Investiţi în România!

MAKE
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 august 2011

Un tablou care ne ilustrează atitudinea, indiferent de conjunctura economică (Horă la Aninoasa - Theodor Aman 1831-1891).

Un tablou care ne ilustrează atitudinea, indiferent de conjunctura economică (Horă la Aninoasa - Theodor Aman 1831-1891).

Sfaturi sarcastice de investiţii au apărut în presa americană de ieri:

"Investiţi în Asia şi în statele mai bine conduse din America Latină şi ţineţi-vă o parte decentă din bani în aur, pentru că veţi avea nevoie de el".

Alerta este justificată de observaţia asupra discrepanţei dintre predicţiile CBO (Congressional Budget Office - agenţie federală care furnizează Congresului date economice, în paralel faţă de celelalte instituţii ale Guvernului) şi pretenţia preşedintelui Barak Obama şi a congresmenilor că majorarea plafonului de îndatorare va reduce datoria naţională.

Desigur, prima discrepanţă care ar trebui observată este una a logicii de bun-simţ: că nu poţi reduce datoria naţională îndatorându-te mai mult.

Dar, dincolo de bunul-simţ, se găseşte ştiinţa conducerii, care, uneori, se prevalează de trucuri prin care amână falimentul, ca să dea timp economiei să-şi revină.

Pe acest nivel suprapus bunului-simţ, argumentele contra creşterii îndatorării consideră că decizia preşedintelui american a fost greşită şi că ea conduce, dimpotrivă, la creşterea datoriei prezentului, de la 14 trilioane de dolari, la 23 de trilioane, peste zece ani.

Calculul relatează că Planul elaborat de Congres prevede reducerea cheltuielilor cu numai 917 miliarde dolari pe o perioadă de 10 ani şi că, în plus, o comisie specială de parlamentari a fost desemnată să găsească alte tăieri de cheltuieli de 1.500 miliarde, până în noiembrie.

Obiecţia susţine că economiile de 2.500 miliarde dolari pe o perioadă de zece ani sunt inconsecvente, dacă se ia în calcul faptul că preşedintele Obama a adăgat aproape 4.000 miliarde dolari datoriei naţionale în numai câţiva ani de mandat.

"Cum să faci un progres în materie de datorie, când adaugi pasive noi, de 4 miliarde de dolari, în fiecare zi?", se întreabă opozanţii planului de îndatorare.

Ei spun că povestea este chiar mai sumbră şi că, potrivit CBO, pretinsele economii de 2.500 miliarde de dolari se evaporă rapid din cauza inflaţiei şi a producţiei economice pierdute, iar, în cazul că sleirea economiei americane de pe primul semestru din 2011 ar reprezenta o realitate pe termen lung, atunci deficitul va ieşi complet de sub control: "Teoretic, deficitul va creşte cu 9.170 miliarde dolari în 2012-2021, însă, practic, datoria va evolua ca o spirală, ratingul de credit al SUA se va duce dracului, iar colapsul economic va fi inevitabil".

Soluţiile vehiculate sunt relativ imposibile şi apocaliptice: fără subvenţii pentru biocombustibili, fără deduceri în domeniul ipotecilor, fără deduceri caritabile, măsuri care, oricum, nu pot fi aplicate înainte de anul 2013, datorită timing-ului legal al regimului fiscal.

În acest punct, sarcasmul sfatului pentru investiţii în ţări mai bine conduse din America Latină păleşte.

Pare un sfat serios.

Investiţi în România.

Este mai bine condusă!

Contraperformanţa americană se pare că nu poate fi egalată nici măcar de premierul Emil Boc!

Şi cât de mult s-a străduit!...

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Eu as opinasa investim in BUlgaria. Gugernul va privatiza33% din Eon,Cez si Evn si acolo un exista un Ionescui sa piarda Oferta. Acolo se face loby ca asta inseamna un management performant si pus pe treaba. In Romania?? Niciodata! Make unde ai vazut tu in lumea asta sa existe un sistem, un sistem propriu cum se lauda Farmache? Pentru ce? Unde mai este transparenta, nu smecheriile ptr.spalare de bani sau cine mai stie. Noi am investit intr-o trotineta cum spunea cineva mai de mult pe acest forum, Dar cine are interes sa mentina trotineta?

    Cum va fi Bursa fara Ionescu intrebarea zilei ca tot vad ca toata presa vorbeste de " cea mai mare cadere a Bursei din Europa" Daca vor aduce un om competent probabil ca vor fi si investitori care sa aibe incredere sa investeasca in Bursa, dar cu Ionescu, ma indoiesc.

    1. De ce te mai indoiesti colega> Nu s-a vazut in aceste luni. Pace si minte fara!

    Oameni competenti sunt destui, pacat ca deciziile nu depind de analizele acestora sau nu sunt ei in postura de a lua decizii. E un " joc cu miza mare la nivel planetar" legat de resurse,piete de desfacere,sfere de influenta reorganizare. Cand "colosii" se infrunta "cei mici" trebuie sa se puna la adapost !

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb