INVESTIŢIE DE UN MILIARD DE EURO Negocieri reluate cu China pentru CET-ul nou de la Rovinari

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 octombrie 2012

Negocieri reluate cu China pentru CET-ul nou de la Rovinari

O delegaţie de la Ministerul Economiei discută, în aceste zile, la Beijing, detaliile memorandumului care va fi semnat cu compania chineză China Huadian Engineering Co., susţin surse diplomatice apropiate situaţiei. Delegaţia ar fi condusă, potrivit surselor noastre, de secretarul de stat Rodin Traicu.

China Huadian Engineering Co. este câştigătoarea licitaţiei pentru construirea noului grup energetic de minimum 500 MW de la Rovinari şi va investi peste 1 miliard de dolari pentru realizarea acestei lucrări, a anunţat, în vară, Ministerul Economiei.

Finanţarea amplei lucrări va veni tot din China, iar partea română va contribui cu aportul în natură. Sursele noastre mai afirmă că proiectul ar fi fost revitalizat de Ministerul Economiei şi Complexul Oltenia (societatea din care va face parte grupul), după preluarea puterii de către USL şi după schimbarea directorilor unităţilor de producţie din Valea Oltului.

Delegaţia condusă de Rodin Traicu ar mai fi avut întâlniri cu companii precum Guodian, China Guang-dong Nuclear şi China Coal, căutând să atragă investitori chinezi şi în proiecte precum Unităţile 3 şi 3, hidrocentrala Tarniţa sau construcţia de grupuri noi pe cărbune.

În mai, comisia de negociere pentru Proiectul "Realizare grup energetic nou de 500 de MW la Termocentrala Rovinari" a selectat oferta depusă de compania chineză China Huadian Engineering Co. Ltd. Oferta chinezilor a întrunit cel mai mare număr de puncte (100), faţă de 78,75 puncte obţinute de Compania Marubeni Corporation.

La data respectivă, negocierea şi semnarea Memorandumului de Înţelegere între Complexul Rovinari (n.r. care face acum parte din Complexul Oltenia) şi investitorul chinez erau estimate să fie finalizate la sfârşitul lunii iunie 2012. Tot atunci, întocmirea noului studiu de fezabilitate şi realizarea evaluării aporturilor în natură avea termen de finalizare în luna septembrie 2012, iar pentru înregistrarea societăţii mixte de tip IPP, obţinerea autorizaţiilor, avizelor şi certificatelor necesare pentru începerea efectivă a construcţiei noii centrale avea termen de finali-zare în luna martie 2013.

Punerea în funcţiune a noului grup energetic de minim 500 MW era estimată la sfârşitul anului 2015.

Schimbarea Guvernului din mai a produs întârzieri de câteva luni în acest proiect menit să atragă prima investiţie chineză de amploare din economia noastră. Proiectul a fost promovat începând din anul 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb