Investitorii nu se înghesuie să cumpere titluri de stat Fidelis

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 decembrie 2022

Investitorii nu se înghesuie să cumpere titluri de stat Fidelis

Dobânzi de 7,65% şi 8% pentru tranşele în lei, respectiv de 2,7% şi 3,7% în cazul celor în euro Prin oferta precedentă, Finanţele au strâns un miliard de lei de la populaţie

Subscrierile ultimei oferte de titluri de stat Fidelis destinate populaţiei se ridicau, după o zi şi jumătate de la lansare, la mai puţin de 50 de milioane de lei, conform datelor strânse de ziarul BURSA din platforma unui broker de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Ieri, la ora 15:00, valoarea totală a ordinelor lansate de investitori se ridica la 48,8 milioane de lei. Spre deosebire, în cadrul ofertei anterioare, după trei zile şi jumătate de la lansare, subscrierile se ridicau la aproape 190 milioane de lei.

Acum oferta este croită în patru tranşe - două în lei şi două în euro. Pentru cea în lei, cu scadenţa în 2023 şi dobânda anuală de 7,65%, investitorii plasaseră până ieri la ora 15:00 ordine de cumpărare de 15,67 milioane de lei. În cazul emisiunii în lei cu scadenţa în 2025, ce are o dobândă anuală de 8%, subscrierile se ridicau la 4,76 milioane de lei. Emisiunile în euro au maturitatea de un an şi doi ani, cu dobânzi de 2,7% şi 3,7%. Pentru cea cu maturitatea în 2023, valoarea ordinelor de cumpărare lansate se ridica la 2,35 milioane de euro (11,56 milioane de lei) iar pentru emisiunea cu maturitatea în 2024 subscrierile se ridicau la 3,42 milioane de lei (16,8 milioane de euro).

Subscrierile reduse apar în contextul în care, inflaţia este cu mult peste dobânzile oferite. În octombrie, Indicele Preţurilor de Consum din ţara noastră a fost de 15,32% în dinamică anuală, faţă de 15,88% în septembrie. Pentru finele anului viitor, BNR prognozează o inflaţie de 11,2% (±1,7%), care urmează să ajungă la 4,2% în trimestrul al treilea din 2024. În zona euro inflaţia a depăşit 10%, iar pentru anul următor Banca Centrală Europeană prognozează o inflaţie medie de 5,8% şi de 2,4% în 2024.

Prin oferta precedentă Fidelis, Ministerul Finanţelor Publice a strâns puţin peste un miliard de lei de la populaţie. La emisiunea anterioară, valorea totală a subscrierilor s-a ridicat la circa 1,44 miliarde de lei.

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. Oferta se va derula până în data de 19 decembrie inclusiv, titlurile urmând să intre la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în data de 23 decembrie.

În procesul de subscriere a titlurilor Fidelis nu se percep comisioane de către intermediari, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi cât şi din câştigurile de capital, sunt neimpozabile.

Aceasta este a zecea ofertă de acest tip derulată prin intermediul pieţei de capital de Ministerul Finanţelor începând cu iulie 2020. Prin intermediul precedentelor nouă oferte, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie, cumulat, peste 13,5 miliarde lei (2,7 miliarde euro).

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. BNR ul le cumpara prin bancile comerciale....cine i nebun sa imprumute un stat in incapacitate de plata, o tara-azil?

    1. Da, mai bine stau ei la ING... la 5%.

    Dobanzi prea mici, salarii marite din pix cu cca 30% ,pensii marite nu stiu cu cat , =inflatie f mare in 2023 poate mai mare decat anul asta. si iei 7, % dobanda pe un an si in decembrie 2023 te trezesti ca te stergi la c.. cu leii nostri. trebuie investiti in active reale care produc niste dividende ,chirii, arenda, orice dar nu tinuti cash(cu dobanda 7%, la inflatie 16% what a joke). Parerea mea, fiecare face cum considera.

    e prea mare, nu vrea sa stranga cureaua chiar daca nu produce nimic, uitati-va la google review-s la agentiile de stat ce review-uri au, experienta groaznica a contribuabilor, institutii ramase in antichitate, l-au injurat de mama focului pe base cand a strans cureaua, era prea tarziu..si atunci cu putin timp inainte se lafaiau porcii (n-o spun eu o spune orwell)

    As cumpara și eu pe cele în valuta,dar BRD îmi ia 2.5 eur/ luna la contul în EUR,deci nu este pentru saraci.

    1. Sunt pentru cei ce au prea multi bani si vor diversificare!

      Care nu se incurca de 2 eur pe luna si nici nu au o problema cu doar 7% dobanda la 15% inflatie.

      De la un milion de euro echivalent ... in sus nu mai conteaza! 

      Fa-ti cont la alta banca,care nu i-a comision lunar.

      Dobanda e bunicica la euro pe 2 ani 

      Muta-ti contul de euro. De ex. La BT. Nu te costa nimic.

      Atâta timp cât Manole tine ~ fixa paritatea euro/leu nu cred că este buna dobânda de 3,7/an la euro. Aaaaa, dacă trăiești în zona euro și îți plătești cheltuielile in euro, da, e bunicica. Dar dacă îți plătești cheltuielile in lei, e mai proastă decât aia de 8% la lei.

    Probabil BNR doreste ca banii sa nu ajunga in titluri de stat. In acest fel ar putea sa scada foarte mult consumul.

    procedura de subscriere este greoaie -nu orice agentie a bancii agreate este autorizata sa-ti deschida cont in euro in vederea subscrierii ptr Fidelis - trebuie sa te duci in marile orase

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb