INSPECTORII CSM SUSŢIN:  Întîlnirea Tăriceanu-Patriciu-Macovei i-a influenţat indirect pe procurori şi judecători în dosarul "Rompetrol"

C.I.
Ziarul BURSA #Politică / 28 martie 2006

Inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii au stabilit că întîlnirea dintre premierul Călin Popescu Tăriceanu, minis-trul Justiţiei, Monica Macovei şi Dinu Patriciu i-a influenţat indirect pe procurorii şi judecătorii care au instrumentat sau au pronunţat anumite hotărîri în dosarul "Rompetrol".

Nota Inspecţiei CSM precizează: "Atmosfera în care s-a derulat ancheta în dosarul 111/P/2004 a fost caracterizată în unanimitate de procurorii implicaţi ca fiind una negativă, perturbatoare, marcată de un pronunţat sentiment de presiune indirectă exercitată asupra lor prin diverse modalităţi. Concret, aceştia au făcut refe-riri la: declaraţiile publice ale unor politicieni, la întîlnirea care a avut loc la Guvern între primul ministru Călin Popes-cu-Tăriceanu, ministrul justiţiei, Monica Macovei şi Dan Costache Patriciu, precum şi la modul de reflectare în mass-media a activitaţilor desfăşurate". Procurorii care au fost implicaţi în soluţionarea cauzei au susţinut că declaraţiile politicienilor au fost de natură să le creeze un "disconfort psihic". În nota Inspecţiei Judiciare a CSM se mai arată că s-a ajuns la concluzia că s-au depăşit limitele libertăţii de exprimare, atunci cînd s-au exprimat opinii cu privire la existenţa ori inexistenţa faptelor pentru care se efectuau cercetările, a vinovăţiei persoanelor cercetate, la temeinicia probelor administrate, precum şi la respectarea normelor procedurale de către procurori şi judecători cu ocazia luării unor măsuri procesuale. Nota privind verificările efectuate asupra efectelor pe care le-a avut asupra sistemului judiciar întîlnirea dintre primul ministru, ministrul Justiţiei şi Dinu Patriciu a fost însuşită de plenul CSM cu unanimitatea voturilor membrilor prezenţi la şedinţa din 23 martie.

Tăriceanu: Nota CSM vorbeşte despre percepţii create de modul în care cazul Rompetrol a fost reflectat în presă

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, ieri, că nota Inspecţiei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în ceea ce priveşte dosarul Rompetrol confirmă că nu a fost vorba despre niciun fel de intervenţie din partea sa, ci vorbeşte doar de percepţii create de modul în care acest caz a fost reflectat în presă.

"Eu cred că procurorii în România au o singură datorie, indiferent de întîlnirile pe care le am eu sau de ceea ce este reflectat în presă: să aplice legea. Dacă au convingerea că aplică legea, atunci aceste lucruri nu trebuie să aibă nici un fel de influenţă", a subliniat Tăriceanu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb