Intesa îi cere Guvernului italian să evite un nou conflict cu UE

Ziarul BURSA #Internaţional / 13 iunie 2019

Intesa îi cere Guvernului italian să evite un nou conflict cu UE

Şeful Intesa Sanpaolo SpA, cea mai mare bancă de retail din Italia, i-a cerut ieri Guvernului de la Roma să evite un nou conflict cu Uniunea Europeană din cauza deteriorării finanţelor publice, transmite Reuters.

Comisia Europeană a recomandat, în data de 5 iunie, demararea unei proceduri de deficit excesiv după ce a ajuns la concluzia că Italia nu respectă regulile bugetare ale UE din cauza majorării datoriei sale publice. Statele membre UE au la dispoziţie 15 zile pentru a se pronunţa asupra analizei Executivului comunitar.

Marţi, oficiali europeni au declarat pentru Reuters că reprezentanţii statelor membre UE au căzut de acord că avansul datoriei publice a Italiei justifică demararea unei proceduri disciplinare.

O astfel de procedură ar afecta încrederea investitorilor şi ar majora costurile de împrumut ale Italiei, avertizează analiştii, conform Agerpres.

"Cei aflaţi la putere trebuie să evite expunerea ţării unei proceduri de infringement care ar putea afecta creşterea economiei", a afirmat directorul general al Intesa, Carlo Messina, la o conferinţă desfăşurată la Roma.

"Procedura trebuie evitată fără dis­cuţie nu deoarece Comisia Europeană «rea» ne pedepseşte, ci deoarece investitorii vor crede că nu pot avea încredere în ţara noastră", a adăugat şeful băncii italiene.

Şi ministrul italian al Economiei, Giovanni Tria, a cerut Guvernului de la Roma o strategie clară pentru reducerea datoriei publice a ţării, de 2.300 miliarde de euro (2.600 miliarde de dolari), în scopul restabilirii încrederii.

"Când vine vorba de încredere, trebuie să ne ţinem de obiectivul stabilităţii financiare şi prin urmare să planificăm măsurile necesare pentru reducerea datoriei publice la care s-a angajat Executivul, în pofida încetinirii economiei. Trebuie să venim cu date clare către cetăţeni, pieţe, Comisia Europeană şi partenerii europeni", a declarat Tria.

Autorităţile de la Roma estimează în acest an o creştere a datoriei publice la 132,6% din PIB, de la 132,2% din PIB în 2018 şi 131,4% din PIB în 2017. Italia are a doua cea mai ridicată datorie din UE, după Grecia.

Comisia Europeană estimează o creştere a datoriei publice a Italiei la 133,7% din PIB în 2019 şi la 135,2% din PIB în 2020.

În rândul băncilor italiene, Intesa este o raritate - profitabilă şi bine capitalizată. În timp ce rivala UniCredit a avut dificultăţi din cauza creditelor neperformante de miliarde de euro, Intesa a reuşit să plătească dividende generoase, în pofida situaţiei economice dificile din Italia.

Cele mai mari grupuri bancare italiene - UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA - sunt prezente şi pe piaţa din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb