Trei persoane implicate în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani în valoare de 10 milioane de euro au fost reţinute pentru 24 de ore în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mehedinţi, transmit surse judiciare citate de agenţiile de presă.
Sursele au declarat, azi, că anchetatorii l-au reţinut pe omul de afaceri timişorean Georgică Cornu, pe omul de afaceri orşovean Constantin Popescu, cercetat şi în cazul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu şi pe Costel Vîrvoreanu, patronul unei firme de transport din localitatea mehedinţeană Bîcleş.
Reţinerea lor s-a efectuat în urma celor 25 de percheziţii desfăşurate ieri de poliţişti sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Inspectoratului General al Poliţiei Române în judeţele Mehedinţi, Arad, Caraş-Severin şi Timişoara la reprezentanţii unor firme care au utilizat facturi false pentru achiziţii fictive de materiale de construcţii pentru care deduceau ilegal TVA-ul şi diminuau impozitul pe profit.
Potrivit surselor citate, în cauză mai sunt cercetate în stare de libertate Valentin Popescu, directorul DGASPC Mehedinţi şi Ana Duicu, mama lui Adrian Duicu.
Persoanele reţinute vor fi prezentate Parchetului de pe lângă Tribunalul Judeţean Mehedinţi cu propunere de arestare preventivă.
Un comunicat de presă emis ieri de IPJ Mehedinţi arată: "În fapt, în perioada 2008-2014, 32 de persoane, având calitate de reprezentanţi legali (asociaţi, administrator, împuterniciţi) ai 35 de societăţi comerciale, ar fi pus la punct un circuit infracţional evazionist, bazat pe un sistem financiar - bancar fraudulos, în care ar fi fost implicate firmele controlate de ei în mod direct sau prin persoane interpuse.
Aceştia ar fi înregistrat, în contabilitatea firmelor, mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale de construcţii, piese şi componente auto, etc.) în valoare de peste 45.000.000 de euro, pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adăugată şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste 10.000.000 de euro.
Ulterior, prin efectuarea mai multor operaţiuni/tranzacţii financiare, constând în depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de "rularea" acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor implicate, ar fi fost disimulată adevărata natură a provenienţei banilor, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală".