INS: ÎN 20213 FAŢĂ DE 2012, Producţia agricolă vegetală a înregistrat creşteri la toate culturile

V.B.
Companii #Agricultură / 31 martie 2014

Producţia agricolă vegetală a înregistrat creşteri la toate culturile, datorită condiţiilor climatice favorabile, potrivit rezultatelor cercetării statistice "Producţia agricolă vegetală la principalele culturi, în anul 2013", arată un comunicat publicat astăzi pe site-ul Institutului Naţional de Statistică (INS).

Anul trecut, suprafaţa cultivată cu porumb boabe a reprezentat 47,1% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu a constituit 39%. Producţia de cereale pentru boabe a crescut cu 63,9% faţă de anul precedent, datorită majorării randamentelor la hectar (producţia medie la hectar), astfel: la porumb boabe de 2 ori, la orz şi orzoaică cu 39,8%, la grâu cu 31,2%, iar la ovăz cu 16,6%.

La leguminoase, producţia a înregistrat un avans de 12,7%, datorită randamentului la hectar (+15,3%), deşi suprafaţa cultivată a scăzut cu 2,2%.

La plante uleioase, producţia a crescut cu 79,3%, datorită atât creşterii suprafaţei cultivate (+13,6%), cât şi a randamentelor la hectar. Creşteri ale producţiei s-au înregistrat la: rapiţă (de 4,3 ori) în principal datorită creşterii suprafeţei cultivate de 2,7 ori), floarea soarelui (+52,7%) şi soia (+45,2%). În schimb, suprafaţa cultivată cu soia a scăzut cu 13,8%.

Producţia de sfeclă de zahăr a crescut cu 37,6%, în principal datorită creşterii randamentului la hectar cu 32,7%, dar şi a suprafeţei cultivate cu 3,7%.

Producţia de cartofi a crescut cu 31,8%, datorită creşterii randamentului la hectar (cu 42%) deşi suprafaţa cultivată a scăzut cu 7,1% în raport cu anul precedent, se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte legumele, producţia a fost mai mare cu 13,6%, datorită creşterii producţiilor medii la hectar, deşi suprafeţele cultivate au avut o uşoară scădere. Producţiile au fost mai mari la: castraveţi (cu 12,6%), ceapă (cu 10,1%), tomate (9,1%), morcovi (9%), pepeni verzi şi galbeni (9%), ardei (8,7%) şi varză (3,7%).

Tot în 2013, producţia de struguri a crescut cu 27,3%, datorită în principal avansului randamentului la hectar, atât la plantaţiile de vii altoite (cu 37,4%), cât şi la plantaţiile de vii hibride (cu 15,5%). Cu toate acestea, suprafaţa cultivată a fost mai mică decât în anul 2012 cu 0,6%.

În aceeaşi perioadă de referinţă, suprafeţele cultivate cu principalele specii de pomi fructiferi au scăzut la meri (1,8%), pruni (1,5%), iar la celelalte specii de pomi fructiferi s-au menţinut la nivelul anului precedent. Producţia de fructe din livezi a crescut cu 11,6% faţă de anul precedent. Pe principalele specii de pomi fructiferi, producţia a înregistrat creşteri la: cireşi şi vişini (30,4%), peri (15,8%), caişi şi zarzări (12,5%), pruni (11,5%) şi meri (8,3%).

Tot anul trecut, la nivelul Uniunii Europene, din punctul de vedere al suprafeţei cultivate cu grâu, ţara noastră s-a situat pe locul al patrulea, după Franţa, Germania şi Polonia, iar la producţia obţinută, pe a şasea poziţie, după Franţa, Germania, Marea Britanie, Polonia şi Spania. În ceea ce priveşte randamentul, România se află printre ultimele state membre UE.

Ţara noastră s-a plasat pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată cu porumb, iar la producţie s-a situat pe locul al doilea, după Franţa, datorită unui randament net inferior. De altfel, randamentul la porumb realizat de România este cel mai mic, în clasamentul principalelor state membre ale Uniunii Europene.

Floarea soarelui se numără printre culturile cu tradiţie în România, mai punctează INS. Astfel, în 2013, din punctul de vedere atât al suprafeţei cultivate, cât şi al producţiei, ţara noastră s-a situat pe primul loc între principalele state membre.

Tot anul trecut, ca suprafaţă cultivată cu cartofi, România a ocupat locul al treilea, după Polonia şi Germania, şi a şaptea poziţie la producţie (după Germania, Olanda, Franţa, Polonia, Marea Britanie şi Belgia), din cauza randamentului inferior.

Cercetarea INS a fost efectuată pe baza unui eşantion reprezentativ la nivel naţional, regiuni de dezvoltare şi judeţe. Volumul eşantionului a fost de 59.688 exploataţii agricole, dintre care 23.739 cu personalitate juridică şi restul fără personalitate juridică, conchide comunicatul INS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb