ÎNTR-O LUNĂ Obsesia PCC SE pentru "Oltchim" a triplat banii vânzătorilor

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 iunie 2011

Obsesia PCC SE pentru "Oltchim" a triplat banii vânzătorilor

Faţă de prima şedinţă a anului, titlurile OLT sunt de peste opt ori mai scumpe

Acţiunile "Oltchim" sunt de 3,4 ori mai scumpe decât acum o lună, însă, pentru PCC SE, ele par de nepreţuit. Cunoscut pentru lupta aprigă cu managementul combinatului, acţionarul minoritar de la "Oltchim", PCC SE, a transformat Bursa în câmp de bătălie: s-a aşezat comod, în spatele butoanelor, la cumpărare, şi pare că are un portofel fără limită.

Dacă, pe 11 mai, PCC SE raporta achiziţia de titluri OLT la 0,5186 lei/unitate, pe 6 iunie, la nici o lună, nu a ezitat să ofere cumpărătorilor de trei ori mai mult, respectiv 1,49 lei/titlu. În această perioadă, PCC SE a cheltuit 3,5 milioane euro pe acţiuni OLT.

În afară de susţinerea minoritarului, brokerii nu mai au, acum, nicio altă explicaţie pentru evoluţia OLT. De altfel, în majoritatea şedinţelor în care a fost în piaţă, PCC SE a realizat mai bine de jumătate din lichiditatea emitentului. Primele aprecieri puternice ale OLT erau puse de analişti pe seama planului statului să privatizeze compania, o veste cât se poate de bună pentru minoritar care susţine: "Privatizarea este cea mai bună soluţie pentru Oltchim, pentru angajaţii acesteia şi pentru comunitatea din Vâlcea, oferind cele mai bune premise pentru redresarea şi dezvoltarea companiei".

PCC SE este gata să coopereze cu toţi acţionarii Oltchim, atât cu acţionarul majoritar, statul român, cât şi cu fondul de investiţii Carlson, în vederea găsirii de soluţii pentru situaţia dificilă în care se găseşte Oltchim, declara, la finalul lunii mai, Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE pentru România. Tot atunci, Artur Jedrzejewski, managing partner la "Carlson Private Equity", care deţine circa 12% din "Oltchim" Râmnicu Vâlcea, spunea că fondul de investiţii şi-ar face oricând exit-ul din combinatul chimic, dacă şi-ar găsi un cumpărător.

Capitalizarea "Oltchim" a ajuns la 603,7 milioane lei, cotaţia OLT încheind şedinţa de ieri la 1,759 lei, de peste opt ori mai mult faţă de prima şedinţă a anului.

Combinatul şi-a redus semnificativ pierderile, în primul trimestru al acestui an, de la 52,8 milioane de lei, cât a raportat în perioada similară a anului trecut, la 2,64 milioane de lei, ajungând să lucreze la 40-45% din capacitate, faţă de 20%, în primul trimestru din 2010.

"Oltchim" a anunţat că intenţionează să îşi vândă deţinerea de 30% din "Protectchim" Râmnicu Vâlcea, în cadrul unei licitaţii cu preţul de pornire de 1,71 milioane lei plus TVA, precum şi pachetul de 25% din "Mentchim", în cadrul unei licitaţii cu preţul de pornire de 375.000 lei plus TVA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 1. lupta dintre PCC si Carlson se poate termina cu un winner's curse, in care unul dintre ei sau chiar amandoi ajung sa plateasca mult peste valoarea justa a actiunilor OLT (si eventual vor da socoteala actionarilor lor)

    2. poate fi o afacere buna pentru amandoi, in cazul in care se va dovedi peste 1-2 ani ca valoarea justa a OLT este mult mai mare. 

    3. PCC a manipulat pretul ca sa-si creasca valoarea detinerii, lucru putin probabil, deoarece se pare ca au cumparat si ei masiv, ceea ce ne duce inapoi la scenariile 1 sau 2.

    In orice scenariu, speculatorii sunt cu siguranta marii castigatori, bineinteles cu conditia sa-si marcheze profiturile si sa nu se lacomeasca. Remember 2008 !!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb