Ioan Niculae: Băncile nu dau bani pentru proiectele finanţate de UE

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 ianuarie 2009

Ioan Niculae: Nu poţi să desfăşori o activitate industrială la nivel înalt, fără un sistem bancar funcţionabil.

Ioan Niculae: Nu poţi să desfăşori o activitate industrială la nivel înalt, fără un sistem bancar funcţionabil.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele "CEC Bank" şi al Asociaţiei Române a Băncilor, a declarat că nu deţine informaţii privind o eventuală stopare sau încetinire a finanţării de către bănci a proiectelor europene sau agricole.

"La CEC Bank situaţia este cu totul alta, noi dăm credite special pentru accesarea fondurilor europene şi pentru agricultură. Dovadă stă faptul că, în ultimele zile, am acordat credite în valoare de 75 de milioane de lei pentru proiectele europene pentru că investitorii au devenit foarte interesaţi de acesta pe fondul crizei economice", a declarat domnul Gheţea.

Potrivit omului de afaceri, instituţiile bancare nu mai acordă nici creditele pentru care statul român s-a angajat să finanţeze 30% din volumul creditului agricol pentru grâu, orz şi rapiţă şi 20% din volumul creditului pentru porumb şi floarea-soarelui

Ioan Niculae, preşedintele grupului "InterAgro", acuză băncile din România că au întors spatele investitorilor, refuzând să acorde finanţarea necesară pentru partea nerambursabilă a proiectelor cu bani de la Uniunea Europeană, ce au fost deja aprobate.

"În acest moment, avem mai multe proiecte pentru care am primit aprobare, însă întâmpinăm probleme cu partea noastră de finanţare", a precizat domnul Niculae, explicând că unele dintre aceste proiecte sunt nerambursabile în proporţie de 50 sau 75% , investitorul autohton fiind nevoit să aducă restul de 25% din bani în avans".

"Avem un proiect aprobat pentru construirea unei întreprinderi de prelucrarea a strugurilor într-o zonă în care am făcut o vie de 350 de ha nou-nouţă, în valoare de 150 de miliarde de lei vechi. Am cerut 50% din aceşti bani de la bănci, în condiţiile în care UE ne dă 75 de miliarde de lei vechi. Toate băncile, inclusiv BCR, ne-au întors spatele", a explicat omul de faceri, precizând că instituţiile bancare nu au oferit nicio justificare a refuzului.

"O mulţime de dosare trimise la bănci ne-au venit înapoi fără a ni se explica motivul neacordării creditului. Avem stocuri de produse agricole pe care le putem pune garanţie, nu mai vorbesc de active, dar tot nu vor să ne dea credite. Nu au motive reale de refuz, ci au primit instrucţiuni de la băncile-mamă să nu mai împrumute bani din cauza crizei economice", a declarat proprietarul "InterAgro".

Potrivit lui Ioan Niculae, această situaţie ar afecta, cu predilecţie, micii investitori din mediul rural, care nu deţin 5.000 sau 10.000 de euro necesari pentru studiul de fezabilitate al unui proiect de 100.000 de euro finanţat de Uniunea Europeană.

Omul de afaceri a precizat: " Problema nu este că nu ar putea să îşi achite studiul de fezabilitate pentru două-trei proiecte, ci că micii agricultori nu deţin aceşti bani. Dacă aceste lucruri nu se înţeleg, va fi foarte grav".

Potrivit domnului Niculae, băncile din România acordă cu mare greutate sau deloc creditele agricole pentru care statul român s-a angajat să achite 30% din valoarea creditului agricol (pentru grâu, orz şi rapiţă) şi 20% din volumul creditului agricol (pentru porumb şi floarea soarelui), situaţie ce va avea repercusiuni nefaste asupra agriculturii şi, implicit, asupra economiei ţării noastre în 2009.

Firmele din "Grupul InterAgro" au găsit, totuşi, o înţelegere mai mare la "Raiffeisen Bank".

Preşedintele "InterAgro" a declarat: "Nu ne-am mai confruntat niciodată cu o astfel de situaţie. Nu poţi să desfăşori o activitate industrială la acest nivel, în care doar gazele ne costă în jur de 40-50 de milioane de dolari pe lună, fără să ai un sistem bancar funcţionabil".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb