INTERVIURI CU VIERMI Medicul ciumpalac Costin Militaru: Noi vom ieşi în stradă, indiferent cine va veni la putere

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Politică / 28 februarie 2012

Costin Militaru: "Am întâlnit oameni care au rămas fără mâini din cauza substanţelor pe care nu le cunoşteau. Pur şi simplu le-a fost arsă toată zona în care s-au injectat. Problema este că, dacă în cazul heroinei, ştii sigur ce substanţă foloseşti, la etnobotanice pot apărea surprize. Pot fi orice substanţe, de la praf de cretă, la otrăvuri. Etnobotanicele intră în ţară ca substanţe legale, însă pot deveni periculoase atunci când sunt combinate. Majoritatea provin din China".

Costin Militaru: "Am întâlnit oameni care au rămas fără mâini din cauza substanţelor pe care nu le cunoşteau. Pur şi simplu le-a fost arsă toată zona în care s-au injectat. Problema este că, dacă în cazul heroinei, ştii sigur ce substanţă foloseşti, la etnobotanice pot apărea surprize. Pot fi orice substanţe, de la praf de cretă, la otrăvuri. Etnobotanicele intră în ţară ca substanţe legale, însă pot deveni periculoase atunci când sunt combinate. Majoritatea provin din China".

Unul din protestatarii pentru care Piaţa Universităţii a devenit a doua casă este Costin Militaru, de profesie medic. La mai bine de 40 de zile de la debutul mişcărilor de stradă, tinerii care se strâng, în fiecare seară, în zona fântânii din Piaţa Universităţii spun că nu au de gând să renunţe prea curând la proteste.

Costin Militaru ne-a mărturisit: "Sunt bucuros că am rezistat frigului şi că s-a închegat un grup puternic în Piaţa Universităţii. Cu toate că suntem eterogeni, reuşim să ne punem calităţile laolaltă şi să menţinem Piaţa vie. Sper că, odată cu venirea primăverii, toţi cei care sunt nemulţumiţi de viaţa din România să ni se alăture".

Costin Militaru lucrează, în prezent, ca medic la Samusocial, un ONG care ajută persoanele fără adăpost. În urmă cu puţin timp, a lucrat şi pentru o asociaţie pentru combaterea consumului de droguri şi reducerea riscurilor asociate acestui fenomen- Integration.

Medicul ne-a mai spus că nu a ieşit în Piaţă din lipsă de ocupaţie: "Am ieşit în stradă, chiar dacă aveam două joburi. Plecam la 7 dimineaţa de acasă şi ajungeam la miezul nopţii acasă, după ce treceam prin Piaţă. În plus, oamenii ne aduc tot felul de acuzaţii. Chiar părinţii mei mă întreabă de ce < m-am dat cu USL-ul >. Le tot explic că nu < m-am dat cu USL-ul >, că suntem împotriva întregii clase politice actuale, indiferent că este vorba des-pre PDL, USL sau Dan Diaconescu... Noi vom ieşi în stradă, indiferent cine va veni la putere, că va fi Ponta sau Antonescu...".

De fapt, ciumpalacul a ieşit în stradă pentru că este nemulţumit de modul în care este percepută problema drogurilor în România.

El ne-a povestit: "Din 2004 lucrez cu oameni care se droghează. În acel moment, nu existau programe de reducere a riscurilor asociate consumului cu droguri, cum ar fi, de exemplu, infectarea cu HIV. În 2005, am distribuit aproximativ 2 milioane de seringi în Bucureşti, în condiţiile în care un consumator avea nevoie de 3-10 seringi pe zi. La acea vreme, nu era legiferat programul de furnizare de seringi către consumatorii de droguri, şi nici astăzi nu este o prioritate".

Costin Militaru spune că farmaciştii refuză, în prezent, să vândă seringi în ideea că le fac bine consumatorilor de droguri: "Problema este că, până când un consumator ajunge să se lase de droguri, pot trece ani întregi. Este fals să credem că, dacă nu va mai avea cu ce să se injecteze, o să se oprească. El va folosi seringa de pe stradă. Noi le dăm consumatorilor de droguri nu doar seringi, ci şi tampoane dezinfectante şi pliante informative pentru evitarea infecţiilor sau supradozelor". Ciumpalacul ne-a spus că a întâlnit şi copii de 6 ani care se droghează: "Sunt familii care, în loc să mănânce, împart toţi un gram de heroină... sau copii la 16, 17 ani despre care părinţii lor află că se droghează de-abia după 2-3 ani... Este foarte greu să te laşi de droguri, pot trece ani întregi şi, cel mai important, trebuie ştiut că decizia trebuie să vină de la consumator. Tu, dacă te duci şi îi spui să se lase de droguri, nu ai nicio şansă să te asculte. Foarte mulţi consumatori înţeleg de-abia după ani buni că trebuie să se lase de droguri. Atunci, trecem la etapa următoare şi îi sprijinim în acest proces".

În opinia sa, autorităţile trebuie să conştientizeze că problema riscurilor asociate consumului de droguri este foarte gravă în România, astfel că ar trebui să ia măsuri suplimentare: "Consumul a crescut exponenţial în fiecare an. Agenţia Naţională Antidrog s-a înfiinţat în 2003, funcţionând pe două paliere: combaterea traficului de droguri şi intervenţiile asupra consumatorilor. Din păcate, programele adresate consumatorilor de droguri au fost iniţiate foarte târziu de Agenţie, în 2008, când a deschis primul centru de tratament". Costin este nemulţumit că, în prezent, activitatea autorităţilor în problema drogurilor se rezumă, cu precădere, la distribuţia de pliante cu "Drogul ucide".

"Anul trecut, au fost identificate cu HIV peste 120 de persoane din rândul consumatorilor de droguri. Acum trei ani, doar două persoane au fost descoperite cu această maladie. În faţa acestei statistici, Ministerul Sănătăţii nu ne-a oferit niciun răs-puns concret, cu măsurile pe care ar trebui să le ia în reducerea riscurilor asociate consumului de droguri", afirmă, îngrijorat, ciumpalacul, care subliniază că programele de acest tip sunt subfinanţate şi că banii vin doar din surse externe.

"Până în 2010, Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate, Fondul Global şi Banca Mondială au finanţat programele de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri. Din 2010, singurii bani dis-ponibili pentru aceste programe sunt din fonduri structurale, care sunt, însă, foarte greu de atras", precizează Costin, care sugerează că autorităţile ar trebui să aloce bani de la bugetul de stat atât pentru combaterea consumului de droguri, cât şi pentru reducerea riscurilor asociate acestui fenomen.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Foarte bine, sa protesteze, sa-si gaseasca si un nume, dar daca acesta este "rezistenta ciumpalaca" sau "miscarea viermilor", atunci toate povestea nu este decat o fatza sau un exces de bascalie made Antena3. Succes ciumpalacilor si va repet inca o data " Antonescu presedinte, pentru ciumpalacii fara minte"

    1. ciumpalaci le- au zis cei de la putere nu antena 3

      stiu ca nu te referi la generalul Antonescu, dar... cred ca arfi facut o treaba mai buna :)

    Reporterul afost in Piata Universitatii ?

    Daca ar fi fost poate nu ar mai fi scris articolul. 

    In Piata sunt eminamente " revolutionari " de 50 de ani in marea majoritate, bine echipati, bine hidratati, cu tricolor la mana si cocarde, ca la 23 august, care se cunosc intre ei. 

    Intr-un timp arau si multe grupuri de oachesi, la 40-50 de ani, organizati pe grupuri de 4-5 indivizi, sollizi si bine imbracati ca sa reziste la frig. 

    Ce intelectuali, ce medici vorbim ? 

    Lumea trece, nimeni nu se uita, se strica aceleasi 2-3 lozinci la megafon. 

    Hai sa spunem realitatea aia adevarata care e, nu povesti.

    1. Meda si eu iti repet inca o data :DU-TE SI VORBESTE CU BOLNAVII DE CANCER SI PESTE O SAPTAMANA CU CEI DIALIZATI!" vei intelege in 2 secunde de ce trebuie sa dispara acseti politruci incopetenti pusi in functie de PDL-UNPR-UDMR.

      Aproape sigur reporterul a fost in piata, tu esti cel care abereaza, de fapt cred ca esti unul din cei platiti sa scrie tot felul de comentarii pentru a denigra protestul din PU si nu numai. In ceea cel priveste pe medic, te poti convinge singur ca este in fiecare seara in piata, incepand cu orele 20:00. Te pot asigura ca in fiecare seara sunt mult mai multi tineri decat batrani, sunt oameni care chiar doresc sa schimbe in bine insa unul ca tine probabil ca nu are cum sa inteleaga asta.

      omu'....tu ai fost in piata vreodata???? ca daca ai fi fost nu ai fi vorbit....ciumpalacii de care vorbeste Viviani sunt in piata de mai bine de 40 de zile in zona fantanii de la Arhitectura de la 8 la 10 seara....adica pe partea opusa celor de care tu vorbesti. RUSINE ca dezinformezi!!!!

      Confirm ceea ce altii au raspuns deja: da, am fost in Piata. Puteti observa ca in fata Teatrului National este un grup de varstnici, iar la fantana, un grup de tineri, care protesteaza in fiecare seara de la 20 la 22. Comentariul ridica suspiciunea ca dvs. sunteti cel care nu a fost la fata locului.

    Caraghioasa rubrica pentru un ziar al oamenilor de afaceri , cum se autointituleaza Bursa ! Va plac asa de mult termeni business precum viermi si ciumpalaci ?! De la o exprimare neinspirata a unui diplomat nediplomat pina la o rubrica dedicata interviurilor cu niste ciudati pardon , ciumpalaci nereprezentativi prin nimic , ar trebui sa fie o mare distanta ! In termenii oamenilor de afaceri al caror ziar ziceti ca sunteti , asta se cheama risipa de hirtie si cerneala sau investitie neinspirata ! Parerea mea !

    1. si daca e ziar de afaceri , oamenii de afaceri nu trebuie sa aiba pareri sociale?

      In Piata sunt inclusiv oameni de afaceri; veti citi, in curand, interviuri cu ei.

      Interviurile de pina acum au ilustrat opinii ale unor oameni respectabili, care, protestind, au transformat jignitoarele apelative de "ciumpalac" si "vierme", in titluri de onoare. Subiectele asupra carora protesteaza tin atit de politica cit si de afaceri si stare sociala - totul este legat.Ideea ca BURSA nu ar trebui sa se ocupe de acest subiect, ori confunda publicatiile de business cu gazetele pentru contabili, ori incearca sa ne indeparteze de un subiect neconvenabil, sub orice pretext, indiferent cit de stupid ar fi el. 

      Dna Mirica, probabil ca va identificati impreuna cu alti camarazi de cauza, cu apelativele gen ciumpalac-badist sau vierme-excentric...nici o problema, luati-le interviuri si transmiteti-le frustrarile in ziarul BURSA..dar va rog mult incercati sa convingeti, nu doar sa relatati extravagante!!!...cred ca m-am facut inteleasa...n-avem nevoie de exhibitionism de parada antiibasista

    Viviani Mirica, pe care am descoperit-o printre frumusetile ziarului din calendarul "Bursa", ar putea participa si la un concurs de miss. Articolele ei sunt bine scrise, cu obiectivitate, nepartinitoare. Intr-adevar, ne-am cam plictisit de "ciumpalaci" si "viermi" care s-au demonetizat mai ales datorita "Antenelor". Poate ar fi mai bine sa revina la "Rosia Montana", este un subiect mult mai interesant!

    1. Da, daca articolele ei nu mi-ar impune respect, as zice ca e gagica misto.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb