ING Pensii: Jumătate din români cred că "altcineva" e responsabil de pensia lor

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 septembrie 2014

ING Pensii: Jumătate din români cred că "altcineva" e responsabil de pensia lor

O jumătate dintre cetăţeni apreciază că "altcineva" este principalul responsabil pentru a le asigura veniturile de care vor avea nevoie după momentul pensionării, potrivit unui studiu realizat de ING Pensii.

Dintre aceştia, 37% consideră că principalul responsabil este statul, 11% spun că angajatorului îi revine datoria să le asigure un trai decent după pensionare, iar 3% cred că familia are responsabilitatea veniturilor lor, se arată în studiu.

Fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) reprezintă, pentru cei mai mulţi cetăţeni, singura modalitate prin care pun bani deoparte pentru pensie, dintre persoanele participante la studiul ING, doar 14% declarând că economisesc constant altfel decât prin intermediul pensiilor private obligatorii. Mai bine de 60% dintre participanţi au spus că nu au reuşit să economisească, pe când 23% nu şi-au propus niciodată acest lucru, potrivit sursei citate.

"Nivelul de informare şi interes al publicului cu privire la Pilonul II de pensii este încă limitat", se mai arată în studiu. Unul din trei respondenţi (29%) nu ştie că are o pensie administrată privat, deşi deţine un astfel de produs, iar tendinţa este şi mai accentuată în rândul tinerilor cu vârsta de până la 25 de ani (cu un procent de 38%), arată studiul ING.

O altă problemă cu care se confruntă sistemul de pensii este legată de neîncrederea populaţiei în faptul că va mai primi vreun venit din partea statului.

Raluca Ţintoiu, directorul general ING Pensii, a spus: "Vedem că există o preocupare clară în rândul publicului cu privire la sustenabilitatea sistemului public de pensii în viitor, 81% dintre respondenţi exprimându-şi temerea că în momentul în care se vor pensiona nu vor beneficia de pensia de stat din diverse motive".

Potrivit lui Marius Popescu, administrator la ING Pensii, în 30 de ani, un român care munceşte va trebui să susţină 2,5 pensionari, faţă de doar 1,3, la finele lui 2013.

Domnia sa a declarat: "Războiul cu demografia trebuie să îl considerăm pierdut, aşa că va trebui să economisim suplimentar. Orice metodă este bună, fie că este depozit bancar, fond mutual sau pensie privată facultativă".

În 2042, rata de înlocuire a salariului cu pensia va fi în jurul a 30%. Pensia de stat urmează să acopere 16% din valoarea salariului mediu brut, în timp ce Pilonul II va completa cu încă 10% pensia, se mai arată in studiul ING.

La finele lunii august, 6,003 milioane de persoane contribuiau la Pilonul II de pensii, în creştere cu 13,44% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

La Pilonul III, de pensii private facultative, numai 334,4 mii oameni figurau ca participanţi, numărul lor fiind totuşi mai mare decât la sfârşitul lunii august a anului trecut, când doar 303,36 mii de persoane contribuiau la o pensie facultativă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb