Actualizare 17:55 Grindeanu s-a întâlnit la Guvern cu Liviu Dragnea, imediat după întâlnirea cu preşedintele Iohannis
Prim-ministrul Sorin Grindeanu şi liderul PSD, Liviu Dragnea s-au întâlnit, la Guvern, imediat după ce premierul s-a întors de la întrevederea avută cu preşedintele Klaus Iohannis, relatează News.ro.
Premierul şi preşedintele PSD s-au întâlnit la scurtă vreme după încheierea convorbirii pe care Sorin Grindeanu a avut-o cu şeful statului la Palatul Cotroceni. La ora 17.30, Liviu Dragnea se afla încă la Palatul Victoria.
----------
Actualizare 16:50
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, despre deficitul identificat de liderul PSD, Liviu Dragnea, că nu poate fi vorba de o gaură în buget, ci de "o sumă care nu s-a putut realiza".
După întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, preşedintele a declarat: "Am discutat foarte pe scurt această chestiune. Din motive pe care nu le cunosc, s-a vehiculat iniţial sintagma de «gaură la buget», ceea ce nici nu poate fi vorba. E vorba de o sumă care nu s-a realizat, pur şi simplu, la încasări, din motive pe care vor trebui să le explice alţii, nu eu. Cei care au guvernat. Cert este că nu a plecat nimeni cu banii acasă".
În privinţa anchetei parlamentare demarate, şeful statului a afirmat că discuţia nu trebuie purtată prin "contre politice".
Iohannis a precizat: "Cred că este bine să o luăm încet cu aceste anchetări din partea Parlamentului. Cred că ar fi foarte bine ca cei care se pricep la aceste chestiuni să facă o analiză foarte serioasă şi să nu se ducă discuţia la nivel de contre politice".
Iohannis a adăugat că a discutat cu Dacian Cioloş despre previziunile bugetare, însă nu în detaliu, motivând că preşedintele are foarte puţine atribuţii în acest domeniu.
Şeful statului a mai spus că în actuala etapă este important să se lucreze "foarte serios" la bugetul pe 2017 şi a oferit Guvernului sprijin "la nivel de expert".
Klaus Iohannis a precizat că doreşte un buget "sustenabil, solid", cu un deficit de sub 3% şi cu 2% din PIB alocat pentru apărare.
"Avem promisiuni că aceste lucruri vor fi realizate. (...) Important e să avem un buget care ţine cont de toate aceste condiţionalităţi", a declarat preşedintele.
Şeful statului a punctat că este obligatoriu ca deficitul bugetar să se încadreze în 3%: "Nu va fi deloc uşor de construit un buget pe măsurile care au fost deja aprobate şi cu încadrarea într-un deficit de 3%, dar el este obligatoriu.(...) Asta este problema Guvernului şi a Parlamentului să vină cu un buget care este sustenabil şi se încadrează în această cerinţă".
Iohannis a fost întrebat şi despre declaraţiile preşedintelui Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, care spunea că pe măsurile deja anunţate deficitul ar putea ajunge la 4%. Şeful statului a răspuns că este treaba Guvernului "să vină cu soluţii" pentru ca acest lucru să nu se întâmple.
Preşedintele a mai spus că întâlnirea cu membrii Cabinetului a fost una aplicată, în care a fost analizat efectul primelor măsuri luate de Guvern.
"Am solicitat şi am primit informaţii despre cum se vede la nivel de Guvern construcţia bugetară pentru 2017", a afirmat preşedintele, care a explicat că a convocat întâlnirea de astăzi cu premierul Grindeanu şi ministrul de Finanţe deoarece existau îngrijorări cu privire la modul de întocmire a bugetului.
------------
Actualizare 16:30 Iohannis va promulga legea care elimină CASS şi impozitul de 16% pentru pensii
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi că va promulga legea prin care se elimină plata CASS pentru toate pensiile, precum şi a impozitului pe venit de 16% pentru pensiile sub 2.000 de lei.
"După analiza pe care am făcut-o şi după discuţia pe care am avut-o astăzi, am decis să promulg această lege în următoarele zile", a declarat şeful statului.
Acesta s-a întâlnit astăzi cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, la Palatul Cotroceni.
Guvernul a adoptat, vineri, o ordonanţă de urgenţă (OUG) de modificare a Codului Fiscal prin care este eliminată plafonarea contribuţiilor la asigurările sociale şi la cele de sănătate la nivelul echivalentului a cinci salarii medii brute.
Contribuţia de asigurări de sănătate şi cea de asigurări sociale se va face, pe viitor, în funcţie de veniturile fiecărei persoane. Până acum, nivelul acestora era plafonat la nivelul a cinci salarii medii brute.
"Se urmăreşte eliminarea inechităţilor privind plata contribuţiilor în procente egale, pentru toţi salariaţii, prin renunţarea la actualele plafoane privind contribuţiile de asigurări sociale şi contribuţiile de asigurări sociale de sănătate", a motivat Guvernul decizia, într-un comunicat de presă.
De asemenea, s-a introdus excepţia potrivit căreia, persoanele care realizează venituri din investiţii şi/sau din alte surse nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri dacă, în cursul anului fiscal realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activităţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din asocierea cu o persoană juridică sau venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.
------------
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Sorin Grindeanu s-au întâlnit, astăzi, la ora 15.00, la Palatul Cotroceni, pentru a discuta politicile economice ale noului cabinet, întâlnirea având loc la propunerea preşedintelui, ca urmare a preocupărilor acestuia legate de sustenabilitatea unor măsuri anunţate de Guvernul Grindeanu.
La discuţii participă şi ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan.
Alături de predintele Iohannis se află consilierul pe probleme economice, Cosmin Marinescu.
Întâlnirea dintre preşedinte şi prim-ministru a fost anunţată de către purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi, scrie News.ro.
"Preşedintele României a avut o discuţie telefonică cu premierul Sorin Grindeanu, discuţie în cadrul căreia l-a invitat pe acesta la Palatul Cotroceni pentru o analiză clarificatoare. Această întâlnire va avea loc miercuri după-amiază", a spus, luni, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis.
Mădălina Dobrovolschi a precizat că întâlnirea este necesară pentru că există "foarte multe îngrijorări" cu privire la sustenabilitatea măsurilor anunţate de Guvern şi a efectelor acestora asupra economiei.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a mai arătat: "Preşedintele vrea să afle direct de la premier care sunt planurile Guvernului în legătură cu bugetul pe anului 2017. Este o discuţie necesară, având în vedere îngrijorările privind sustenabilitatea măsurilor anunţate şi a efectelor acestora. Nu este străin de nimeni ce se discută în spaţiul public în ultima perioadă. La nivelul Administraţiei Prezidenţiale există analize serioase, dar şi ca cetăţean de rând există astfel de îngrijorări, bazate pe cifre, pe date, şi ele sunt până la nivelul Administraţiei Prezidenţiale".
Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a declarat marţi, la Parlament, că, la întâlnirea pe care o va avea cu preşedintele Klaus Iohannis, va merge alături de premierului Sorin Grindeanu cu un concept în legătură cu proiecţia bugetară, cei doi "străduindu-se" să aibă conturate toate argumentele care să demonstreze că proiecţia PSD atât pe venituri, cât şi pe cheltuieli, este corectă.
Viorel Ştefan a afirmat: "Ne vom strădui să avem foarte bine conturate toate argumentele care să demonstreze că proiecţia noastră atât pe venituri, cât şi pe cheltuieli şi mai ales viziunea privind indicatorii macroeconomici sunt corecte toate acestea. Vom adopta o proiecţie bugetară sustenabilă cu încadrarea în deficitul de 3%. Şi noi suntem îngrijoraţi pentru că îngrijorările ar trebui să determine un comportament responsabil din partea tuturor. Atunci când proiectezi bugetul unei ţări, atitudinea pe care trebuie să o ai trebuie să fie cea de responsabilitate care nu exclude îngrijorarea. Da, suntem îngrijoraţi pentru că trebuie să avem nişte acţiuni ferme, trebuie să venim cu un nou concept de proiectare a bugetului".
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, la Antena 3, că invitaţia făcută de preşedintele Iohannis premierului Grindeanu la o întrevedere pe chestiuni economice arată că şeful statului vrea să afle dacă miniştrii cabinetului Grindeanu au fost la meditaţii din programul de guvernare. Dragnea a răspuns astfel, într-un registru ironic, comentariului făcut de Iohannis la ceremonia de depunere a jurământului de către noul Cabinet, când preşedintele i-a cerut liderului PSD să-i înveţe pe miniştri programul de guvernare.
1. Iohannis l-a prins pe Dragnea cu minciuna?
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2017, 16:00)
Fumigena cu banii a fost sa abati atentia de la zapada? Daca erau tehocrati le cereai demisia acum ce sa faci sa iti ceri tu demisia?
Sua e ingrijorata cu democratia. Vorbeste cu Grindeanu :))))
"Ca" constatare nu poti sa dezzapezesti cioata de atostrada fafuta de Psd dapoi sa construiesti. Cei cu studii de fezabilitate nu v-au spus ca trebuie padure langa drum, Ceasca a pus niste plopi, epoca Psd in tinerete i-a ras.
Dragnea aflu ca esti chiulangiu? Ce ai declarat cu vacante, etc. Povestea cu Turcescu .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 11.01.2017, 19:22)
Citește titlul și o să înțelegi.
"Nu este gaură, este o sumă nerealizată".
Adică nu este o lipsă, este ceva ce nu s-a întâmplat.
Adică, nu este cu minus, este ca și când nu a fost.
Adică, nu lipsește, nu am avut-o niciodată.
Adică, nu s-a furat (gaură), n-am putut-o colecta.
Să mai continui cu exemplele?
Iohannis ne crede proști? Dacă se știa că veniturile nu mai există (sau nu au existat niciodată), de ce au continuat să cheltuiască?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2017, 21:48)
Dragnea a uitat sa mentioneze din exemplele date de tine.
Banii sunt praf in ochi sa abata atentia de la incompetenta cu zapada.