INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE CU PREŞEDINTELE ELECTRICA, VICTOR CIONGA Electrica nu exclude o extindere la nivel regional

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 noiembrie 2014

Electrica nu exclude o extindere la nivel regional

"Când ai o companie de talia şi importanţa Electrica listată la bursă, nu te joci"

"Vrem să lucrăm în echipă cu actualul executiv"

Victor Cionga, noul preşedinte al "Electrica", spune că vrea să lucreze în echipă cu actualul executiv, adăugând că, la nevoie, va întări anumite poziţii la nivel managerial prin promovarea de oameni noi.

"Nu vrem schimbare de dragul schimbării sau pentru că aşa se aşteaptă o anumită parte a pieţei", ne-a declarat Victor Cionga, într-un interviu acordat, în exclusivitate ziarului "BURSA".

Potrivit domniei sale, Electrica se concentrează pe operaţiunile sale din România, însă, în funcţie de oportunităţi, nu exclude să analizeze o extindere la nivel regional: "Dacă în viitorul apropiat va apărea o oportunitate suficient de interesantă încât să considerăm posibilitatea unei achiziţii, vom înainta probabil în proces, dar numai în urma unei analize foarte serioase a acestui «business case» furnizate de către executiv, a unor discuţii în Consiliul de Administraţie şi, evident, a acordului şi deciziei acţionarilor".

Reporter: Va schimba sau nu actualul CA conducerea executivă a Electrica?

Victor Cionga: Îmi menţin declaraţia făcută după alegerea ca preşedinte al Consiliului de Administraţie: vrem să lucrăm în echipă cu actualul executiv, a cărui contribuţie la listarea cu succes a Electrica a fost majoră.

Vorbim despre o companie profitabilă, care a reuşit o listare de referinţă, care vrea să-şi îmbunătăţească performanţele economice şi să devină un jucător mai puternic la nivel naţional şi, de ce nu, regional. Schimbările, în sensul creşterii eficienţei şi a implementării bunei guvernanţe corporative, vor implica, probabil, şi unele modificări ale organigramei. Nu vrem schimbare de dragul schimbării sau pentru că aşa se aşteaptă o anumită parte a pieţei. Dacă va fi nevoie, vom întări anumite poziţii la nivel managerial prin promovarea de oameni noi. Principala resursă a unei companii este cea umană, angajaţii societăţii, oamenii din Electrica. Dacă nu vom găsi cea mai potrivită persoană în interiorul companiei, vom recruta, fireşte, din exterior, dar vom cântări bine pentru că dorim să completăm structura existentă nu să o (supra)încărcăm.

Reporter: Cum vedeţi eficientizarea activităţii grupului Electrica în următorii ani şi care sunt măsurile pe care le veţi propune în acest sens?

Victor Cionga: Există un set de măsuri de restructurare luate înainte de listare şi care au început deja să genereze rezultate concrete în ceea ce priveşte îmbunătăţirea eficienţei companiei. Sigur, analizăm şi soluţiile folosite de unele din companiile din sector, companii care s-au privatizat mai demult. Oricare ar fi măsurile, ele trebuie analizate în context local, regional şi internaţional. Asta nu înseamnă că vom pierde timpul. Dar nici nu vom lua decizii în pripă. Din păcate, au existat atât în România, cât şi în străinătate destule cazuri în care deciziile au fost luate fără o analiză prealabilă suficientă, iar rezultatul a fost pierdere de timp, oameni şi resurse, dar mai ales de credibilitate. Când ai o companie de talia şi importanţa Electrica listată la bursă, nu te joci.

Reporter: Cum vedeţi rolul Electrica în regiune?

Victor Cionga: Încep prin a face o observaţie: din păcate, până acum nu cunosc nicio companie românească care să fie un jucător regional. Este o constatare, nu intru în analiza cauzelor. Din acest punct de vedere, România este în urma Ungariei, Cehiei şi Poloniei, ultima având în KGHM un jucător de talie mondială.

Electrica este cea mai mare companie din domeniul distribuţiei şi furnizării de energie electrică din România, iar Electrica este acum concentrată pe operaţiunile sale actuale din România. În funcţie de oportunităţi, nu este exclus să analizăm o extindere la nivel regional; în acest caz, ar fi bine să fim cât mai pregătiţi din punct de vedere managerial pentru un astfel de pas. Dacă în viitorul apropiat va apărea o oportunitate suficient de interesantă încât să considerăm posibilitatea unei achiziţii, vom înainta probabil în proces, dar numai în urma unei analize foarte serioase a acestui "business case" furnizate de către executiv, a unor discuţii în Consiliul de Administraţie şi, evident, a acordului şi deciziei acţionarilor.

Reporter: Care sunt priorităţile dumneavoastră la conducerea CA Electrica?

Victor Cionga: În ultimele luni, compania Electrica a început un proces de schimbări majore, iar listarea la bursă este doar una dintre ele, un nou început, poate cel mai important din istoria companiei. Transformările nu se vor opri aici. Urmează o perioadă de reaşezare în interiorul grupului, şi mă refer aici în special la structurile de guvernanţă corporativă. Crearea unui sistem în acest sens, sistem care să răspundă practicilor şi standardelor internaţionale în materie, este o prioritate atât pentru executiv, cât şi pentru Consiliul de Administraţie. O bună guvernanţă corporativă înseamnă riscuri mai mici şi se traduce, în final, în mai multă încredere în companie. Pe măsură ce tot mai multe societăţi vor adopta valorile bunei guvernanţe corporative, mediul de afaceri în general şi piaţa de capital în special se vor bucura de o o reputaţie mai bună.

Revenind la priorităţi, ele sunt discutate şi agreate de membrii Consiliului de Administraţie împreună cu executivul. Vorbim despre o societate pe acţiuni, aşa că relaţia cu acţionarii şi investitorii, dezvoltarea companiei atât organic cât şi prin achiziţii, şi transformarea ei într-un jucător mai eficient sunt elemente cheie, pe care le avem în vedere. Prioritizarea paşilor următori va fi făcută ţinând cont de meritele fiecărui proiect în parte, dar având în vedere atât oportunităţile oferite de piaţă, cât şi constrângerile externe.

Reporter: În ce stadiu se află demersul Electrica pentru analizarea oportunităţii preluării unor active Enel România?

Victor Cionga: Electrica şi-a exprimat interesul faţă de oportunitatea achiziţiei unor active ale ENEL România depunând o ofertă neangajantă în acest sens, în termenul stabilit de vânzător şi conform regulilor comunicate de acesta. Suntem asistaţi în acest proces de un consorţiu de consultanţi condus de JP Morgan şi din care mai fac parte KPMG şi CMS Cameron McKenna.

Reporter: Când preconizaţi că vor fi convocaţi acţionarii pentru a aproba această oportunitate?

Victor Cionga: Procesul pentru vânzarea operaţiunilor ENEL din România este organizat în două faze: una de depunere a unor oferte neangajante şi una în care finaliştii depun ofertele angajante. În funcţie de reacţia vânzătorului la oferta noastră neangajantă, este posibil ca la o adunare generală viitoare să solicităm o primă aprobare de principiu pentru a putea depune oferta angajantă şi negocia contractul. A doua aprobare va fi cerută într-o adunare generală care va fi convocată dacă oferta noastră angajantă va fi acceptată; în ceea ce priveşte data, aceasta va depinde de momentul când vom semna contractul.

Reporter: Care sunt principalele obiective ale mandatului pe care l-aţi primit de la acţionari?

Victor Cionga: Aşa cum am spus deja, unul din obiective este transformarea Electrica într-un model de guvernanţă corporativă în România. O companie care să încurajeze un sistem bazat pe reguli clare, transparente, şi în care dezvoltarea profesională a oamenilor să se facă doar pe criterii de competenţă.

Electrica are astăzi avantajul de a avea un Consiliu de Administraţie format în marea lui majoritate din membri independenţi, profesionişti ale căror competenţe se completează foarte bine. Împreună cu managementul companiei şi, evident, cu acţionarii, ne-am angajat într-un proiect care sperăm să fie unul de referinţă pentru România.

Reporter: Cum vedeţi efectele conflictului din Ucraina asupra pieţei noastre?

Victor Cionga: Pe termen scurt şi strict din punctul de vedere al satisfacerii cererii interne de gaz natural în această iarnă nu cred că vor fi efecte serioase. Datorită rezervelor existente şi din cauza scăderii consumului industrial nu depindem prea mult de gazul importat din Federaţia Rusă, mai exact nu atât de mult ca alţii. România este pe locul trei în Uniunea Europeană ca nivel al independenţei energetice. Pe termen lung, însă, se vor căuta şi sper că se vor găsi soluţii pentru a creşte gradul de independenţă energetică.

Din punct de vedere al climatului de afaceri în relaţiile est-vest, probabil că va mai trece ceva timp până la o normalizare, la renunţarea reciprocă la sancţiuni economice. Încrederea se câştigă greu şi se pierde uşor.

Situaţia politică din ultimele zece luni şi implicaţiile economice cauzate de tensiunea din regiune au demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, că interdependenţa economică poate opri derapajele suplimentare înainte ca acestea să devină extrem de periculoase şi să ducă la conflicte deschise între state. Sper că, în final, înţelepciunea va triumfa şi sper că abordarea care se va impune va fi una de tip cost-beneficiu, iar interesele economice majore vor trece înaintea celor politice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. draga domnule Cionga,

    totusi va rog sa nu faceti sediul social in Senegal ca dupa aceea iar ne pomenim ca nu vrea sa ne cumpere nimeni actiunile, asa cum s-a intamplat in iulie 2011. Pai se poate asa proasta organizare, mai rau ca la alegeri(apropo elections astazi Frankfurter Allgemeine Zeitung a publicat in prima pagina o poza cu strastrastrastrastra....strabu nicul nostru Nea Dracula de eu zisei ca MACKY a cumparat deja FAZ. Probabil ca dansul statea linistit in fata resedintei domniei sale si vrea sa priveasca linistit oceanul cand au venit niste baietzandri la 4 ace si l-au intrebat daca vrea sa vinda. Domnia sa a raspuns imediat ca merge direct pe ibei si nu are nevoie de baieti de mingi. Si atunci i-au fluturat prin fata ochilor niste hartii pe care era trecut un cod SNPPACOR9. In acest moment insa tulburarea a fost atat de mare incat desi auzise ca exista niste tari precum Uganda si Botswana ar fi atat de avansate pe piata de capital ca se pot lauda a fi pe acelasi nivel cu Romania nu intelegea cum fara reclama acei domni minunati care nu s-ar da jos din pat fara un discount venisera la dansul. Si totul fara niciun pic de reclama. Pe de alta parte daca stam drept si gandim stramb nu cumva o fi domnul MACKY und spion al domnului MAKE, caci asemanarea numelor este eclatanta...Acum inteleg si unde-si bea Maestrul Florian cafeaua si anume pe plaja din Dakar. De aceea am castigat candva si raliul Paris Dakar. Iti multumim dragul nostru Macky :-)  

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb