ÎNTR-UN PROCES PRIVIND CLAUZE ABUZIVE Volksbank pierde irevocabil în faţa a 580 de clienţi

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 ianuarie 2014

Volksbank pierde irevocabil în faţa a 580 de clienţi

Un grup de 580 de clienţi ai Volksbank a câştigat irevocabil, miercuri, în instanţă, un proces pe clauze abuzive privind comisionul de risc şi alte comisioane din contractele de credit, precum şi modificarea unilaterală a dobânzii.

Tribunalul Bucureşti a respins ca nefondat recursul instituţiei de credit la o hotărâre a Judecătoriei Sector 2, decizia instanţei vizând 315 contracte.

Cele mai importante efecte concrete pe care decizia Tribunalului Bucureşti le produce pentru cei 580 de clienţi constau în modificarea contractelor, cu reducerea costurilor lunare cu 30-60%, pe întreaga durată a acestora şi în restituirea plăţilor efectuate în trecut cu titlu de plăţi comisioane şi alte costuri abuzive, reprezentând, în medie, 10.000 euro pentru fiecare contract, potrivit lui Gheorghe Piperea, partener în cadrul casei de avocatură Piperea şi Asociaţii, care i-a reprezentat pe aceştia în proces.

Domnia sa consideră că soluţia pronunţată miercuri nu reprezintă doar un precedent judiciar, ci constituie soluţia generică pe care se va putea baza sau la care se va putea raporta orice hotărâre viitoare în acest tip de procese.

"Acest dosar este dosarul - sursă, cel în care s-au propus şi teoretizat pentru prima dată soluţiile juridice necesare. Aceste soluţii au fost preluate, începând cu 2011, în mai toate hotărârile irevocabile care s-au obţinut în dosare individuale în ţară şi la ÎCCJ (peste 2.000 în ţară si 84 la ÎCCJ)", a scris avocatul pe un site de socializare.

Reprezentanţii Volksbank ne-au declarat că nu sunt în măsură să facă aprecieri asupra unor decizii ale instanţelor, fie ele negative sau pozitive.

"Există atât sentinţe favorabile băncii, cât şi sentinţe precum cea în discuţie, iar Banca pune în aplicare toate aceste decizii.

În cazul de faţă, sumele au fost restituite deja (în medie, 6.500 euro/contract), ca urmare a sentinţei de la Judecătoria Sectorului 2, din Noiembrie 2012. În funcţie de conţinutul deciziei Tribunalului, aceasta nefiind redactată încă, vom efectua, dacă este nevoie, şi alte ajustări", ne-au precizat domniile lor.

Judecătoria Sector 2, prima instanţă de judecată în acest proces, a constatat caracterul abuziv al clauzelor care instituie dreptul băncii să revizuiască rata dobânzii în cazul unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, al clauzelor care instituie comisionul de risc, redenumit, după caz, comision de administrare, al clauzelor care instituie comisionul de administrare garanţii, comisionul de rezervă minimă obligatorie, precum şi comisionul de monitorizare a poliţelor de asigurare, al clauzelor care stabilesc obligaţia împrumutatului să încheie contractul de asigurare cu o societate de asigurări parteneră sau agreată de bancă şi dreptul băncii să aleagă noua societate de asigurări care reînnoieşte poliţa, al unor clauze privind declararea scadenţei anticipate şi al clauzelor privind costurile suplimentare.

Curtea a constatat nulitatea absolută a acestor clauze şi, în consecinţă, a clauzelor din actele adiţionale la convenţiile de credit, din notificări sau din comunicările care au modificat tipul dobânzii din fixă în variabilă, în lipsa acordului împrumutatului în acest sens sau care au modificat rata dobânzii.

Instanţa a obligat Volksbank, în 2012, să restituie reclamanţilor sumele încasate cu titlu de comision de risc (după caz, redenumit comision de administrare credit), de dobândă majorată şi de comision rezervă minimă obligatorie, de la data încheierii convenţiei de credit la zi, precum şi să plătească suma de 217 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, fiecărui reclamant care nu a renunţat la judecată şi nu a încheiat tranzacţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb