Investitorii ocolesc, în continuare, fondurile de acţiuni

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 septembrie 2009

Investitorii ocolesc, în continuare, fondurile de acţiuni

Gustul amar pe care l-au simţit investitorii când şi-au văzut fondurile de acţiuni depreciindu-se la cote alarmante, în ton cu titlurile listate la Bursă, se pare că i-a lecuit definitiv pe aceştia, făcându-i extrem de precauţi şi îndreptându-i către investiţiile cu venit mic, dar sigur, precum fondurile monetare.

Evoluţia economiei a jucat şi ea un rol important în preferinţa investitorilor către anumite tipuri de fonduri, în condiţiile în care starea acesteia se reflectă în rezultatele companiilor, care determină evoluţia preţului acţiunilor la Bursă şi implicit a fondurilor în acţiuni.

"Sănătatea economiei determină nivelul veniturilor potenţialilor clienţi şi orientarea acestora spre economisire şi investire", ne-a explicat Eugen Voicu, preşedintele Aviva Investors România.

Potrivit administratorilor, în pofida faptului că ultimele luni au adus creşteri substanţiale titlurilor de pe piaţa de capital, investitorii încă nu dau semne de revenire pe fondurile de acţiuni.

"Chiar dacă piaţa de acţiuni a avut o evoluţie puternic pozitivă începând cu luna martie, relativ puţini investitori au revenit în fondurile de acţiuni. Se manifestă în continuare prudenţă şi cred că cei care îşi doresc expunere pe piaţa de acţiuni pot opta pentru fonduri cu capital protejat/garantat, de altfel cele mai căutate produse şi în Uniunea Europeană în trimestrul al doilea al anului", ne-a spus Mihail Ion, preşedintele societăţii de administrare Raiffeisen Asset Management, adăugând că astfel de fonduri dau posibilitatea participării la creşterea pieţei de acţiuni, într-un scenariu favorabil, dar protejează investitorii împotriva scăderilor, într-un scenariu nefavorabil.

Fondurile de acţiuni au înregistrat aprecieri considerabile anul acesta, cel mai mare avans fiind înregistrat de fondul Active Dinamic, administrat de "Swiss Capital", cu un plus de 74%, în intervalul cuprins între 5 ianuarie - 1 septembrie.

În topul celor mai performante fonduri de acţiuni s-au plasat şi FDI Carpatica Stock şi BT Maxim, al doilea fiind administrat de "BT Asset Management", cu randamente de 48,4%, respectiv 47,7%.

Potrivit administratorilor, tot fondurile monetare rămân cele mai atractive în această perioadă, atâta timp cât evoluţia economiei rămâne incertă şi aversiunea la risc se menţine la cote ridicate.

Fonduri monetare au oferit randamente mici comparativ cu cele afişate de fondurile în acţiuni anul acesta, cel mai performant din acest domeniu fiind fondul "BCR Monetar", care a consemnat o creştere de 11% în primele opt luni din acest an.

Administratorii nu iau în considerare schimbarea structurii portofoliilor de acţiuni, în ciuda scăderilor de pe Bursă

Cu toate că săptămâna aceasta a adus scăderi importante pe piaţa de capital, administratorii de fonduri nu iau deocamdată în considerare o eventuală schimbare a structurii portofoliilor, aşteptând conturarea unui trend vizibil pentru a lua o decizie în acest sens.

"În condiţiile în care va deveni previzibilă o evoluţie pe un termen de câteva săptămâni, vom acţiona în consecinţă, în sensul creşterii sau scăderii deţinerilor de acţiuni în portofolii", ne-a mai spus domnul Ion.

Potrivit acestuia, în prezent, datele fundamentale din economie nu justifică neapărat o corecţie, ci mai degrabă o consolidare la nivelurile actuale, psihologia investitorilor jucând un rol important în perioada imediat următoare.

Activele fondurilor deschise şi închise de investiţii au crescut în iulie cu 17,5%, la 2,076 miliarde de lei, un nou maxim istoric, potrivit datelor publicate de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Astfel, la finele lunii iulie, fondurile monetare aveau active de 1,216 miliarde lei, respectiv 58,57% din valoarea activelor tuturor fondurilor de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb