ÎNTR-O PRIMĂ FAZĂ Autorităţile vor listarea a 10% din Hidroelectrica

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 august 2017

Autorităţile vor listarea a 10% din Hidroelectrica

Toma Petcu aşteaptă concluziile consorţiului de listare, ca să demareze IPO

Aceiaşi membri provizorii - realeşi în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, pentru încă patru luni

Autorităţile doresc listarea a 10% din Hidroelectrica, într-o primă fază, urmată de alte cinci procente, însă pentru a se demara procesul sunt aşteptate concluziile consorţiului de listare, potrivit declaraţiilor făcute, vineri, de ministrul energiei Toma Petcu.

Oficialul a afirmat: "Vom adopta cât de curând o Hotărâre de Guvern prin care vom modifica un singur lucru: procentul de listare. Nu vom modifica metoda, se va schimba doar procentul de listare, în sensul că de la 15%, cât doreşte să listeze statul român, dorim doar 10%, pentru a vedea cum funcţionează în piaţă, cum se manifestă în piaţă Hidroelectrica în momentul listării şi să avem posibilitatea la un moment ales de stat să se listeze restul de 5%, pentru a maximiza banii care se iau din această listare. Banii de pe listare vor intra în companie şi ne dorim ca aceste sume să fie folosite doar pe dezvoltare. Ne interesează să vedem dacă putem să dezvoltăm noi capacităţi. Ne interesează dezvoltarea pe termen lung".

Ministrul a subliniat că, pentru a putea fi demarat IPO-ul, sunt aşteptate concluziile consorţiului de listare: "Actualul consiliu de supraveghere este provizoriu. Noi am realizat caietele de sarcini şi urmează săptămâna viitoare (n.r. săptămâna aceasta) să le urcăm pe SEAP pentru achiziţia unei companii de recrutare, ca să putem să alegem reprezentanţii în Consiliile de Administraţie".

CS al Hidroelectrica îşi păstrează membrii provizorii, deşi FP s-a arătat indignat şi surprins de prelungirea contractelor de mandat ale acestora

Acţionarii Hidroelectrica au reales în Consiliul de Supraveghere (CS) aceiaşi membri provizorii, pentru încă patru luni, potrivit unui raport publicat pe site-ul companiei.

Membrii provizorii realeşi în cadrul şedinţei AGA din 3 august sunt Ioana-Andreea Lambru, Radu-Spiridon Cojocaru, Karoly Borbely, Laurenţiu-Dan Tudor, Horia-Marian Gâmbuţeanu, Andreea Negru-Ciobanu şi Oana Truţă.

Luna trecută, Fondul Proprietatea (FP) şi-a exprimat "indignarea şi surprinderea" cu privire la amendamentele propuse de Ministerul Energiei la actualele contracte de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica.

Reprezentanţii FP au subliniat, într-un comunicat, că aceste contracte de mandat propuse cresc riscul unor potenţiale practici corupte şi abuzive, din cauza faptului că elimină sau reduc substanţial câteva dintre obligaţiile-cheie ale membrilor Consiliului, care erau prevăzute în contractul anterior.

În document se arată: "Potrivit noului contract propus, membrii Consiliului nu mai sunt răspunzători pentru respectarea obligaţiilor de neconcurenţă, conflict de interese, abţinerea de a solicita diverse servicii sau păstrarea confidenţialităţii informaţiilor obţinute în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. În opinia Fondului, acest lucru sporeşte foarte mult riscul de corupţie în cea mai bună companie de energie a României, lucru ce i-ar putea afecta performanţele prezente şi viitoare".

Greg Konieczny, CEO şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a declarat că noul contract de mandat creează un precedent periculos, permiţând membrilor Consiliului să deţină poziţii în conducerea sau în consiliile altor companii energetice. Acesta a afirmat: "Noul contract de mandat creează un precedent extrem de periculos, permiţând membrilor Consiliului să deţină poziţii în conducerea sau în consiliile altor companii energetice. Această situaţie deschide practic Cutia Pandorei şi ridică îngrijorări serioase cu privire la determinarea şi responsabilitatea de a acţiona în cel mai bun interes al companiei şi de a nu folosi poziţia de membru în Consiliul Hidroelectrica pentru a servi interese personale".

Directoratul Hidroelectrica a pus pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor din 31 august anul curent, la cererea acţionarului Fondului Proprietatea, aprobarea iniţierii de către societate a unei acţiuni în răspundere împotriva acelor membrii ai Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica numiţi prin Hotărârea AGA nr. 5/2017 si nr. 8/2017, care au aprobat, în şedinţa din 5 iulie anul acesta, numirea membrilor Directoratului societăţii, pentru daunele produse societăţii prin aprobarea acestei numiri contrar reglementărilor interne şi legale în vigoare.

Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de energie din ţară, cu un profit de 744 milioane lei, raportat în primele cinci luni ale anului în curs, în creştere cu 26% faţă de profitul brut înregistrat în aceeaşi perioadă a lui 2016.

Cifra de afaceri înregistrată în primele cinci luni ale acestui an a fost 1,436 miliarde lei, faţă de 1,296 miliarde lei în perioada similară a anului trecut, în creştere cu 11%, notează News.ro.

Producţia la cinci luni 2017 a fost de aproximativ 6,5 TWh, faţă de 7 TWh - realizaţi în aceeaşi perioadă din anul trecut.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Fondul Proprietatea trebuie sa participe si el la lichiditatea Hidroelectrica prin vanzarea unei participatii de minim 10%. Sa arate ca sustin piata de capital si prin fapte nu doar prin vorbe.

    1. [Mesaj eliminat conform regulamentului]

      zi fratie ce telefon are panacotara

    dinisa asta e cumva panaramoaica aia ce scria pe bz?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb