Deputaţii britanici caută astăzi un "plan B" în vederea Brexitului, după ce au decis luni prin vot să preia controlul asupra procesului ieşirii din Uniunea Europeană (UE) - o nouă înfrângere istorică a premierului conservator Theresa May, relatează AFP.
Aleşii au adoptat un amendament care le permite să organizeze miercuri o serie de voturi indicative cu privire la forma pe care să o ia Brexitul. Rămânerea în piaţa unică, un nou referendum, eventual o anulare a ieşirii din UE ar putea să se afle între scenariile examinate.
Această "preluare a controlului" asupra procesului Brexitului de către deputaţi - în săptămâna în care regatul Unit ar fi urmat să părăsească UE - constituie o umilire pentru May, mai slăbită ca niciodată, titra presa britanică.
"Este o umilire naţională", apreciază fostul vicepremier conservator Michael Heseltine în The Guardian. "Iar premierul nu are vreun control asupra evenimentelor".
Regatul Unit ar fi urmat, teoretic, să părăsească UE vineri, pe 29 martie, la ora locală 23.00 (sâmbătă, 1.00, ora României).
Însă, din cauză că nu i-a putut strânge pe deputaţii conservatori în spatele acordului divorţului pe care l-a negociat cu greu cu Bruxellesul, Theresa May a fost nevoită să le ceară liderilor UE o amânare a acestei date istorice - stabilită de-acum cel mai devreme la 12 aprilie.
La aproape trei ani de la referendumul din iunie 2106, revin astfel pe masă diverse opţiuni cu privire la ieşirea din UE.
Într-un afront suplimentar la adresa Theresei May, a cărei autorităţi a fost fragilizată puternic, 13 deputaţi conservatori au încălcat luni consemnele de vot ale partidului şi au susţinut amendamentul, iar trei secretari de stat şi-au anunţat demisia luni noaptea - numărul demisiilor din Guvern de la alegerile generale din iunie 2017 ajungând astfel la aproximativ 30.
Theresa May şi-a reunit Cabinetul marţi dimineaţa, pentru a discuta răspunsul de dat acestei "revoluţii" parlamentare.