ING: BNR a utilizat 400-500 milioane euro pentru a susţine leul în luna februarie

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 martie 2011

Banca Naţională a României (BNR) a utilizat în februarie 400-500 milioane de euro din rezerve pentru a susţine leul, după ce a folosit anul trecut 3-4 miliarde de euro pentru stabilitatea cursului euro/leu, estimează analiştii ING Bank România.

"Rezervele internaţionale au scăzut cu 600 milioane de euro în cursul lunii februarie, la 32,1 miliarde de euro. Faptul că un declin de doar 150 milioane de euro este explicat de evoluţia cursului valutar sugerează că banca centrală a utilizat o sumă importantă din rezerve pentru a susţine leul în timpul lunii trecute. Estimăm că această sumă se ridică la 400-500 milioane de euro, dar vom ajusta acest nivel după ce vor fi publicate mai multe date", se arată într-un raport al analiştilor ING Bank România, citat de Mediafax.

Analiştii notează că intervenţiile pe piaţa valutară au apărut probabil în ultimele două săptămâni, iar datele publicate marţi de banca centrală au oferit o con-firmare a acestor măsuri.

"Asemenea acţiuni pot fi explicate şi prin majorarea recentă a ratelor dobânzilor pe termen scurt şi ar putea indica dorinţa BNR de a fi un creditor net al sistemului bancar. O ipoteză se referă la concentrarea mai puternică pe inflaţie. După încurajarea unui mediu cu exces de lichiditate în majoritatea anului trecut, banca centrală ar putea absorbi rezervele în exces pentru a atrage ratele de pe piaţa interbancară mai aproape de dobânda de politică monetară, într-o încercare de a tempera inflaţia", explică analiştii băncii.

Aceştia arată că BNR a utilizat şi în trecut intervenţiile pe piaţa valutară pentru a controla lichiditatea din sistemul bancar şi consideră că acest lucru reprezintă în mod cert un motiv bun pentru intervenţii.

Analiştii cred că lichiditatea de pe piaţă este posibil să crească în următoarele câteva luni, în contextul în care Ministerul Finanţelor va primi 1,65 miliarde de euro de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.

"Se poate ca BNR să fi sterilizat în avans circa 400-500 milioane de euro, cu scopul de a neutraliza impactul acestor fonduri (care vor fi primite de MFP - n.r.) asupra pieţei monetare locale. Oricum, mai multă lichiditate în lei ar trebui să intre în piaţă odată ce MFP schimbă euro pentru moneda naţională la BNR. Prin urmare, o concluzie logică ar fi că mai multe intervenţii valutare ar putea urma în lunile martie şi aprilie", se mai afirmă în raport.

Oficialii ING arată că noi intervenţii ale BNR pot însemna că aprecierea leului va continua.

Leul s-a apreciat de la 4,2577 lei/euro la începutul lunii februarie la o paritate de 4,2139 lei/euro la sfârşitul săptămânii trecute, reprezentând cea mai redusă cotaţie de la începutul lunii iunie 2010. Ultimul curs de referinţă publicat de BNR în februarie a fost de 4,2150 lei/euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb