Interes tot mai scăzut pentru pieţele materiilor prime

Ziarul BURSA #Materii Prime / 1 octombrie 2015

Interes tot mai scăzut pentru pieţele materiilor prime

Declin pe piaţa ţiţeiului, în aşteptarea situaţiei stocurilor din SUA

De la începutul anului, preţul petrolului a coborât cu aproape 15%

O analiză Bloomberg publicată săptămâna aceasta estimează că declinul înregistrat în ultimele 15 luni de preţurile materiilor prime începe să semene cu o criză. Studiul precizează că această tendinţă este determinată de investitorii care reacţionează la cererea scăzută din China şi la sfârşitul "erei banilor ieftini" care au fost puşi la dispoziţie de Federal Reserve (Fed - banca centrală a SUA).

În opinia analiştilor, beneficiile acţionarilor vor fi reduse, iar în sectorul mărfurilor vor avea loc multe falimente, dacă preţurile materiilor prime nu se vor redresa.

Actualizare 17:39 Berenberg: Băncile europene, afectate de declinul preţurilor la materii prime

Profitabilitatea sectorului bancar european se va înrăutăţi, deoarece declinul preţurilor la materiile prime va reduce valoarea portofoliilor de credite, iar acţiunile băncilor centrale, din China şi până în SUA, provoacă incertitudini economice, se arată într-un studiu publicat joi de analiştii Berenberg Bank, transmite Bloomberg.

"Evoluţiile pe pieţele materiilor prime sunt importante pentru bănci, ţinând cont că ele ne dau informaţii despre creşterea economică şi implicaţiile asupra calităţii activelor", susţin analiştii Nick Anderson şi James Chappell.

Aceştia atrag atenţia că "financializarea materiilor prime (folosirea lor drept garanţii pe scară largă) sporeşte temerile privind calitatea activelor".

Încetinirea cererii pentru materii prime în China le-a redus preţul şi i-a îngrijorat pe investitori, cum ar fi cei de la Glencore Plc, companie care anul acesta a pierdut 65% din capitalizarea de piaţă. Aceste evoluţii au contribuit la încetinirea economiei mondiale, dar şi la scăderea valorii materiilor prime folosite drept garanţii, conform Berenberg.

Băncile europene nu reuşesc să-şi majoreze rezervele de capital, pe fondul ratelor scăzute ale dobânzilor în zona euro. În plus, deciziile Guvernului chinez privind yuanul, măsurile de relaxare cantitativă adoptate de Banca Centrală Europeană şi perspectiva majorării ratei dobânzii de către Rezerva Federală a SUA (Fed) "sporesc temerile privind sustenabilitatea şi nivelul creşterii economice", avertizează Nick Anderson şi James Chappell.

(A.L.)

---------

Preţul petrolului brut a scăzut ieri, pe pieţele din SUA şi Londra, în aşteptarea publicării datelor privind situaţia stocurilor americane de profil. Conform estimărilor, Agenţia pentru Informaţii în Energie urma să anunţe creşterea stocurilor de ţiţei din SUA.

"Producţia de petrol brut se menţine la un nivel ridicat, iar stocurile globale încă sunt mari, îndeosebi datorită SUA", a declarat, conform Wall Street Journal, Mike Wittner, şef al departamentului de cercetare petrolieră din cadrul "Société Générale".

Ieri, la ora 07.45, New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în noiembrie a coborât cu 0,2%, la 45,13 dolari/baril. La ICE Futures din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în aceeaşi lună a pierdut 0,02%, atingând 48,22 dolari barilul. Ambele cotaţii au pierdut aproape 15% de la începutul anului până la momentul actual, respectiv peste 50% în ultimele 12 luni.

Potrivit băncii de investiţii "Goldman Sachs Group" Inc., supraproducţia de pe piaţa ţiţeiului brut ar putea menţine preţurile acestei materii prime la niveluri reduse timp de 15 ani. Analiştii băncii preconizează că există o probabilitate de peste 50% ca preţul ţiţeiului să scadă până la 20 de dolari barilul la momentul la care rafinăriile vor fi închise pentru operaţiuni de întreţinere, în luna octombrie sau în martie. În plus, incertitudinile privind calendarul eventualelor majorări de dobândă în SUA cresc volatilitatea de pe piaţa ţiţeiului, conform analiştilor.

Pe termen lung, previziunea "Goldman" este un preţ al petrolului de 50 de dolari/baril.

Luna trecută, "Goldman" şi-a redus estimările pentru preţul petrolului, considerând că surplusul de pe piaţă este mai mare decât anticipa anterior. Banca estimează că preţul barilului de ţiţei WTI va fi de 45 de dolari în 2016, faţă de 57 de dolari, cât prognoza anterior. Conform băncii americane, cotaţia barilului de ţiţei WTI va fi de 48,1 dolari anul acesta, comparativ cu 52 de dolari, cât era previziunea precedentă.

Potrivit unui scenariu sever al băncii, cotaţia barilului de ţiţei ar putea scădea până aproape de 20 de dolari, dacă excedentul de pe piaţă va depăşi capacitatea de stocare, iar nivelul producţiei nu va încetini.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb