ÎNTRUCÂT APARE CU 1 MILIARD de LEI PE LISTA MARILOR DATORNICI, "Galaxy Tobacco" acţionează Fiscul în judecată pentru infracţiune

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 2 august 2012

"Galaxy Tobacco" acţionează Fiscul în judecată pentru infracţiune
  • document ataşat ALTE COMPANII CARE FIGUREAZĂ PE LISTA MARILOR DATORNICI LA STAT, LA DATA DE 30 IUNIE 2012
    apasă aici pentru a descărca.

    Producătorul de ţigări a câştigat, în mai, procesul cu ANAF, în care statul pretindea de la societate 1 miliard de lei

    "Galaxy Tobacco" va acţiona în judecată Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF) pentru infracţiune, ne-a declarat, ieri, Ioan Niculae, acţionarul majoritar al companiei. Domnia sa ne-a spus că infracţiunea ANAF constă în nepunerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile conform căreia "Galaxy Tobacco" nu datorează niciun leu statului român.

    La începutul acestui an, societatea producătoare de ţigări a câştigat procesul cu Fiscul în care statul pretindea în sarcina companiei impozite şi taxe neachitate de circa 500 milioane lei, sumă dublată ulterior prin majorări de întârziere. Cu toate acestea, pe listele ANAF încheiate la finalul primului semestru şi publicate marţi, 31 iulie, pe site-ul instituţiei, "Galaxy Tobacco" apare cu datorii de peste 1 miliard de lei (cumulat, la cele patru bugete - cel consolidat, cel pentru asigurările sociale de stat, cel pentru şomaj şi cel pentru asigurările de sănătate). În dreptul companiei apare menţiunea potrivit căreia au fost acordate înlesniri la plată.

    "Am vorbit deja cu avocaţii. Vom acţiona ANAF în judecată şi vom cere daune pentru că nu au pus în executare o hotărâre definitivă dată de Curtea Supremă de Justiţie, deşi noi am trimis-o Fiscului încă din 5 mai. Tot ceea ce se face este pentru defăimarea imaginii mele", ne-a mai spus domnul Niculae.

    După ce fosta Societate Naţională "Tutunul Românesc" şi reprezentanţii acesteia au fost acuzaţi de evaziune fiscală, în anul 2010, urmând un proces în Justiţie între companie şi stat, "Galaxy Tobacco" a transmis, în luna mai a acestui an, un comunicat de presă, în care menţiona: "Au fost instituite sechestre pe toate activele societăţii, au fost blocate conturile, s-au retras autorizaţiile, au fost repetate controalele, modificându-se la comandă concluziile rapoartelor de control, toate aceste abuzuri cu scopul de a elimina de pe piaţă această companie care deranjează interesele producătorilor străini de ţigări şi de a achiziţiona la preţuri derizorii activele sale.

    Un joc mizerabil coordonat cu bună ştiinţă de funcţionarii plătiţi din bani publici şi având o singură miză, dispariţia societăţii.

    Un joc cu niciun câştigător, dar cu doi perdanţi, statul şi investitorii în această societate. Investiţiile pentru modernizarea societăţii, confirmate de AVAS, au fost de 485.693.895 RON din care investitorii privaţi au contribuit cu suma de 300.219.075 RON. Aceştia vor acţiona în instanţă statul român pentru recuperarea tuturor pagubelor produse prin falimentarea intenţionată a societăţii şi prejudiciile de imagine suferite.

    Adresăm public întrebarea: cine plăteşte pagubele, deocamdată greu de estimat, provocate de participanţii la acest joc? Răspunsul este simplu dar dureros: contribuabilii români".

    Tot pe lista ANAF cu marii datornici la stat figurează şi societatea "Interagro" SRL - una dintre companiile Grupului "Interagro", controlat de omul de afaceri Ioan Niculae - cu datorii la bugetul de stat de 3,7 milioane lei. Potrivit situaţiei întocmite de Fisc, în cazul "Interagro" SRL s-a început procedura de executare silită.

    Ioan Niculae a dezminţit şi aces­te informaţii, declarându-ne că, pentru suma respectivă, a fost întocmit un proces verbal de compensare pentru TVA.

    ANAF a băgat aproape toţi miliardarii în executare silită

    Listele cu marii datornici la stat publicate zilele trecute de ANAF scot în evidenţă restanţele pe care magnaţii din ţara noastră le au către bugetele naţionale.

    "European Food", companie "cu tradiţie" pe listele marilor restanţieri la stat, care aparţine fraţilor Viorel şi Ioan Micula, figura cu datorii la bugetele publice, la jumătatea anului, peste 220 de milioane de lei (188 milioane lei la bugetul consolisat, 7,36 milioane lei la sănătate, peste 900.000 lei la şomaj şi 24,57 milioane lei la asigurările sociale). Datoriile "European Food" la bugetul public au crescut, în trei luni, de la peste 169 milioane de lei (la 31 martie 2012).

    În 2010, societatea a fost pe pierdere, ieşind în minus cu 98,7 milioane de lei. Cifra de afaceri s-a ridicat, în anul respectiv, la 473 milioane de lei, în timp ce datoriile au totalizat 923,62 milioane de lei, potrivit MFP.

    Societatea se află în procedura de executare silită.

    Şi Ovidiu Tender şi-a adâncit datoria la stat, în perioada aprilie-iunie, de la 5 milioane la 7 milioane de lei. Grupul "Tender" mai datorează 146.600 lei la bugetul de sănătate, 6.000 de lei la şomaj şi 740.905 lei la bugetul asigurărilor sociale.

    Compania a trecut de la un profit de 25.052 lei, în 2010, la pierderi de peste 11 milioane de lei, anul trecut, cifra de afaceri suferind o scădere uşoară, de la 6,3 milioane de lei la 6,2 milioane de lei. Datoriile totale au crescut, însă, de la circa 164 milioane de lei la aproximativ 165 milioane de lei.

    "Tender" se află, de asemenea, în procedare de executare silită.

    "Ulerom", societate comercială deţinută de Adrian Porumboiu, avea datorii la stat, la jumătatea anului, de 9,7 milioane de lei, în creştere faţă de 9,5 milioane de lei - valoarea restanţelor la 30 martie. "Ulerom" mai apare cu restanţe de 297.489 lei la sănătate, 32.336 lei la şomaj şi 852.570 lei la asigurările sociale de stat.

    Cu un profit de 947.357 lei în 2011, o cifră de afaceri de 150,58 milioane lei şi având datorii de 195,53 milioane de lei, "Ulerom" este şi ea în executare silită.

    Potrivit listelor ANAF, "Upetrom 1 Mai", controlată de afaceristul Gabriel Comănescu, datora, după primul semestru al anului, aproximativ 11 milioane de lei către bugetul de stat, 1,8 milioane lei la sănătate, 42.000 lei către şomaj şi 5,46 milioane lei bugetului asigurărilor sociale, potrivit listelor întocmite de ANAF la 30 iunie 2012.

    "Upetrom 1 Mai", aflată în procedura de executare silită, a înregistrat pierderi, anul trecut, de 17,78 milioane de lei, având o cifră de afaceri de 59 milioane de lei şi datorii totale de aproape 172 milioane lei, potrivit MFP.

    Şi în cazul acestei companii au fost începute procedurile de executare silită.

    Un alt miliardar de la noi cu datorii la stat este Dan Grigore Adamescu, proprietarul complexului comercial "Unirea Shopping Center", cu restanţe la bugetul consolidat de 2,4 milioane de lei.

    Aflat în procedura de executare silită, complexul se află într-o situaţie dificilă de mai multă vreme, anul trecut suferind o scădere a aprofitului faţă de cel din 2010, de la 5,98 milioane lei la 3,49 milioane lei. Potrivit MFP, cifra de afaceri, în 2011, a fost de 78,59 milioane de lei, datoriile totale ridicându-se la 102,76 milioane de lei.

    Nici "Cocor" nu stă bine prea bine la capitolul datorii la stat, având restanţe de 1,26 milioane de lei doar la bugetul consolidat. Acest complex comercial a primit, însă, înlesniri la plată.

    "Butan Gas" România apare, la jumătatea anului, cu datorii la bugetul consolidat de 796.569. Şi această companie, controlată de Veronica Guşa, văduva lui Iosif Constantin Drăgan, figurează în lista ANAF tot în executare silită.

    La rândul său, Nelu Iordache, ar avea două companii în executare silită, după cum se arată în lista întocmită de ANAF: "Blue Air-Transport Aerian", cu datorii la bugetul consolidat de peste 5,8 milioane de lei şi "Romstrade Logistic Expres", cu restanţe la stat de aproape 8,5 milioane de lei.

    Potrivit directorului general al "Blue Air" Sherif Ussama, citat de Agerpres, compania nu se află în executare silită, aşa cum arată datele ANAF. Domnia sa a precizat că, din februarie, societatea a început să efectueze plăţi care au redus semnificativ debitele.

    "ANAF, conform procedurii obişnuite, a notificat companiei sume reprezentând accesorii calculate pentru perioada 25.07.2010-04.05.2012. În realitate, începând cu luna februarie anul curent, în baza înţelegerii dintre conducerea ANAF şi cea a companiei < Blue Air >, s-au efectuat plăţi care au redus semnificativ debitele. Acestea vor fi complet reglate ca urmare a punerii în aplicare a prevederilor legale privind cesionarea de creanţe bugetare între companii", a precizat Sherif Ussama.

    În domeniul transportului aerian, atât "Carpatair" figurează cu datorii la buget (cu 899.388 lei, pentru care au fost acordate înlesniri la plată), cât şi compania de stat "Tarom" (cu 5.500 de lei, pentru care s-a început procedura de executare silită).

    Firme de renume din lumea modei - pe lista marilor datornici la stat

    "Jolidon", "Kenvelo" şi "Zara" sunt datoare la bugetul de stat, în primul semestru din acest an, potrivit datelor ANAF.

    "Jolidon Import Export" apare cu o datorie în valoare de peste 18,3 milioane lei, la 30 iunie 2012, din care peste şase milioane din dobânzi şi penalităţi de orice fel, iar 12,1 milioane lei din taxa pe valoarea adăugată.

    Pentru această companie s-a început procedura de executare silită.

    O altă companie din domeniu, "Zara" Bucureşti, a înregistrat la finele lunii iunie datorii în valoare de 451.660 lei, suma provenind din impozitul pe venit din salarii. Firma are cereri de compensare în curs de soluţionare.

    De asemenea, "Kenvelo" România avea datorii de 391.759 lei, care provin din taxa pe valoarea adăugată, şi aceasta având cereri de soluţionare.

    Datoriile Poştei Române către stat au crescut de patru ori în trei luni

    Compania Naţională "Poşta Română" avea, la finele lunii iunie, datorii la bugetul de stat de peste trei ori mai mari decât în primele trei luni din 2012, acestea ajungând la 125,5 milioane lei, potrivit ANAF. Datoria vine din taxa pe valoarea adăugată, respectiv 21,4 milioane, din alte impozite şi taxe (97,2 milioane lei) şi din dobânzi şi penalităţi de orice fel (6,8 milioane lei). Pentru această companie au fost acordate înlesniri la plată.

    La finele lunii martie, datoria era de 30,624 milioane lei.

    Pierderile Poştei Române au ajuns, în perioada 2009-2011, la valoarea de 485 milioane lei. Conform datelor oficiale, veniturile lunare ale Poştei erau, la 31 mai 2012, de 105 milioane lei.

    Compania Naţională "Poşta Română" urmează să fie privatizată, strategia de privatizare fiind aprobată de Guvern pe 25 iulie 2012.

    Privatizarea companiei va fi realizată prin majorarea capitalului social cu cel puţin 20%.

    La "loc de cinste" în tabelele cu datorii ale ANAF stau sectorul energiei şi cel al transportului feroviar. Astfel, companiile din energie aveau restanţe doar la bugetul consolidat în valoare de aproape 1,8 miliarde lei, în timp ce societăţile de transport feroviar şi cele conexe acestora figurau cu datorii la bugetul de stat în valoare totală de peste 2,9 miliarde lei.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb