INVESTITORII ÎŞI REGÂNDESC STRATEGIILE FAŢĂ DE PIAŢA LOCALĂ Aproape 4% din Fondul Proprietatea şi-a schimbat proprietarul

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 noiembrie 2012

Aproape 4% din Fondul Proprietatea şi-a schimbat proprietarul

"Deal"-urile cu titluri FP au urcat lichiditatea BVB la un nivel nemaivăzut de aproape doi ani

Frecvenţa tranzacţiilor negociate cu titluri "vedetă" de la BVB, observată în ultima perioadă, arată că o parte dintre investitori îşi regândesc strategia, consideră unii analişti.

În ultimele luni, aproape că nu este săptămână fără "deal"-uri pe Fondul Proprietatea, transferuri care mai salvează lichiditatea slabă de la bursă.

Media tranzacţiilor zilnice de la Bursa de Valori Bucureşti a mai urcat ceva, vineri, când schimburile negociate cu 3,8% din Fondul Proprietatea au dus lichiditatea la 308,5 milioane lei (68,3 milioane euro), maximul ultimelor 21 de luni.

Cele trei deal-uri cu acţiuni FP au însumat 282,1 milioane lei (62,5 milioane euro). Schimburile au fost efectuate la preţuri de 0,53 lei şi 0,529 lei.

Vânzătorii şi cumpărătorii pachetelor transferate nu au fost raportaţi, încă, însă analiştii au avansat mai multe scenarii.

O posibilitate: părţile implicate sunt fonduri de investiţii, eventual administrate de aceeaşi societate de administrare

Având în vedere procentul destul de mare tranzacţionat, Marcel Murgoci, director operaţiuni la "Estinvest" Focşani, crede ca sunt două scenarii posibile: - părţile implicate sunt fonduri de investiţii posibil adminis­ trate de aceeaşi societate de adminis­ trare sau - vânzătorul este un fond de investiţii străin ce a dorit să îşi lichideze participaţia pentru a se retrage din piaţa românească, cumpărătorul fiind un fond autohton.

"Să nu uităm şi de celelalte tranzacţii efecuate pe piaţa DEAL, care ar putea avea legătură cu una dintre părţile implicate în tranzacţia cu FP", a mai adăugat Marcel Murgoci.

Acţiuni contra waranturi, altă posibilitate

Alţi brokeri sunt de părere că operaţiunile fac parte dintr-un transfer de acţiuni contra unor warranturi.

Câteva transferuri de acţiuni contra warranturi au fost realizate în luna septembrie între City of London, al doilea acţionar al FP, şi RBS Bank. Atunci, RBS Bank a preluat acţiuni FP pentru care a emis warranturi transferate către City of London.

"Tranzacţiile de tip Deal din ultima perioadă pot fi justificate şi de deciziile a doi brokeri de a renunţa la operaţiunile derulate în România"

Andrei Rădulescu, analist SSIF Broker, opinează că nu este exclus ca tranzacţiile de tip Deal din ultima perioadă să fie justificate şi de deciziile a doi brokeri (n.r. ING şi Unicredit CAIB) de a renunţa la operaţiunile derulate în România.

Andrei Rădulescu ne-a mai precizat: "De la declanşarea crizei politice interne, în vara acestui an, am asistat la o reducere severă a lichidităţii pe piaţa internă de capital, expresie a deteriorării climatului investiţional intern. Totodată, se menţin importante riscuri din plan extern, precum problema < fiscal cliff > (n.r. vârf fiscal) în Statele Unite, sau persistenţa crizei datoriilor suverane.

Prin urmare, o parte din investitorii expuşi pe piaţa de la Bucureşti îşi regândesc strategia. În sfera pieţei de capital acest lucru este vizibil prin intermediul tranzacţiilor de tip < deal > derulate pe principalele companii listate în ultimele luni (ex. FP)".

Acţionarii Fondului Proprietatea sunt convocaţi pe 23/26 noiembrie să reconfirme compania Franklin Templeton în funcţia de administrator şi să ratifice toate deciziile luate în Adunările Generale ale Acţionarilor de la numirea administratorului în septembrie 2010.

Pe 10 octombrie, Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea unei hotărâri AGA a Fondului din septembrie 2010 prin care compania Franklin Templeton a fost numită administrator. Decizia este irevocabilă, însă Franklin Templeton a anunţat că poate fi formulată o cale extraordinară de atac şi că va informa acţionarii şi investitorii dacă va decide să ia măsuri legale suplimentare.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, deţine 15,33% din acţiuni.

Al doilea acţionar instituţional al FP este compania de administrare a investiţiilor City of London, care deţine 9,43% din acţiunile Fondului. City of London are acţiuni propriu-zise (4,18% din capitalul social) şi warranturi emise de RBS pentru 5,25% din titlurile FP.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. caci seamana zdrobitor din punct de vedere cromatic logoului FT. Din cate stiu nu a fost trecuta prin AGEA o astfel de modificare, deoarece ar insemna preluarea tuturor AVANTAJELOR si DEZAVANTAJELOR care incumba din alinierea la standardele FT...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb