ÎNFRÂNGERE ISTORICĂ PENTRU PREMIERUL THERESA MAY  Deputaţii britanici caută un "plan B" după ce au preluat controlul asupra Brexitului

V.D.
Internaţional / 26 martie 2019

Theresa May (Sursa foto: Twitter)

Theresa May (Sursa foto: Twitter)

Deputaţii britanici caută astăzi un "plan B" în vederea Brexitului, după ce au decis luni prin vot să preia controlul asupra procesului ieşirii din Uniunea Europeană (UE) - o nouă înfrângere istorică a premierului conservator Theresa May, relatează AFP.

Aleşii au adoptat un amendament care le permite să organizeze miercuri o serie de voturi indicative cu privire la forma pe care să o ia Brexitul. Rămânerea în piaţa unică, un nou referendum, eventual o anulare a ieşirii din UE ar putea să se afle între scenariile examinate.

Această "preluare a controlului" asupra procesului Brexitului de către deputaţi - în săptămâna în care regatul Unit ar fi urmat să părăsească UE - constituie o umilire pentru May, mai slăbită ca niciodată, titra presa britanică.

"Este o umilire naţională", apreciază fostul vicepremier conservator Michael Heseltine în The Guardian. "Iar premierul nu are vreun control asupra evenimentelor".

Regatul Unit ar fi urmat, teoretic, să părăsească UE vineri, pe 29 martie, la ora locală 23.00 (sâmbătă, 1.00, ora României).

Însă, din cauză că nu i-a putut strânge pe deputaţii conservatori în spatele acordului divorţului pe care l-a negociat cu greu cu Bruxellesul, Theresa May a fost nevoită să le ceară liderilor UE o amânare a acestei date istorice - stabilită de-acum cel mai devreme la 12 aprilie.

La aproape trei ani de la referendumul din iunie 2106, revin astfel pe masă diverse opţiuni cu privire la ieşirea din UE.

Într-un afront suplimentar la adresa Theresei May, a cărei autorităţi a fost fragilizată puternic, 13 deputaţi conservatori au încălcat luni consemnele de vot ale partidului şi au susţinut amendamentul, iar trei secretari de stat şi-au anunţat demisia luni noaptea - numărul demisiilor din Guvern de la alegerile generale din iunie 2017 ajungând astfel la aproximativ 30.

Theresa May şi-a reunit Cabinetul marţi dimineaţa, pentru a discuta răspunsul de dat acestei "revoluţii" parlamentare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb