ING: Inflaţia ar putea fi de 6% la finele anului

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 februarie 2011

Analiştii ING Bank România consideră că există mari riscuri ca rata inflaţiei să atingă 6% la finele acestui an şi nu exclud chiar un nivel de 8%, în condiţiile presiunilor la nivel internaţional asupra preţurilor alimentelor şi angajamentului Guvernului de a elimina subvenţiile la energie termică.

Scenariul de bază al ING Bank România indică pentru acest an o inflaţie anuală de 4,5%.

Economistul-şef al ING Bank România, Nicolaie Chidesciuc, a precizat că scenariul de bază privind inflaţia include estimarea de majorare a preţurilor alimentelor cu 4,7%, dar avansul ar putea ajunge până la 8,5% sau chiar mai mult, având în vedere presiunile existente la nivel internaţional şi faptul că în trecut costurile locale şi cele internaţionale au avut evoluţii corelate, anunţă Mediafax.

El a menţionat că există şi alte ris­curi privind scenariul de bază pentru inflaţie, de exemplu o eventuală depreciere sau stabilitate a leului faţă de euro, comparativ cu estimarea ING de apreciere nominală a monedei locale.

Chidesciuc consideră că probabilitatea ca inflaţia să se situeze la 6% la finele acestui an este destul de ridicată întrucât eliminarea subvenţiilor la energia termică este menţionată în acordul cu FMI, dar că şansele ca rata anuală se urce la 8% sunt foarte mici.

"Presiunile inflaţioniste sunt foarte puternice în România şi vor continua probabil să fie ridicate în 2012. România a majorat salariile din sectorul public în acest an, iar creşteri ar putea exista şi în sectorul privat, ceea ce ar influenţa inflaţia din 2012, având în vedere estimarea privind un avans scăzut al productivităţii. În plus, 2012 este un an electoral", se arată într-un raport ING.

Analiştii ING au reiterat că riscurile inflaţioniste sunt ridicate, ceea ce face ca o reducere a dobânzii de politică monetară să fie improbabilă.

"Nu anticipăm o modificare a ratei de politică monetară în acest an. Mai mult, dacă va exista o schimbare a ratei dobânzii, este mai probabil ca acesta să fie în sensul creşterii decât în cel de scădere, întrucât inflaţia se accelerează în statele cu care există relaţii de comerţ, unde unele bănci centrale au majorat deja ratele cheie", potrivit raportului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb