• Florin Lungoci: "Sunt curios de unde va scoate statul bani pentru salariile celor 3.500 de angajaţi "
După mai mult de patru amânări consecutive, o primă rundă a războiului dintre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi acţionarii "Rodipet" s-a finalizat, marţi, după ce judecătorul delegat la Registrul Comerţului a dat câştig de cauză AVAS şi a decis că societatea de distribuţie a presei se întoarce la stat, au declarat pentru ziarul Bursa reprezentanţii Autorităţii.
Războiul dintre AVAS şi Rodipet se anunţă, însă, a fi unul de "uzură", conducerea "Rodipet" precizând că va face recurs împotriva deciziei instanţei şi că va deschide o procedură similară la Curtea de Arbitraj.
"Vom contesta această decizie pentru că noi considerăm că este vorba despre un abuz. Nu înţeleg cum cinci judecători nu s-au putut pronunţa în privinţa acestei speţe pentru că AVAS nu a depus documentaţia necesară, iar ultimul a dat câştig de cauză Autorităţii, deşi nu a mai adus şi alte documente la Registrul Comerţului", a spus, pentru ziarul Bursa, Florin Lungoci, directorul general adjunct al "Rodipet".
Conflictul dintre AVAS şi "Rodipet" a izbucnit la mijlocul lunii martie a acestui an când Mircea Ursache, preşedintele Autorităţii, a anunţat, că, după multe deliberări, Consiliul Director al AVAS a decis desfiinţarea contractului de privatizare a societăţii "Rodipet". La baza acestei decizii ar sta eşecul acţionarului majoritar al "Rodipet", "Magnar Two" SRL, de a respecta obligaţiile investiţionale asumate prin contractul de vânzare-cumpărare.
Tot atunci, reprezentanţii statului au anunţat că vor face demersurile necesare pentru recuperarea unor daune constând în penalităţi de 1,9 milioane de lei ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor contractuale şi penalităţi de 375.2323 de euro, ca urmare a nerealizării investiţiilor pentru dezvoltare.
Anunţul a căzut ca o bombă asupra conducerii "Rodipet", în condiţiile în care aceasta nu fusese informată în prealabil de Autoritate asupra intenţiilor sale. Reacţia companiei a venit, însă, prompt, prin lansarea unei campanii mediatice împotrva AVAS, acuzată că "face jocurile unor persoane interesate de preluarea celei mai mari reţele de distribuţie de presă din România".
• Cine va mai cumpăra o societate cu trei milioane de euro datorii?
Reînscrierea statului ca acţionar majoritar al "Rodipet" este cu atât mai problematică cu cât societatea raporta, la începutul lunii mai, datorii comerciale de aproximativ trei milioane de euro, fiind cunoscut ritmul extrem de lent al companiei de a plăti editorii de presă.
Datoriile "Rodipet" ridică semne serioase de întrebare privind posibilitatea Autorităţii de a relansa la privatizare această societate, cât şi asupra disponibilităţii unui eventual cumpărător de a achiziţiona şi datoriile distribuitorului de presă.
O altă problemă spinoasă pe lista AVAS ar putea fi plata salariilor pentru cei 3.500 de angajaţi ai "Rodipet", în condiţiile în care conducerea Autorităţii a subliniat, în repetate rânduri, că veniturile AVAS riscă să fie diminuate de criză. "Sunt foarte curios de unde va lua AVAS două milioane de lei în fiecare lună ca să plătească cei peste 3.500 de salariaţi ai Rodipet", se întreabă, retoric, directorul general adjunct al societăţii.
"Rodipet" a fost privatizată în decembrie 2003, când "Magnar Two" SRL a cumpărat 90.574 de acţiuni ale companiei de distribuţie de presă, reprezentând 100% din capitalul social al companiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2009, 12:31)
Ce sa mai zicem.Noi angajati ne-am saturat si sincer daca as avea o pusca v-as impusca pe toti.In rest sedere placuta la puscarie.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2009, 23:04)
sunt de acord
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2009, 23:09)
noi angajatii nu am primit salariile de 3 luni bonurile nu le am primit din ianuarie dar le avem trecute pe fluturas.e strigator la cer .cu ce platim ratele la banci? incepe scoala cum trimitem copiii la scoala????/?/
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de andrei în data de 20.09.2009, 12:28)
eu as fi de parere ca RODIPETUL sa se intoarca la AVAS [AUTORITATEA VALORIFICARI ACTIVELOR STATULUI. ] PENTRU A BENEFICIA DE O SUPRAVIETUIRE CONTINUA IN DOMENIUL DISTRIBUTIEI PRESEI SI TOT CE TINE DE EDITURILE FIECARUI SOCIETATI COMERCIALE . SAU CHIAR O RERPRIVATIZARE DESTINATA ALTUI ACTIONAR CARE DETINE UN CAPITAL SOCIAL SUBSCRIS,INSCRIS SI VARSAT.
VREAU SA VA ADUC LA CUNOSTINTA CA IN JUDETUL CONSTANTA SI INCLUSIV ALTE ORASE SI JUDETE SUNT INCHISE MAJORITATEA CHIOSCURILOR DE DIFUZARE A PRESEI CARE APARTIN DE RODIPET SI ACEASTA PROBLEMA TINE DE PROBLEMA PRODUSELOR DE PRESA LA CARE EU SAU ALTI NU MAI GASESC PRODUSELE LA CARE ERAU MARI PRIETENI FIDELI.
ACEST COMENTARIU A FOST ADAUDAT DE DELY VA MULTUMESC .