• Potrivit omului de afaceri, instituţiile bancare nu mai acordă nici creditele pentru care statul român s-a angajat să finanţeze 30% din volumul creditului agricol pentru grâu, orz şi rapiţă şi 20% din volumul creditului pentru porumb şi floarea-soarelui
Ioan Niculae, preşedintele grupului "InterAgro", acuză băncile din România că au întors spatele investitorilor, refuzând să acorde finanţarea necesară pentru partea nerambursabilă a proiectelor cu bani de la Uniunea Europeană, ce au fost deja aprobate.
"În acest moment, avem mai multe proiecte pentru care am primit aprobare, însă întâmpinăm probleme cu partea noastră de finanţare", a precizat domnul Niculae, explicând că unele dintre aceste proiecte sunt nerambursabile în proporţie de 50 sau 75% , investitorul autohton fiind nevoit să aducă restul de 25% din bani în avans".
"Avem un proiect aprobat pentru construirea unei întreprinderi de prelucrarea a strugurilor într-o zonă în care am făcut o vie de 350 de ha nou-nouţă, în valoare de 150 de miliarde de lei vechi. Am cerut 50% din aceşti bani de la bănci, în condiţiile în care UE ne dă 75 de miliarde de lei vechi. Toate băncile, inclusiv BCR, ne-au întors spatele", a explicat omul de faceri, precizând că instituţiile bancare nu au oferit nicio justificare a refuzului.
"O mulţime de dosare trimise la bănci ne-au venit înapoi fără a ni se explica motivul neacordării creditului. Avem stocuri de produse agricole pe care le putem pune garanţie, nu mai vorbesc de active, dar tot nu vor să ne dea credite. Nu au motive reale de refuz, ci au primit instrucţiuni de la băncile-mamă să nu mai împrumute bani din cauza crizei economice", a declarat proprietarul "InterAgro".
Potrivit lui Ioan Niculae, această situaţie ar afecta, cu predilecţie, micii investitori din mediul rural, care nu deţin 5.000 sau 10.000 de euro necesari pentru studiul de fezabilitate al unui proiect de 100.000 de euro finanţat de Uniunea Europeană.
Omul de afaceri a precizat: " Problema nu este că
Potrivit domnului Niculae, băncile din România acordă cu mare greutate sau deloc creditele agricole pentru care statul român s-a angajat să achite 30% din valoarea creditului agricol (pentru grâu, orz şi rapiţă) şi 20% din volumul creditului agricol (pentru porumb şi floarea soarelui), situaţie ce va avea repercusiuni nefaste asupra agriculturii şi, implicit, asupra economiei ţării noastre în 2009.
Firmele din "Grupul InterAgro" au găsit, totuşi, o înţelegere mai mare la "Raiffeisen Bank".
Preşedintele "InterAgro" a declarat: "Nu ne-am mai confruntat niciodată cu o astfel de situaţie. Nu poţi să desfăşori o activitate industrială la acest nivel, în care doar gazele ne costă în jur de 40-50 de milioane de dolari pe lună, fără să ai un sistem bancar funcţionabil".