INVESTITORII ÎŞI FAC SPERANŢE Preţul petrolului a urcat cu peste 20% în două zile

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 25 ianuarie 2016

Analiştii anticipează o volatilitate crescută în domeniu

Preţul futures al petrolului brut a crescut la finele săptămânii trecute, pe pieţele externe, consemnând, în zilele de 21 şi 22 ianuarie, cel mai important avans de două zile din ultimii şapte ani, după ce, anterior, coborâse până la cel mai redus nivel al ultimilor 12 ani. Creşterea a fost generată de afirmaţiile făcute joia trecută de preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, care a sugerat că banca va lua noi măsuri de stimulare monetară la reuniunea din martie.

Astfel, investitorii speculează posibilitatea unei noi intervenţii a BCE, care să sprijine economia. Totodată, pieţele aşteaptă o intervenţie similară din partrea Băncii Japoniei.

Vineri, cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în martie a crescut cu 9%, la 32,19 dolari/baril la New York Mercantile Exchange, iar în zilele de 21 şi 22 ianuarie a urcat cu 21% - cel mai important avans din septembrie 2008 până acum. Volumul tranzacţiilor derulate vineri cu toate contractele futures la NYMEX a fost cu 36% mai mare decât media ultimelor 100 de zile, conform Bloomberg.

Preţul ţiţeiului Brent cu livrare în martie a urcat cu 10% vineri, la 32,18 dolari barilul la ICE Futures Europe din Londra.

Cotaţia petrolului a pierdut aproape 13% anul acesta, pe fondul turbulenţelor de pe pieţele globale, respectiv al supraofertei de petrol de la nivel mondial. În plus, în acest context al supraproducţiei, Iranul va reveni cu exporturi pe piaţa de profil, după ridicarea sancţunilor impuse de Occident Teheranului.

În urma creşterii preţului ţiţeiului la finele săptămânii trecute, analiştii au estimat că vom asista la o volatilitate mare pe piaţa de profil.

Pierre Andurand, fondatorul Andurand Capital Management, care a prezis declinul cotaţiilor ţiţeiului, consemnat recent, anticipează, acum, potrivit Bloomberg, că preţul va încheia în creştere anul acesta, urmând să ajungă la 50 de dolari barilul în 2016, respectiv la 70 de dolari în 2017.

La rândul său, James Cordier, fondatorul Optionsellers.com din Tampa, Florida, spune: "Petrolul va creşte în primăvară. Acum vedem un avans pe termen scurt, însă credem că va continua în viitor".

Banca americană "Citigroup" Inc. anticipează că preţul petrolului va creşte în cea de-a doua jumătate a anului curent, astfel că, la Londra, cotaţia ţiţeiului Brent va fi, în medie, de 41 de dolari barilul în trimestrul al treilea, respectiv 52 de dolari în ultimele trei luni din 2016. Un sondaj Bloomberg preconiează un preţ de aproximativ 47 de dolari pentru ultimul trimestru din anul curent.

În opinia analiştilor "Citigroup", petrolul ar putea fi "materia primă a anului", dacă va face faţă creşterii livrărilor din Orientul Mijlociu.

Menţionăm că indicele Chicago Board Options Exchange Crude Oil Volatility, care anticipează volatilitatea preţului petrolului pe piaţa americană, a crescut la 67,93 puncte miercuri - cel mai ridicat nivel din martie 2009 până acum. Vineri, acesta a coborât la 61,86 puncte.

Bob Dudley, directorul executiv al companiei petroliere britanice BP Plc, este de părere că industria energetică se confruntă cu "şocuri importante", în condiţiile în care este afectată de "o inundaţie cu petrol".

Ritmul de forare din Marea Nordului, centrul producţiei petroliere al Marii Britanii în ultimii 40 de ani, a scăzut la un minim record, în condiţiile în care exploratorii abandoneză proiectele costisitoare, pe fondul declinului cotaţiilor ţiţeiului. Numai 63% din platformele de ţiţei şi gaze din Mare Nordului erau utilizate la data de 19 ianuarie, porivit RigLogix. Nivelul este cel mai scăzut consemnat vreodată, conform Bloomberg.

Stocurile de petrol brut din centrul de stocare Cushing, Oklahoma, punctul de livrare al petrolului american WTI, au crescut pentru a 11-a săptămână consecutiv în intervalul 11-15 ianuarie, ajungând la recordul de 64,2 milioane de barili, conform Administraţiei pentru Informaţii Energetice din SUA. Conform acesteia, stocurile de la nivel naţional erau, la finele lui 2015, cu peste 100 de milioane de barili mai mari faţă de media ultimilor cinci ani.

Agenţia de evaluare Moody's Investors Service ar putea retrograda ratingurile principalilor producători de ţiţei din Europa - "Royal Dutch Shell" Plc, BP Plc, "Total" SA şi "Statoil" ASA -, după ce a plasat sub revizuire calificativele a peste 100 de companii energetice şi miniere.

Revizuirea vine după ce agenţia şi-a redus estimările privind preţul ţiţeiului. Moody's anticipează că preţul s-ar putea redresa mai lent decât aşteaptă companiile, existând riscul unui declin mai accentuat.

"Chiar în cazul unei redresări modeste faţă de actualul preţ, companiile producătoare se vor confrunta cu un nivel mai scăzut al fluxului de numerar. Punerea sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ia în considerare faptul că majoritatea fundamentelor industriei sunt mai slabe şi au potenţialul să justifice modificarea ratingurilor", potrivit Moody's.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb