Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA) Bucureşti are un sediu nou, finanţat cu fonduri europene nerambursabile în valoare de 37 milioane de lei (aproximativ 8,5 milioane de euro), iar noile laboratoare pot efectua toată gama de analize şi testări ale alimentelor. Imobilul se află în Floreasca şi include mai multe laboratoa-re, staţii pilot de cercetare, o sală de conferinţe şi o bibliotecă. Ministrul Agriculturii Stelian Fuia a declarat cu această ocazie: "În 2009, când clădirile au fost transferate institutului, arătau deplorabil. Aici au fost înainte grajdurile Negroponte. Acum, acest institut are toată gama de cercetare şi poate face toate analizele pentru a testa alimentele".
El a spus că institutul aflat în coordonarea Ministerului Agriculturii deţine aparate care pot identifica falsuri alimentare sau Organismele Modificate Genetic, dar şi nutrienţi buni pentru diete.
• O mare parte din laptele vândut în magazine nu este natural
O mare parte din laptele vândut în magazine nu este natural, fiind produs din lapte praf, iar vina aparţine "probabil autorităţilor", a declarat ieri minis-trul Agriculturii. "Foarte mult din laptele pe care îl cumpărăm din magazin de fapt este făcut din lapte praf, deci nu este lapte natural", a spus Fuia.
El a spus că de vină pentru aceas-tă situaţie sunt autorităţile şi legislaţia: "Cine poartă vina? Vina o poartă probabil autorităţile, care la ora actuală ar trebui să contureze acest proces. Poate există şi un vid legis-lativ pe această temă".
El a amintit şi despre anumite dezbateri din ultima vreme din presă care au avut ca temă brânza contrafăcută.
Ministrul a mai spus că viitorul registru al industriilor alimentare, pentru a cărui înfiinţare există un proiect de lege, îi va ajuta pe cumpărători să ştie "ce pun pe masă" în fiecare zi.