România şi Bulgaria au semnat ieri, prin oficialii lor, Tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Evenimentul a avut loc la Abaţia Neumunster din Lu-xemburg, răscruce a diferitelor culturi şi influenţe, totodată măr-turie istorică a conflictelor, confruntărilor şi ocupaţiei din regiune. Localizată în centrul ora-şului Luxemburg, clădirea a fost mai întîi abaţie, iar apoi, ocupată de trupele franceze, s-a transformat în închisoare. După acest moment, locaţia a fost utilizată ca spital militar de garnizoanele Prusiei, iar mai tîrziu, sub ocupaţia naziştilor, aici erau ţinuţi prizonierii care urmau să fie deportaţi către cîmpurile de concentrare. Pînă în 1985, amplasamentul a fost transformat, din nou, în închisoare.
Tratatul de aderare semnat ieri conţine: Tratatul în sine, între statele membre ale Uni-u-nii Europene şi România, res-pectiv Bulgaria; şi Protocolul privind condiţiile şi măsurile pentru admiterea Bulgariei şi României în Uniunea Europea-nă. Acest protocol cuprinde, la rîndul său, principii, ajustări constituţionale, prevederi permanente, prevederi temporare (printre care măsurile tranzitorii), prevederi legate de implementarea sa. În perioada ur-mă-toare (2005-2006), Tratatul va fi ratificat atît de Parlamentul European, cît şi de Legislativele celor două state candidate, dar şi de cele ale statelor membre.
După spusele oficialilor europeni, "Bulgaria şi România sînt două ţări extraordinare, care as-tăzi (ieri - n.r.) se alătură, din nou, Europei".
Jonathan Scheele, şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, a declarat: "De-a lungul ultimilor 16 ani aţi muncit cu toţii din greu pentru a ajunge aici. Semnarea Tratatului de Aderare marchează finalul unei proces început acum aproape zece ani, în iunie 1995, cînd România şi-a depus candidatura pentru a deveni stat membru UE. Aderarea la Uniunea Europeană nu este un scop în sine. Ea este un important prim pas către crearea, în România, a unei economii şi societăţi mai dezvoltate, bazate pe valori puternice, care să fie prezente în viaţa de zi cu zi a fiecărui ce-tă-ţean: pace, prosperitate, toleranţă şi solidaritate. Sper ca, după ceremonia de semnare, aceste valori să îşi găsească locul lor de drept şi în România."