Preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat să emită luni decretul de prelungire a stării de urgenţă cu încă 30 de zile, conform anunţului făcut în urmă cu o săptămână.
Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută, după întâlnirea cu premierul şi cu mai mulţi miniştri, că va fi necesară prelungirea stării de urgenţă cu încă o lună, iar decretul va fi emis la începutul acestei săptămâni.
" Sunt lucruri care se mişcă, însă, trâgând linie, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă. Am solicitat Guvernului să vină cu propuneri. La începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă cu încă o lună de zile. Acest lucru este necesar pentru a ţine epidemia sub control", a afirmat Iohannis.
În 16 martie, preşedintele Klaus Iohannis a emis un prim decret privind instituirea stării de urgenţă pentru 30 de zile, această perioadă urmând să se încheie marţi.
Conform Legii privind decretarea stării de urgenţă şi a stării de asediu, în funcţie de evoluţia situaţiilor de pericol, preşedintele României, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.
În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de urgenţă, preşedintele solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate.
În situaţia în care Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, preşedintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-şi aplicabilitatea.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că nu va vota prelungirea stării de urgenţă, acuzând că la adăpostul acestei măsuri "creşte lipsa de transparenţă" şi este deschis "drum liber abuzurilor". Tăriceanu a acuzat autorităţile că duc o "politică anti-românească" şi a afirmat că ar trebui repornită activitatea normală în România, atât în întreprinderi, cât şi în instituţii.
"Prelungirea acestei stări de urgenţă nu face aproape nimic sau nu aduce aproape nimic din ce se poate face cu legislaţia existenta. Nu vreau să votez prelungirea stării de urgenţă pentru că văd că la adăpostul ei creşte lipsa de transparenţă şi deschide practic drum liber abuzurilor. Nu vreau să votez starea de urgenţă pentru că o parte importantă din ţară nu e afectată de coronavirus şi nu înţeleg de ce trebuie să penalizăm şi regiunile care nu sunt afectate de coronavirus, la fel cum sunt şi celelalte" a declarat duminică liderul ALDE.
Primul decret de instituire a stării de urgenţă a primit votul unanim al parlamentarilor, informează News.ro.
1. Stai în scorbură !!!
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2020, 09:33)
Unde-i fundamentarea ,, științifică " ; pe 7 cărări e multă ceață navigându-se după URECHE ...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2020, 14:59)
dulapul si-a chemat "boc-ul" la palat si i-a spus....APORT.....cam asta a fost consultarea. sau poate au discutat de anticipate si locale in 2 tururi. caci altceva, ce dracu ar putea discuta jalnicii astia 2?
3. fără titlu
(mesaj trimis de zaza în data de 13.04.2020, 15:36)
Nu trebuie sa fim carcotasi. Eu cred ca in cadrul Comitetului National de Urgenta unde totusi avem specialisti,doctori etc Cred ca aceste persoane cunosc din datele pe care le detin ce e de facut. Toti am fost de acord si ne-am exprimam ca pe primul loc este sanatatea populatiei. Cat priveste afirmatiile lui Tariceanu. dati-mi voi sa spun ca aceasta persoana in afara de faptul ca a "testat" 5 femei,.. zau ca pentru mine nu are nici o credibilitate. Aceasta persoana este intr-o situatie penibila,nu mai stie ce sa faca.il parasesc si proprii membri de partid din ALDE...Poate gresesc el a intrat intr-un delir....
3.1. 300 de oameni morți (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2020, 21:33)
versus 1 milion de șomeri. Asta e "marea epidemie". În Occident fermierii aruncă laptele pentru că nu au cui să-l vândă. E un exemplu clasic de "tratamentul e mai rău decât boala". Dar merită, dacă ăsta e scopul. Să pui pe toată lumea pe butuci. "Experții" &^&*^