Intesa Sanpaolo SpA - profit trimestrial peste estimările analiştilor

E.O.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 noiembrie 2018

Intesa Sanpaolo SpA - profit trimestrial peste estimările analiştilor

Intesa Sanpaolo SpA a raportat un profit trimestrial peste estimările analiştilor, în pofida incertitudinilor politice interne care au afectat taxele, trans­mite presa externă, citată de Agerpres.

În cel de-al treilea trimestru din 2018, profitul net al grupului bancar italian a urcat cu 28%, la 833 milioane de euro (951 milioane de dolari), în timp ce analiştii estimau 785 de milioa­ne de euro.

Ieri, la prânz, acţiunile Intesa Sanpaolo au urcat cu 3%, după publicarea rezultatelor financiare.

Disputa privind bugetul dintre Guvernul de la Roma şi Comisia Europea­nă a condus la o vânzare accelerată de active italiene şi a majorat costurile de finanţare ale Italiei.

Capitalul băncilor italiene a fost afectat de aceste turbulenţe, deoarece acestea deţin portofolii de aproximativ 375 de miliarde de euro de obligaţiuni guvernamentale italiene.

Cu toate acestea, indicele de adecvare a capitalului Intesa Sanpaolo a urcat la 13,7%, în trimestrul al treilea din acest an, de la 13,6% în precedentele trei luni.

Taxele, ce reprezintă cheia modelului de afaceri al Intesa Sanpaolo, construit pe operaţiunile sale de gestionare a averii, au scăzut cu 3,4% în iulie-septembrie 2018, în timp ce veniturile totale au înregistrat un declin de 7,3%, iar costurile nu s-au modificat.

Intesa Sanpaolo, care a avut o evoluţie solidă la testele de stres derulate la nivelul UE, a anunţat că este în grafic pentru ca profitul său ajustat din acest an să depăşească nivelul de anul trecut, de 3,8 miliarde de euro.

Comisioanele şi taxele au scăzut uşor, la 1,92 miliarde de euro, în timp ce veniturile din dobânzi au urcat cu 2%, la 1,84 miliarde de euro.

În rândul băncilor italiene, Intesa Sanpaolo este o raritate - profitabilă şi bine capitalizată. În timp ce rivalele sale, UniCredit şi Monte dei Paschi, se luptă cu credite neperformante de miliarde de euro, Intesa Sanpaolo a reuşit să plătească dividende generoase, în pofida situaţiei economice dificile din Italia.

Grupurile bancare italiene UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA sunt prezente şi pe piaţa din România.

Intesa Sanpaolo vrea să fie parte a succesului pe care România îl reprezintă în Europa, a spus, recent, la Milano, Ignacio Jaquotot, Şeful Diviziei Bănci Subsidiare Internaţionale din cadrul Grupului, într-o întâlnire cu câţiva jurnalişti români.

Reprezentantul băncii italiene a menţionat: "România este unică prin modul în care creşte din punct de vedere economic, puţine ţări au o aşa dezvoltare. De asemenea, rata de credite neperformante din sistemul bancar a scăzut foarte mult. De aceea, considerăm că România este o ţară strategică pentru a investi. Este un loc unde să stai şi să investeşti, iar noi ne uităm în viitor şi ne place să fim acolo şi să facem parte din acest succes pe care România îl reprezintă în Europa. Este o ţară unde vrem să rămânem şi să investim, avem o viziune şi un angajament pe termen lung şi vedem un viitor promiţător în această ţară".

Subliniind că grupul financiar italian intenţionează să investească anual sume substanţiale în ţara noastră, domnul Jaquotot a mai spus, printre altele, că sectorul bancar de la noi este "curat, pentru că banca centrală şi-a făcut treaba într-un mod profesional în ceea ce priveşte supravegherea".

Reprezentantul Intesa Sanpaolo Bank a precizat, răspunzând unei întrebări, că, deşi banca se concentrează pe segmentul corporate, permanent analizează modul în care poate acoperi şi zona de retail.

Banca italiană prezentă în ţara noas­tră va încheia anul acesta cu rezultate mai bune faţă de cele din 2017, potrivit lui Dan Sandu, CEO Intesa Sanpaolo Bank România, care a precizat că rata de neperformanţă pe care o are banca de la noi este de 5%. Printre altele, Dan Sandu a subliniat: "Deocamdată, ocupăm locul al 15-lea în sistem, după nivelul activelor, cu 70.000 de clienţi, dintre care 50.000 în segmentul retail. Principalul modul de achiziţii clienţi a fost corporate şi IMM, adică firmele cu cifră de afaceri între 1 şi 10 milioane de euro. Vom continua în această zonă, dar analizăm şi segmentul de retail, deşi este mult mai agresivă competiţia în acest domeniu. Vrem să vedem ce ni se potriveşte nouă pe partea de clienţi individuali şi sperăm să finalizăm planul aferent în circa una-două luni".

Dan Sandu consideră că o bancă aşa cum este Intesa Sanpaolo "are multe de spus în orice segment de piaţă": "Strategia noastră de dezvoltare se adaptează în funcţie de piaţă, astfel că ne uităm permanent ce are sens pentru orice segment".

Amintim că, potrivit surselor din piaţă, Intesa Sanpaolo Bank este una dintre entităţile care au depus oferte neangajante pentru preluarea Băncii Româneşti.

La nivel de grup, Intesa Sanpaolo are active totale de 793,7 miliarde euro şi credite către clienţi în valoare de 399,8 miliarde euro, la finalul primului semestru al acestui an. În aceeaşi perioadă, veniturile nete au depăşit 2 miliarde euro. Grupul Intesa Sanpaolo are 19,4 milioane de clienţi, din care 11,9 milioane în Italia, şi 5.659 de agenţii, la nivel global. Conform datelor prezentate de bancă, capitalizarea de piaţă aferentă primei jumătăţi a aces­tui an se ridică la 38,5 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb