Investitorii: Preţul din oferta de preluare "Protan", incorect

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 mai 2012

Investitorii: Preţul din oferta de preluare "Protan", incorect

Preţul din oferta obligatorie de preluare "Protan" Bucureşti (simbol PRON) nu a fost stabilit în mod corect, consideră Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital, care susţine că valoarea determinată de evaluatorul independent (8,6 lei/unitate) este aproape la jumătate faţă de preţul mediu din ultimele 12 luni (15,28 lei).

Legea pieţei de capital impune ca ofertele publice de preluare să aibă loc la cel mai mare preţ dintre trei valori obţinute prin metode diferite, printre care şi cele două de mai sus.

Comunicatul AIPC arată: "Faptul că preţul mediu de tranzacţionare nu a fost luat în calcul a influenţat preţul din ofertă care, în loc să fie în jur de 15,28 lei (cât este preţul mediu), este de 8,6 lei/acţiune.

Conform documentului de ofertă publicat, preţul ar fi fost stabilit de evaluatorul independent S.C. Fairvalue Consulting SRL în conformitate cu Regulamentul CNVM nr. 1/2006 (vezi insert).

Constatăm cu stupoare modul în care evaluatorul independent, fără niciun temei legal, decide să considere drept < irelevant > preţul mediu de tranzacţionare aferent ultimelor 12 luni anterioare depunerii documentaţiei de ofertă. Nicăieri în legislaţia pieţei de capital din Româ-nia nu sunt prevăzute specificaţii cu privire la situaţii în care preţul mediu de tranzacţionare nu trebuie să fie luat în calcul. De asemenea, în legislaţia în vigoare nu există referiri la faptul că, în stabilirea preţului de ofertă, evaluatorul independent ar putea ignora anumite criterii specificate clar atât la art. 68 alin. 4 din Regulamentul CNVM nr. 1/2006, cât şi la art. 204 alin. 2 din Legea 297/2004 privind piaţa de capital".

Investitorii atrag atenţia asupra faptului că se formează un precedent periculos: "evaluatorii independenţi, cu concursul CNVM, pot decide să nu aplice anumite prevederi legale considerându-le, în mod arbitrar, irelevante".

AIPC mai precizează că mai sunt 36 de oferte de preluare obligatorie neefectuate.

Asociaţia solicită CNVM să prezinte de urgenţă, înaintea începerii ofertei, prevederile legale în baza cărora au aprobat interpretarea evaluatorului independent cu privire la faptul că preţul mediu de tranzacţionare este unul irelevant.

Pheonix Farm, care deţine 76,07% din acţiunile "Protan", societate aflată în insolvenţă, a lansat, miercuri, o ofertă publică de preluare pentru pachetul de 23,93% din companie pe care nu îl deţine, pentru suma de 3,84 milioane de lei. Oferta este programată în perioada 15 mai - 5 iunie 2012.

Legea pieţei de capital obligă acţionarii care deţin direct sau indirect peste 33% din titlurile unei companii să deruleze o ofertă publică de preluare obligatorie.

Care sunt regulile pieţei de capital, în privinţa ofertelor de preluare

Art. 68 alin. 4 din Regulamentul C.N.V.M. nr. 1/2006:

"[...] preţul oferit în cadrul ofertei publice de preluare obligatorii este cel puţin egal cu cel mai mare preţ dintre următoarele valori determinate de către un evaluator independent înregistrat la C.N.V.M. şi desemnat de ofertant:

a) preţul mediu ponderat de tranzacţionare, aferent ultimelor 12 luni anterioare datei de depunere la C.N.V.M. a documentaţiei de ofertă;

b) valoarea activului net al societăţii, împărţit la numărul de acţiuni aflat în circulaţie conform ultimei situaţii financiare;

c) valoarea acţiunilor rezultate dintr-o expertiză efectuată în conformitate cu standardele internaţionale de evaluare".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Asociatia Investitorilor pe piata de capital. LA SCTB, cand s-a facut oferta, ce masuri ati luat?

    Daca nu te poti baza pe lege atunci pe ce? Lucurile sunt simple. Crezi ca pretul mediu pe ultimele 12 luni nu reflecta valoarea companiei, atunci fie: 1) vinzi actiunile la pretul ala "mare" sau 2) nu depasesti 33% pt ca stii ce te asteapta. De ce mai exista CNVM?

    la SCTB erau pe felie smekerii de la swiss capital, aceiasi cu teapa de la Cominco. Acu ce vreti? egalitate pt toti! Eu astept DNA-ul in vizita la CNVM

    1. Eu nu inteleg, de ce a mai dat CNVM acele Regulamente, daca nu le aplica, daca ofertele nu se calculeaza corect??

      De ce le-au mai dat?

    la SCTB erau pe felie smekerii de la swiss capital, aceiasi cu teapa de la Cominco. Acu ce vreti? egalitate pt toti! Eu astept DNA-ul in vizita la CNVM

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb