în producţia de vată minerală

O evoluţie pozitivă a producţiei în primele nouă luni (+65%), dar mai lentă decît în primul semestru (+97%), au avut-o firele subţiri de in, cînepă.

Din industria materialelor de construcţii, producţia de vată minerală s-a majorat cu 18% în primele nouă luni, în timp ce ritmul de creştere din semestrul I a fost de 30%.

Similar, producţia de cheres-tea pe primele nouă luni a fost cu +27% mai mare decît în cea din perioada similară a anului trecut, ritm în scădere faţă de cel din primul semestru cînd a fost de 34%.

Industria chimică scade accelerat

Scăderile cele mai mari ale producţiei în perioada ianuarie - septembrie, raportate la aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost înregistrate în indus-tria chimică, ramura substanţelor şi produselor chimice. Şi anume, producţia acidului sulfuric (echivalent monohidrat) a fost mai mică cu 57%, totalizînd aproape 11 mii tone.

De asemenea, producţia de corpuri de încălzit s-a micşorat cu 55%, valoarea acesteia fiind de 212 tone pe primele nouă luni. Producţia de televizoare a scăzut cu 52%, însumînd peste 24 mii bucăţi.

Producţia de cauciuc sintetic a scăzut semnificativ în trimestrul III

În unele ramuri, producţia a scăzut semnificativ în trimes-trul III, trecînd de la creşteri înregistrate în primul semestru, comparativ cu primul semestru din anul trecut, la scăderi pe perioada primelor nouă luni.

Într-o astfel de situaţie se află producţia de cauciuc sintetic: +61% în primul semes-tru şi -15% pe primele nouă luni.

De asemenea, producţia de betoane şi mortare: +18% în semestrul I, la -5% pe perioada ianuarie-septembrie.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb