Ioan Rus a discutat cu oficiali moldoveni despre Coridorul TRACECA
V.B.
Companii #Transporturi / 10 iulie 2014
Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a discutat astăzi cu omologul său din Republica Moldova, Vasile Botnari, şi cu ambasdorul moldovean la Bucureşti, Iurie Reniţă, despre necesitatea modificării unor acorduri bilaterale din domeniul transportului rutier şi feroviar, aplicarea tarifelor pentru infrastructura rutieră faţă de operatorii de transport din Republica Moldova, precum şi despre cooperarea în Coridorul TRACECA.
Cei doi oficiali au subliniat dinamica dialogului la nivelul conducerii ministerelor transporturilor din România şi Republica Moldova şi şi-au exprimat dorinţa de a menţine şi intensifica această tendinţă, în contextul semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
Coridorul Internaţional de transport Europa-Caucaz-Asia (TRACECA) este un sistem complex multimodal de transport a ţărilor din regiune, care are ca scop eficientizarea legăturii de transport prin acest coridor. Programul TRACECA a luat fiinţă cu ocazia Conferinţei de la Bruxelles din 3 mai 1993, unde a fost încheiat un acord pentru implementarea unui program de Ajutor Tehnic, finanţat de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea coridorului de transport pe direcţia Vest-Est din Europa cu traversarea Mării Negre prin Caucaz şi Marea Caspică, având ieşire la Asia Centrală.
Tot astăzi, secretarul de stat pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor, Alexandru Năstase şi Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii din Republica Moldova, Vasile Botnari, au semnat, la Guvernul României, Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea în domeniul drumurilor şi podurilor.
Actul prevede stabilirea de relaţii de cooperare în domeniul infrastructurii rutiere, acordarea de asistenţă tehnică Republicii Moldova în vederea ajustării reglementărilor tehnice în domeniul drumurilor şi podurilor la cele ale standardelor comunitare şi internaţionale, inclusiv acordarea accesului la reglementările tehnice şi standardele în vigoare pe teritoriul României.
Cei doi demnitari au agreat în cadrul Memorandumului şi realizarea unui schimb de experienţă în domeniul proiectării, construcţiei şi întreţinerii drumurilor precum şi cooperarea în domeniul cercetării şi realizării de studii şi schimbul de informaţii, documentaţii tehnice şi profesionale.
Cooperarea mutuală se va realiza şi la nivelul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) unitate aflată sub autoritatea Departamentului pentru Proiecte de Infrastuctură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor (DPIISPPPPE) din partea României şi I.S. "Administraţia de Stat a Drumurilor" (ASD) subordonată Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova (MTID).
Pe 4 februarie, ministrul de atunci al Transporturilor, Ramona Mănescu (PNL), şi Vasile Botnari au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea în domeniul transporturilor, prin care cele două părţi s-au angajat să realizeze proiectele comune agreate.
"Vom oferi Republicii Moldova tot sprijinul în demararea proiectelor de interes comun convenite, dar şi asistenţă tehnică pentru armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană", a afirmat Ramona Mănescu.