INVESTIŢII DE CIRCA 400 MILIOANE DE EURO Borza: "2015 - anul marilor retehnologizări la Hidroelectrica"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 noiembrie 2014

Borza: "2015 - anul marilor retehnologizări la Hidroelectrica"

Refinanţare pentru un credit de 73 milioane de euro de la Unicredit

Prelungire şi diminuare a costurilor liniilor de credit de la ING Bank N.V. Dublin Branch

2015 se anunţă anul marilor retehnologizări la Hidroelectrica, potrivit declaraţiilor avocatului Remus Borza, administratorul judiciar al companiei.

Domnia sa ne-a precizat, ieri: "Hidroelectrica dispune acum de lichidităţi de circa 730 milioane de lei, iar pentru anul viitor preconizăm investiţii de circa 400 milioane de euro în retehnologizarea marilor hidrocentrale. Vrem să pornim lucrările la Stejaru, Vidraru, Râul Mare - Retezat şi Mărişelu. De asemenea, dorim să reluăm lucrările la investiţiile suspendate în 2012, respectiv la hidrocentralele Dumitra-Bumbeşti, Siriu-Surduc, Câineni şi Cerna".

Pentru finalizarea lucrărilor la hidrocentrala Dumitra-Bumbeşti sunt necesare 70 milioane lei, pentru Siriu-Surduc vor fi alocate circa 50 milioane euro, la care se adaugă câte 10 milioane euro pentru centralele Câineni şi Cerna - Belarenca.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica ne-a mai spus că, având în vedere toate aceste proiecte ambiţioase, a convocat comitetul creditorilor pe 17 noiembrie ca să aprobe reducerea preţului unor credite şi prelungirea unor împrumuturi. "Dorim să refinanţăm un credit de 73 milioane euro, contractat de la Unicredit Austria. De asemenea, întrucât investiţiile programate sunt costisitoare, dorim să avem un fel de plasă de siguranţă, chiar dacă Hidroelectrica dispune de suficiente lichidităţi. De aceea, propunem creditorilor prelungirea unor împrumuturi".

Astfel, creditorii vor trebui să analizeze, luni, oportunitatea modificării contractului de credit în valoare de 50 milioane euro, încheiat între Banca Comercială Română SA şi Hidroelectrica SA, pentru reducerea preţului acestui împrumut. Creditorii vor mai trebui să aprobe şi modificarea contractului în valoare curentă de 4 milioane euro, încheiat între ING Bank N.V. Dublin Branch şi Hidroelectrica SA în vederea diminuării costurilor şi extinderea maturităţii până la 7 decembrie 2018, cu acordarea unei perioade de graţie până la 7 septembrie 2016 pentru rambursarea ratelor din creditul principal.

Un alt contrast propus spre modificare este în valoare curentă de 28.235.294 euro, încheiat între ING Bank N.V. Dublin Branch şi Hidroelectrica SA. Creditorii vor trebui să avizeze reducerea preţului creditului, extinderea maturităţii până la 7 decembrie 2018 şi acordarea unei perioade de graţie până la 7 martie 2016 în ceea ce priveşte rambursarea ratelor din creditul principal.

Pe ordinea de zi a comitetului creditorilor Hidroelectrica de luni se mai află, printre altele, aprobarea contractului de prestări servicii încheiat cu Fortum Power an Heat OY (Finlanda). Acesta are ca obiect realizarea procedurilor de risk management pentru monitorizarea activităţii de trading în cadrul pieţei OTC (over the counter) şi a pieţelor din Serbia şi Ungaria, care cuprind definirea procesului intern de setare a limitelor de hedging a producţiei proprii, precum şi a limitelor de trading, dar şi definirea procesului de analiză a contraprestaţiilor şi definirea limitelor de credit ce pot fi acordate partenerilor.

Remus Borza ne-a explicat: "Avem mare nevoie de astfel de servicii pentru a ne proteja de riscuri de neplată. În contextul actual de piaţă, nu mai putem solicita plata în avans pentru energia pe care o vindem. Astfel, va trebui să ne evaluăm cu foarte mare grijă partenerii".

Potrivit datelor publicate în buletinul procedurilor de insolvenţă, în dosarul având ca obiect opoziţiile formulate împotriva deschiderii procedurii insolvenţei Hidroelectrica a fost depusă din partea opozanţilor Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries o expertiză extrajudiciară întocmită de Prof. Univ. Dr. Ali Eden. Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, solicită creditorilor, în combaterea acestei expertize, o opinie legală şi o expertiză extrajudiciară cu privire la situaţia economico-financiară a Hidroelectrica la momentul deschiderii procedurii insolvenţei de la doi reputaţi profesionişti în domeniu, respectiv de la Prof. Univ. Dr. Ion Turcu - pe probleme de drept în materie de insolvenţă - şi de la Prof. Univ. Dr. Radu Bufan, în ceea ce priveşte aspectele economice.

Creditorii sunt convocaţi şi pentru aprobarea contractului de prestări servicii încheiat cu Cabinetul individual de expertiză contabilă Eugenia Iorgoaea, având ca obiect realizarea unei expertize extrajudiciare aferente perioadei 2009-2012 şi ale cărei obiective sunt stabilirea costurilor totale pentru 1 MWh pentru energia produsă şi livrată de către Hidroelectrica, costuri ce vor include costurile de exploatare totale şi costurile financiare cash, dar şi stabilirea diferenţelor dintre preţurile de vânzare în contractele bilaterale pe termen lung şi costul total/MWh al Hidroelectrica. Expertiza contabilă mai este necesară şi pentru stabilirea costurilor de livrare pentru 1 MWh dinenergia livrată de către Hidroelectrica, costuri de livrare ce vor include costurile totale cu energia produsă şi livrată şi costurile cu energia achiziţionată spre revânzare de la terţe persoane

Valoarea contractului, stabilită în urma negocierilor purtate de administratorul judiciar, este de 10.000 euro, exclusiv TVA.

Euro Insol mai are nevoie de avizarea contractului de prestări servicii încheiat cu Contrast Management Consulting & Trading, având ca obiect realizarea unui Plan de afaceri pe anul în curs şi pe anul următor, necesar extinderii activităţii Hidroelectrica pe piaţa din Ungaria şi solicitat de reglementatorul (MEKH) din Ungaria. Valoarea contractului stabilită în urma negocierilor purtate de administratorul judiciar este de 4.845 euro exclusiv TVA.

Avocatul Remus Borza, partener în cadrul Euro Insol, a declarat că rezultatul financiar de excepţie înregistrat de Hidroelectrica până în prezent creează premisele unui profit istoric de 1,100 miliarde lei la sfârşitul acestui an, în creştere cu 22% faţă de rezultatul anului trecut şi de trei ori mai mare faţă de profitul înregistrat în anul 2010, când s-a înregistrat cea mai mare producţie de energie electrică realizată vreodată de Hidroelectrica, respectiv 20 TWh.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Candva , domnul din foto a decis mutarea Hidroelectrica intr-un sediu de lux in Piata Victoriei , apartinand pe atunci unui vecin de loja , un tanar si promitator om de afaceri autohton. Multi s-au mirat , cunoscand situatia financiara precara a companiei. Am facut o afacere buna , a explicat atunci domnul , chiria obtinuta pe metrul patrat e mai mica.

    Unii jurnalisti independenti au facut un calcul alternativ si au aratat ca de fapt cheltuielile totale au fost mai mari (suprafata totala mai mare , mentenanta , relocare , etc.). Nu e numai asta , a raspuns atunci domnul. Vechea cladire e cu bulina , statea sa cada peste noi , trebuia sa plecam de acolo. 

    Dupa un timp , in cladirea care statea sa cada a fost mutata Hidroelectrica Serv , nu inainte de a se varui peretii de la fatada.Acei oameni se afla si acum in acea cladire , asteptand probabil sa cada peste ei , asa cum se exprima candva domnul din foto.

    1. Sa cada cand vine Borza in "VIZITA" la sogoru !?

    Nu ne lua de fraieri Domnule Borza.

    Cate legi ai incalcat ??? 

    Dar vine in curand scadenta , si nu mai incerca sa vinzi pe nimik bunurile cetatenilor romani pe motiv ca sunt nerentabile, 

    Le vei constata rentabilitatea cand DNA iti va face calkulele . 

    Da' de unde ai lichididati mai amaratule ? Nu ti-e rusine ? Ti-au mai ramas bani de la campania electorala ? Ai vandut uzinele facute de parintii nostri cu sudoare, ai dat cei mai buni meseriasi afara, ai lasat barajele si hidrocentralele fara personal, ai adus salariile la minimul pe economie, ai capusat hidro prin firmele tale de avocatura, nu ai mai facut reparatii la baraje, centrale, diguri, turbine, generatoare punand in pericol siguranta Sistemului Energetic National si a cetatenilor localitatilor din avalul amenajarilor hidroenergetice ! Vai de steaua ta ! Faci concediile pe Coasta de Azur !? Iti convine cu cele 10 milioane de euro supte de la Hidroelectrica ! Acusi vine DNA-ul peste tine ! Si asa esti urmarit penal in vreo 5 dosare !

    Ne intrebam cand are de gand DNA-ul sa descalece la Hidroelectrica,deoarece:

    -o gasca de mafioti condusa de un penal isi atribuie prin rotatie beneficii de milioane de euro din patrimoniul societatii; 

    -un administrator penal refuza cu acordul gastii de mafioti,sa returneze milioane de euro incasati ilegal din ceva ce nu s-a realizat-iesirea din insolventa a societatii; 

    -un administrator penal ce tine deliberat in insolventa societatea pentru a incasa lunar comisioane el si gasca lui de sute de mii de euro; 

    -un administrator penal ce are interese directe materiale in zona fondului privat proprietatea, inclusiv comisioane din preturile viitoare de vanzare la bursa a actiunilor detinute de FP la Hidroelectrica; 

    -vanzarea activelor patrimoniale ale societatii in situatia in care aceasta aduce un profit estimat de 1 mld.lei,o evidenta subminarea a economiei nationale coordonata de catre aceasta gasca de infractori; 

    -numirea si mentinerea la conducerea societatii a unui infractor directorul general-parghia prin care isi impune orice lipsa de reactie din partea conducerii executive; 

    -disponibilizari abuzive de personal foarte bine pregatit din sucursale/uzine si angajari de prieteni in posturile de conducere de la executiv fara respectarea legislatiei in vigoare privind angajarea personalului in unitatile cu capital de stat; 

    -punerea in pericol a sistemului energetic national, prin ascunderea avariilor/incidentelor ce se produc la instalatiile hidroenergetice,siguranta barajelor si a constructiilor hidrotehnice cu un posibil impact catastrofal asupra populatiei;

    -angajarea pentru comisioane a unor cheltuieli de natura unui nou parc auto,servicii informatice,servicii de consultanta resurse umane/ juridice etc.,cheltuieli trucate de milioane de euro si fara nici o relevanta in imbunatatirea functionarii societatii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb