Întâi, este hazliu să-l revoci pe Prunea pentru o propunere pe care şi-a retras-o a doua zi.
Nu ştiu de ce şi-a retras-o. Propunerea era bună. Care-i problema să dezvolţi o a doua bursă românească pentru acţiuni ?!
Legea o permite. O a doua, o a treia şi chiar mai multe burse nu deranjează pe nimeni - sunt, probabil, chiar, necesare. După cum sunt necesare tot soiul de pieţe financiare, fiecare adaptată nevoilor clientelei - societăţi şi investitori.
Brokerii însă nu par interesaţi de nevoile clientelei. Ei sunt învăţaţi să se ocupe de propriul interes îngust: ceva bani, fără efort. Aşa i-a educat Boboc - primul preşedinte (de tristă amintire) al CNVM - cel care, aflat la conducerea reglementatorului din anii de început ai pieţei de capital, a stabilit (fără de lege) că orice tranzacţie trebuie să treacă pe la brokeri. Şi i-a transformat pe brokeri în "notari" ai pieţei de capital - stai cu fundu" pe scaun, iar banii curg pe jgheab. Şi dacă nu curg, pică.
Acum, când pică ceva mai rar, s-au speriat că mai trebuie să şi muncească (ceva-ceva), dacă se dezvoltă o piaţă concurentă la Sibiu.
Prin străinătăţuri nimeni nu se teme de concurenţa între burse - Germania numără nu doar pe Deutsche Borse, ci nu mai puţin de şapte! (7) burse de valori şi una de derivate.
India are 19, SUA şi Brazilia, câte 9. Japonia are opt. Rusia şase (vezi tabelul).
Nu există regulă. Există nevoi şi iniţiative. Dar la alţii, nu la noi.
La noi, noi vrem să stăm cu fundu" pe scaun. Vrem să băgăm societăţile forţat pe piaţă, cum am făcut-o cu un deceniu în urmă.
Şi vrem să le ţinem forţat pe piaţă, cum am făcut-o anul acesta.
După care ne dăm de ceasu" morţii că nu ne merge piaţa - că nu ne bagă-n seamă politicienii noştri (vai!, ce proşti sunt ei şi ce lipsiţi de educaţie capitalistă - nişte bolşevici!) şi că statul nu ne dă obligaţiunile la tranzacţionare şi că, în general, n-avem marfă.
Cele şase mii de societăţi listate cu forţa nu ne ajung. Boboc se lăuda că suntem a doua piaţă de capital din lume, în privinţa numărului de titluri listate! Şi n-avem marfă...
Nu-i aşa că-i hazliu?!
Prin urmare, motivele pentru care Prunea şi-a retras propunerea nu ţin de vreo greşeală în ideea iniţială. Şi atunci de ce-a retras-o?!
Probabil că, ştiind cum îi sunt colegii, le-a anticipat reacţia. Şi probabil că nu vroia să fie revocat din Consiliul de administraţie al Bursei bucureştene.
Faptul că, ulterior, a comunicat că acţionarii săi iau în calcul să-l retragă din Consiliul BVB, cred că nu-i altceva decât orgoliul să nu fie dat afară de alţii, ci prin voinţă proprie. Adică, nu mor caii când vor câinii...
Şi adevărul este că Prunea este un "cal bătrân" al pieţei noastre de capital", iar nu o potaie.
Îl ştiu din 1993-1994, a fost între primii cinci-şase întemeietori de societăţi de valori mobiliare (cum s-au numit SSIF-urile până acum câţiva ani).
Din anii de început (şi premergători), Bursa nu-i mai numără decât pe Prunea, Băciulescu şi Farmache. Şi cu mine (doar că BURSA mea este ziar).
Nu mor de dragul lui Prunea şi niciodată n-am murit, dar el este cel care a adus primele societăţi emitente la Cota Bursei. Adică este unul dintre părinţi.
El este cel care şi-a adus propria casă de brokeraj la Cota Bursei (şi a rămas singurul, exemplul nu i-a fost urmat).
Iar casa lui de brokeraj a ajuns să fie una dintre cele mai importante în privinţa volumului tranzacţionat la Bursă.
De-a lungul anilor, s-au "vânturat" mai multe grupuri financiare care au ţinut capul de afiş, dar uite că Prunea, cum-necum, scapă turma.
Şi tocmai pe Prunea v-aţi găsit să-l daţi afara?! Ce, sunteţi Partidul Liberal!?! Vă luaţi după liberali, cei care-şi dau afară părinţii care i-au făcut?! Unde-i gradul de civilizaţie? De ce nu discutaţi serios cu el? Profesorul are motive, argumentează. Cine l-a luat în seamă cu ceea ce spune?
Bursa din Bucureşti a avut un preşedinte (primul - Mihăilă) care era urmărit penal. Şi şi-a păstrat funcţia până la sfărşitul mandatului. Adică, respect faţă de instituţia Bursei - nu faci vâlvă şi să te legi la cap, când nu te doare.
Acum, s-a apucat Prunea să propună ceva (şi, în mod hazliu, să retracteze), s-a pus de-a criticat şi-l dăm afară!...
"Nu permitem!"
"Suntem tari!"
În realitate, asta denotă slăbiciune. Temere. Frica de risc, frica...de piaţă!
Este hazliu de-a binelea! Brokerilor le este frică de piaţă! Brokerilor le este frică de dezvoltarea pieţei! Şi de concurenţă!
Asta, pe fondul intenţiei declarate de fuziune cu potenţialul concurent - Bursa din Sibiu.
Ceea ce, din nou, este hazliu.
În definitiv, de ce vor brokerii fuziunea Sibiului cu Bucureştiul?
Există cel puţin trei scenarii şi cred că toate sunt valide, doar că, la fiecare din brokeri, au ponderi de importanţă diferite.
Un motiv ar fi că piaţa derivatelor de la Sibiu are potenţial (vezi articolul "Bursa din Sibiu suflă în ceafa Bucureştiului", în pagina 7). Aşa că prin fuziune, brokerii acaparează acest sector promiţător.
Alt motiv este că-i mai confortabil să deţii monopolul, decât să intri în competiţie (şi am văzut că brokerii sunt învăţaţi cu monopolul).
Al treilea motiv este acela că brokerii presimt că Bursa de la Bucureşti nu va rămâne a lor. Ci va intra în alianţe (să dea Domnul!, zic ei) şi în cele din urmă va fi preluată de Atena sau Viena (că altele nu par interesate).
Dar, preluarea e o afacere pentru brokeri. După ce şi-au primit acţiunile BVB gratuit, într-un an, valoarea lor a ajuns la circa 1,2 - 1,5 milioane de euro, pentru buzunarul fiecărei case de brokeraj membre a Bursei bucureştene. Poate, chiar, 2 milioane.
Valoarea aceasta poate să crească dacă Bucureştiul fuzionează cu Sibiul, dar ar putea să scadă dacă Sibiul ar concura cu succes Bucureştiul.
Dacă are loc fuziunea, într-un an-doi, acţiunile Bursei s-ar putea duce uşor la cinci milioane de euro pentru fiecare. Cât n-ar câştiga mulţi dintre ei nici în zece ani!
Şi asta, fără să faci nimic altceva decât să-i toci mărunt pe cei din jur. Aşa cum este Prunea.
Deci, daţi-l afară pe Prunea! Omul ăsta împiedică circuitul financiar!
Nu-i hazliu. Este penibil.
Petru Prunea urmează să fie "luat în discuţie" la Adunarea generală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), programată pentru vineri - sâmbătă, săptămâna aceasta, riscând să fie revocat din funcţia sa în Consiliul de administraţie al instituţiei. Profesorului clujean Prunea i se reproşează că s-ar afla în "conflict de interese", datorită faptului că, la un moment dat (la 17 iulie), societatea de brokeraj pe care o conduce (Broker S.A.), împreună cu altele două (HTI - Valori Mobiliare şi Swiss Capital S.A.), a propus să dezvolte Bursa din Sibiu. Iar între direcţiile de dezvoltare la care aderase, era propusă şi tranzacţionarea acţiunilor la Sibiu. Ceea ce, spun unii brokeri, ar aşeza Sibiul în concurenţă cu Bursa bucureşteană şi pe Prunea, în "conflict de interese".
Motivul este hazliu, întâmplarea este hazlie.
Şi urmările ei sunt hazlii.