Investitorii încep să plătească pentru a împrumuta companiile cele mai solide

Alexandru Costea
Internaţional / 6 februarie 2015

Marile grupuri internaţionale cu finanţe solide încep să fie plătite pentru a lua bani cu împrumut, un efect de domino după aşteptata intrare a Băncii Centrale Europene pe piaţa obligaţiunilor, care va duce dobânzile în jos, potrivit AFP.

BCE a anunţat la sfârşitul lunii trecute că va răscumpăra masiv titluri de bună calitate pentru a ajuta zona euro să-şi relanseze economia, iar acest anunţ a accelerat tendinţele de pe piaţă.

Datoriile celor mai robuste state, precum Germania, au fost primele care au depăşit acest prag simbolic pentru scadenţele scurte, generând o reducere a întregului lanţ, în special pentru cele mai bine cotate companii.

Gigantul elveţian al alimentaţiei Nestle a fost primul care şi-a văzut ratele dobânzilor în euro, rambursabile în mai puţin de doi ani, devenind negative.

"Este un fel de efect de domino, dacă împrumuturile către state aduc un randament mai slab, prin ricoşeu, aceste companii vor oferi şi ele un randament mai slab şi în final investitorii descoperă noi lumi", rezumă Christophe Quesnel, de la Oddo Securities, societate specializată în datoriile întreprinderilor.

"Printre distorsiunile create de ratele reduse ale dobânzilor" şi programele de susţinere monetare "se găseşte şi cel al anumitor guverne, companii şi gospodării care sunt plătite în prezent pentru a-şi creşte datoriile", explică analiştii Royal Bank of Scotland (RBS) într-un raport.

"Pentru prima oară, titlurile datoriilor companiilor de o calitate excelentă se tranzacţionează de asemenea la dobânzi negative" pe piaţa secundară, unde se revând între investitori titlurile de datorii, continuă RBS, care notează că şi alte grupuri sunt apropiate de zero, precum Shell, Novartis, Air Liquide, BASF sau Sanofi.

O companie care vrea să se finanţeze dispune de trei opţiuni majore: credit de la banca (majoritar în Europa), listarea pe bursă prin emiterea de acţiuni sau oferirea de obligaţiuni şi vânzarea acestora pe piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb