Adâncirea recesiunii în economiile dezvoltate va pune presiune pe monedele din statele emergente, consideră analiştii ING, care şi-au revizuit în scădere estimările pentru creşterea economică atât din Statele Unite, cât şi din zona Euro.
Analiştii nu sunt deloc optimişti în privinţa evoluţiei monedei naţionale pe fondul estimării unei încetiniri a creşterii economice cu 3,5%, anul acesta.
Cea mai mare presiune pentru ţara noastră provine din maărimea deficitului bugetar, care nu are prea multe şanse să fie corectat în acest an, opinează specialiştii ING, care susţin că au avertizat de mai multe ori că euro va ajunge la un nivel de 4,2 lei în primul trimestru din 2009, din cauza execuţiei bugetare slabe. Ei preconizează că euro va ajunge să fie cotat la un nivel de 4,7 lei, în trimestrul al treilea din acest an, iar Banca Naţională are destule rezerve pentru a susţine un anumit curs de schimb timp de un an.
Analiştii băncii susţin că un ajutor din partea FMI sau a Uniunii Europene nu ar face decât să limiteze deprecierea leului, întrucât trendul de scădere este greu de stopat, având în vedere că deficitele gemene vor fi corectate în principal prin devalorizarea leului.
Decelerarea economică, deficitul de cont curent mare şi deficitul bugetar mare duc la o depreciere accentuată a leului pentru a evita presiunea asupra economiei, explică analiştii ING.