ING Bank România a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an, de la 6,3% la 5,7%, ca urmare a înrăutăţiii situaţiei economiei, dar şi a stabilităţii peste aşteptări a cursului de schimb, potrivit unui raport al băncii.
Estimarea ING depăşeşte semnificativ nivelul prognozat de banca centrală pentru finalul acestui an, de 4,3%, analiştii băncii argumentând că factorii de pe partea de ofertă sunt mai importanţi în evoluţia inflaţiei decât cei de pe partea de cerere.
"Acesta este, în opinia noastră, un indicator că banca centrală consideră că inflaţia are un grad mare de incertitudine şi intenţionează să controleze aşteptările prin prognoze care se încadrează în banda de variaţie din jurul ţintei sale", se arată în raportul ING.
"În realitate, banca centrală pare să nu aibă încredere în propria prognoză - care ar implica în perspectivă o scădere a dobânzii cheie la 6% sau chiar mai puţin - şi de aceea preferă să implementeze o politică monetară prudentă, date fiind menţinerea unui nivel ridicat al inflaţiei şi riscurile aferente", mai arată analiştii băncii.
Analiştii ING consideră că există şanse ca inflaţia la finalul acestui an să fie în apropiere de limita superioară a ţintei BNR, însă "situaţia arată mult mai rău pentru 2010".
"Un an agricol prost ar urma să ridice preţul alimentelor până în iulie 2010, iar anumite scăderi ale preţurilor reglementate vor fi, probabil, complet anulate în 2010. În plus, orice revenire a economiei globale ar duce la creşterea preţurilor la materii prime.
Numai un leu întărit ar putea contrabalansa unele dintre aceste presiuni, dar o asemenea perspectivă pare improbabilă şi ar afecta considerabil competitivitatea economiei româneşti", potrivit ING.
Analiştii băncii susţin că obiectivul trebuie să fie reducerea inflaţiei în mod sustenabil, ceea ce implică şi atacarea problemelor structurale ale economiei României pentru a-i creşte eficienţa, în condiţiile în care politica monetară nu este capabilă să tempereze inflaţia în mod sustenabil, dacă nu este susţinută de alte măsuri.
În acest context, ING se aşteaptă la o inflaţie de 5,5% la finalul lui 2010.
ING îşi menţine estimarea că BNR va reduce dobânda de politică monetară cu jumătate de punct procentual la următoarea şedinţă, din 29 septembrie, dar nu exclude o coborâre cu numai 0,25 puncte procentuale, "dacă presiunile inflaţioniste cresc semnificativ în august".
În 14 august, ING şi-a revizuit estimarea privind scăderea produsului intern brut (PIB) al României la 7,9% în acest an, pe fondul înrăutăţirii evoluţiei economiei, prognoza fiind, totuşi, sub cea a Fondului Monetar Internaţional (FMI), care se aşteaptă la o contracţie economică de 8-8,5%.
De asemenea, analiştii ING prevăd creşterea ratei şomajului până la 8,4% în acest an şi la peste 10% în 2010.