Interagro va disponibiliza, începând cu 1 ianuarie 2009, peste 90% din salariaţii grupului, respectiv 5.500 de oameni, cei mai mulţi dintre angajaţii care vor rămâne fără slujbe activând până de curând în domeniul chimiei, a declarat proprietarul grupului, Ioan Niculae.
"De la 1 ianuarie peste 4.500 de oameni vor rămâne fără loc de muncă, asta pentru că vom închide cele şase societăţi din chimie pe care grupul le deţine. La aceştia se vor adăuga încă 500 de disponibilizaţi din agricultură şi alţi 500 din diverse sectoare în care grupul activează. Toţi aceştia sunt în momentul de faţă în şomaj tehnic", a precizat reprezentantul Interagro.
Potrivit acestuia, pierderile financiare pe care le presupun închiderea societăţilor se ridică la peste 100 milioane de dolari. "În ultimii ani am investit sume foarte mari în retehnologizarea şi aducerea la norme conforme a mai multor fabrici şi combinate. Pierderile la care vom ajunge cu închiderea lor vor depăşi 100 milioane de dolari", a afirmat omul de afaceri.
Totodată, Niculae a spus că "există o şansă infimă" care ar da posibilitatea revenirii asupra deciziei de a închide societăţile vizate, din cauza crizei financiare care a afectat sectorul agricol. "Dacă statul ar interveni cu măsuri de finanţare într-un timp foarte scurt, ar exista posibilitatea să aducem societăţile la un nivel de plutire pentru o perioadă de timp, interval în care mai sunt şanse pentru găsirea unor soluţii viabile", a adăugat proprietarul grupului de firme Interagro. Acesta a menţionat că "intervalul scurt" la care se referă este de ordinul a maxim două săptămâni.
Ioan Niculae a afirmat recent, pentru NewsIn, că România s-ar putea confrunta cu cea mai mare criză alimentară de după 1990, începând cu luna august 2009, dacă nu se vor lua cât mai rapid măsuri de natură fiscală pentru sectorul agricol şi subvenţiile nu vor fi acordate la timp.