IOAN BENEA, FEDERAŢIA CULTIVATORILOR DE CARTOFI: Deficitul din agricultură se va adânci, în 2013

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 19 septembrie 2012

Deficitul din agricultură se va adânci, în 2013

Fermierii vor renunţa să mai cultive cartofi, din cauza pierderilor financiare şi din lipsă de sămânţă

Deficitul din agricultură se va adânci, anul viitor, după cum ne-a spus Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi din România, care ne-a precizat: "Anul viitor se va accentua deficitul din agricultură. Dacă anul trecut am reuşit să înfiinţăm culturile de toamnă, acum nici măcar nu am putut însămânţa. Deficitul va fi atât la grâu şi la rapiţă, cât şi la orz, la porumb, la cartofi... Având în vedere seceta, lipsa de ajutoare guvernamentale şi criza financiară, va fi foarte greu să supravieţuim".

Ioan Benea ne-a spus că o mare parte dintre fermieri vor renunţa să mai cultive cartofi, din două motive - din cauza pierderilor financiare din acest an şi din lipsă de sămânţă.

Din producţia de acest an, care a fost cu peste 70% mai mică decât cea de anul trecut, cultivatorii nu au cartofi nici pentru comercializare, nici pentru sămânţă, potrivit domnului Benea, care ne-a explicat: "De 40 de ani de când activez pe această piaţă, aici, la Braşov, în ţara cartofului, nu m-am confruntat cu o astfel de situaţie. Din 6 iunie nu a mai plouat, au fost temperaturi de 65-67 de grade la sol, s-a uscat totul. Cartofii au legat foarte bine, dar după ce a început seceta au rămas la mărimea nucilor sau, în cel mai bun caz, a ouălor, au încolţit şi s-au zbârcit. Mulţi fermieri nici măcar nu i-au mai recoltat, pentru că sunt improprii, atât pentru consum, cât şi pentru sămânţă. Sunt buni doar pentru furaje. Cei care au mai irigat sau au avut culturile în zone mai umede au mai recoltat câte ceva, dar sunt lanuri întregi compromise în totalitate".

Cultivatorii investesc circa 15.000-25.000 de lei pentru un hectar, la nivelul ţării fiind cultivate, în acest an, aproximativ 240.000 de hectare de cartofi. Calculând 70% pierderi din producţie, la un cost mediu de 20.000 de lei pe hectar, în­sea­mnă că, per ansamblu, cultivatorii noştri de cartofi au pierdut, în acest an, peste 3 miliarde lei.

Această situaţie este întâlnită în toată partea de sud a Europei, după cum ne-a spus Ioan Benea, adăugând că efectele se vor regăsi în buzunarele consumatorilor.

"Se va importa foarte mult, nu la preţuri pe care le aşteaptă românii, ci la preţuri dictate de piaţa externă. De aceea, în România, preţul cartofilor va creşte foarte mult, pentru că nu există concurenţă din partea producătorilor autohtoni. Acum, deja avem preţuri de 2-2,5lei/kg, dar acestea vor fi similare cu cele din afară. În Viena, cartofii costă între un euro şi 1,90 euro", ne-a mai spus reprezen­tantul cultivatorilor din domeniu.

Potrivit domniei sale, cartofii au fost produşi, anul trecut, cu costuri de 0,55-0,60 de lei/kg şi au fost vânduţi, pentru furaje, în această primăvară, cu 0,20-0,25 de lei/kg. Explicaţia este că fermierii nu şi-au putut vinde cartofii anul trecut, din cauză că s-a importat foarte mult, la preţuri de dumping, de 0,15-0,20 de lei/kg.

Ioan Benea ne-a mai declarat: "Cartofii nu rezistă de pe un an pe altul. În 2011 am avut o producţie foarte bună de cartofi, dar nu am putut să-i vindem din cauza importurilor. Când am ieşit noi pe piaţă, firmele importatoare aveau depozitele pline. În această primăvară am fost nevoiţi să-i dăm ca furaje, la preţuri derizorii şi tot noi am plătit şi transportul".

Potrivit domniei sale, investiţiile făcute de agricultori în culturile de cartofi, în acest an, au fost cu circa 40% mai mari faţă de cele de anul trecut, având în vedere scumpirea motorinei, a seminţei şi a celorlalte input-uri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb